București

  • În capitală, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează evenimentul „Dor de Eminescu”, care va cuprinde un program de muzică și poezie dedicat poetului Mihai Eminesc, cu ateliere speciale organizate pentru toate vârstele. Evenimentul începe la orele 11:00.
  • La Ateneul Român, de la ora 11:00, Filarmonica George Enescu celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert susţinut de Corul Filarmonicii. Programul conţine muzică românească din creaţia unora dintre cei mai importanţi compozitori autohton.
  • Printre interpretări se numără creații ale compozitorilor Paul Constantinescu, Gheorghe Cucu, Alexandru Velehorschi, Gheorghe Dumitrescu, Constantin Râpă, Cornelia Tăutu, Dan Dediu, George Enescu, Sabin Păutza.
  • Tot duminică, Teatrul Național București invită publicul, în foaierul Sălii „Ion Caramitru”, unde are loc o micro-expoziție realizată de Muzeul TNB: De la Teatrul cel Mare la Teatrul Național „I.L. Caragiale” – 170 de ani de istorie. Se organizează și un tur ghidat gratuit al TNB, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, cu locuri disponibile pentru orele 11:00 și 17:00. De asemenea, copii sunt așteptați la întâlnirea cu actorul Marian Râlea, de la ora 11:00, la Sala Media a TNB. Tot pentru publicul tânăr, în cadrul Programului tnb.edu, vor avea loc în aceeași zi și două tururi ghidate gratuite la care s-au înscris deja grupuri de elevi, programate de la orele 12:30 și 15:00.
Crin Antonescu își recunoaște înfrângerea electorală: „E ireversibil. Oamenii care m-au votat să decidă singuri pe cine vor susține în turul doi”
Recomandări
Crin Antonescu își recunoaște înfrângerea electorală: „E ireversibil. Oamenii care m-au votat să decidă singuri pe cine vor susține în turul doi”

Teatrul Național București a pregătit pentru cei care nu se vor putea deplasa la sediul teatrului și un program de transmisiuni online.

  • Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită și la Sala Radio cu un concert al violonistului Gabriel Croitoru, sub bagheta lui Adrian Morar, dirijor al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Gabriel Croitoru va interpreta, alături de Orchestra Naţională Radio, „Rapsodia română pentru vioară şi orchestră”, semnată de compozitorul român Emanuel Elenescu.
  • ARCUB – Hanul Gabroveni devine, duminică, locul de întâlnire al artiştilor contemporani din Capitală, unde vor fi prezentate proiecte inedite interdisciplinare, de artă vizuală, film şi muzică în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului Zilele Culturii Urbane la ARCUB.
  • Institutul Cultural Român va găzdui expoziţia „Artişti români pe mapamond”, deschisă publicului la sediul Institutului Cultural Român până pe 28 februarie, de luni până vineri, între orele 9:00 și 18:00.
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” organizează, duminică, evenimentul „Grigore Antipa şi Emil Racoviţă, vizionari ai ştiinţei româneşti”, organizat împreună cu Asociaţia Science & Technology. Înscrierea la eveniment se face pe site-ul muzeului, iar participarea este gratuită în limita locurilor disponibile. Totodată, vizitatorii vor avea intrarea gratuită la muzeu.
Acuzații interne de sabotaj electoral în Coaliția PSD-PNL-UDMR. Fețe triste și optimism rezervat în echipa lui Crin Antonescu REPORTAJ
Recomandări
Acuzații interne de sabotaj electoral în Coaliția PSD-PNL-UDMR. Fețe triste și optimism rezervat în echipa lui Crin Antonescu REPORTAJ
  • Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) organizează, duminică, între orele 11:00-13:00, un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă şi artele vizuale. Vor fi lansate trei volume de sinteză şi înaltă calitate grafică şi tipografică care prezintă operele a trei artiști: Theodor Pallady, Constantin Flondor şi Ioan Aurel Mureşan.
  • Muzeul Naţional de Istorie a României expune, în premieră, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, Cupa de la Montpellier, primul premiu internaţional acordat literaturii române pentru poezia „Cântecul gintei latine” a lui Vasile Alecsandri. Exponatul va putea fi admirat până la finalul lunii ianuarie.
  • Primul mare proiect al anului 2023 la Muzeul Naţional al Literaturii Române, Zilele Culturii Naţionale, va avea loc la sediile MNLR din str. Nicolae Creţulescu 8 şi Calea Griviţei 64-66, precum şi la Casele memoriale ale MNLR. Aici sunt programate, lecturi de poezie, proză, dramaturgie, întâlniri cu sportivi de performanță, ateliere,dezbateri, expoziții de artă, proiecții de film și spectacole de teatru, concerte și povești în limbajul Braille și cel al semnelor.
  • Muzeul Naţional „George Enescu” organizează, tot pe 15 ianuarie, în sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, evenimentul „Muzică şi Poezie”, din lirica eminesciană urmând să recite actriţa Irina Movilă de la Teatrul Naţional Bucureşti. Evenimentul cuprinde şi un recital de lieduri semnate de compozitori români.
Rezultate parţiale BEC alegeri prezidenţiale. Nicușor Dan a trecut pe locul 2 în fața lui Crin Antonescu
Recomandări
Rezultate parţiale BEC alegeri prezidenţiale. Nicușor Dan a trecut pe locul 2 în fața lui Crin Antonescu

Bacău

Muzeului Naţional „George Enescu” de la Teșcani oferă acces gratuit publicului de Ziua Culturii Naționale.

Cluj

De acces liber se vor bucura toți cei care vor să viziteze duminică Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, într-un program prelungit până la ora 20:00. Ei se vor putea bucura de expozițiile „Zei şi Muritori din Egiptul Antic” (etajul 1), „Incursiuni dacice în spaţiul virtual” (etajul 2).

De asemenea, muzeul va organiza cu această ocazie și evenimentul „High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu – episodul 3”, care îşi propune să se desfăşoare ca un serial şi în cadrul căruia vor avea loc mai multe recitaluri de cameră, implicând artişti de cea mai înaltă ţinută din domeniul muzicii clasice.

La acest eveniment va participa Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Constanța

Duminică, de la ora 18:30, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa propune spectacolul muzical-coregrafic „Un Centenar de Muzică Românească”.

Iași

  • 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu sunt marcați de Opera Națională Română din Iași cu un spectacol dedicat marelui poet român. Soliştii Operei ieşene, acompaniaţi la pian de Simona Gâdei, vor interpreta, de la ora 18:30, lieduri şi romanţe pe versurile celui mai cunoscut poet român.
  • La Palatul Culturii, de la ora 16:00, Complexul Naţional Moldova „Iaşi” organizează un recital vocal-instrumental dedicat zilei lui Mihai Eminescu. Evenimentul se va desfășura la sala „Henri Coandă” și îi va avea drept protagoniști pe elevii claselor de Canto Clasic şi Muzică de Cameră de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi.

Mureș

Evenimentul „Eminescu-n tot și-n toate” va avea loc, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național Târgu-Mureș. Acesta este o colaborare alături de Colegiul Naţional Pedagogic „Mihai Eminescu” Târgu-Mureş.

Prahova

  • Un moment festiv cu depunere de flori la statuia poetului Mihai Eminescu din Ploiești va fi organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova. La Muzeul Judeţean de Artă „Ion Ionescu-Quintus” Prahova vor avea loc manifestări culturale în prezența academicienilor Georgeta Filitti şi Valeriu Matei.
  • Duminică, accesul publicului la Muzeul Naţional „George Enescu” din Sinaia este gratuit.

Sibiu

  • Publicul este așteptat la Ziua Porților Deschise la Palatul Astra între orele 10:00 și 14:00. De la 11:00 la 12:00, este organizată o întâlnire cu poezia şi muzica în sediul nou al Bibliotecii Astra.
  • Un eveniment este programat și pentru luni, 16 ianuarie, de la ora 11:00. Atunci va avea loc vernisajul expoziţiei „Viaţa sibiană în perioada interbelică”, în sediul nou al Bibliotecii Astra, iar de la ora 13:00, la Biblioteca Universităţii „Lucian Blaga” se va desfăşura dezbaterea „Care e locul literaturii române în plan mondial?”.

Timiș

  • Spectacolul „Eminescu”, cu scenariu pe texte din poezia şi publicistica lui Mihai Eminescu, va avea loc duminică, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara.
  • Opera Naţională Română din Timişoara, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă din Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, organizează duminică, de la ora 18:00, concertul „Revedere”, la Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă din Timişoara.

Vezi rezultate alegeri prezidențiale, turul 1 – 4 mai 2025, conform BEC!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

ivryernest   •   14.01.2023, 17:24

Dacă în România s-ar citi ISTORIA în loc de publicitățile de pe Internet, românii ar putea afla că Mihai Eminescu era un antisemit feroce, care a scris pamflete antisemite cu talentul pe care i-l cunoaștem cu toți...

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Prostia nu e un păcat. Mârșăvia, da”. CTP, mesaj acid la adresa Elenei Lasconi, după publicarea controversatelor fotografii
Unica.ro
„Prostia nu e un păcat. Mârșăvia, da”. CTP, mesaj acid la adresa Elenei Lasconi, după publicarea controversatelor fotografii
Prima femeie care a candidat în România la alegerile prezidențiale: "De ce nu te întorci la cratiță?"
Viva.ro
Prima femeie care a candidat în România la alegerile prezidențiale: "De ce nu te întorci la cratiță?"
Mihai Călin, de mână cu soția, pe covorul roșu. Sunt împreună de peste 20 de ani, dar cererea lui în căsătorie a fost abruptă de-a dreptul!
Libertateapentrufemei.ro
Mihai Călin, de mână cu soția, pe covorul roșu. Sunt împreună de peste 20 de ani, dar cererea lui în căsătorie a fost abruptă de-a dreptul!
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
Adevarul.ro
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
Ana Bodea, dezvăluiri despre relația cu Valentin Butnaru. Ce apreciază la iubitul ei, deși între ei există o diferență de vârstă de 15 ani: „Toată lumea știe că sunt...”
Elle.ro
Ana Bodea, dezvăluiri despre relația cu Valentin Butnaru. Ce apreciază la iubitul ei, deși între ei există o diferență de vârstă de 15 ani: „Toată lumea știe că sunt...”
Leguma care “mănâncă” zahărul din sânge! Se spune că e dușmanul de temut al diabetului! E ieftină, dar puțini știu câte beneficii are pentru sănătate!
Unica.ro
Leguma care “mănâncă” zahărul din sânge! Se spune că e dușmanul de temut al diabetului! E ieftină, dar puțini știu câte beneficii are pentru sănătate!
Rezultate exit-poll alegeri prezidenţiale 2025. CURS: George Simion - 33%; Crin Antonescu - 23%; Nicuşor Dan - 21%; AVANGARDE: Nicuşor Dan şi Crin Antonescu, la egalitate
Observatornews.ro
Rezultate exit-poll alegeri prezidenţiale 2025. CURS: George Simion - 33%; Crin Antonescu - 23%; Nicuşor Dan - 21%; AVANGARDE: Nicuşor Dan şi Crin Antonescu, la egalitate
Horoscop 5 mai 2025. Fecioarele au parte de inspirație astăzi, dar ca să o poată folosi, vor avea nevoie și de mai multă stăpânire de sine
HOROSCOP
Horoscop 5 mai 2025. Fecioarele au parte de inspirație astăzi, dar ca să o poată folosi, vor avea nevoie și de mai multă stăpânire de sine

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI