Prin această declarație se propunea ideea unei noi forme de cooperare politico-economică între Franţa şi Germania în vederea eliminării rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia avea să fie luată de către Consiliul European la Milano, în 1985. „Declarația Schuman” este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene de astăzi.

Dincolo de această semnificaţie, această dată marchează şi ziua în care a fost câștigată independenţa României față de Imperiul Otoman, în urmă cu 146 de ani, precum şi ziua în care a luat sfârşit cel de-Al Doilea Război Mondial.

Declarația Schuman”, piatra de temelie a Uniunii Europene

La patru ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, la 5 mai 1949, a fost fondat Consiliul Europei. Acesta avea să fie un prim pas către înființarea alianței care este cunoscută astăzi de toată lumea drept Uniunea Europeană.

Anul următor, pe 8 mai, în gara Metz se urca într-un tren cu destinația Paris ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman. Peste câteva ore, acesta avea să ia cuvântul în timpul unui summit care a avut loc în capitala Franței, prilej cu care avea să prezine o propunere revoluționară prin care avea să aducă pacea în Europa. Politicianul din Hexagon propunea crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) prin intermediul unui plan care urmărea integrarea resurselor de cărbune și de oțel ale Franței, Germaniei și altor state europene importante.

Scopul acestui plan era acela de a promova cooperarea economică, de a asigura pacea la nivel continental și de a înlătura consecințele dezastruoase ale celui de-Al Doilea Război Mondial, care se încheiase de cinci ani. Cu alte cuvinte, Schuman propunea plasarea producţiei de cărbune şi de oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei, potrivit site-ului Europa.eu.

Practic, țările europene erau hotărâte să găsească modalităţi prin care să fie evitată declanșarea unui alt război. Au ajuns la concluzia că prin punerea în comun a producţiei de cărbune şi oţel (conform Declaraţiei), un eventual război între Franţa şi Germania, rivali istorici, „ar fi nu numai de neconceput, ci şi imposibil din punct de vedere material”.

De ce a fost aleasă data de 9 mai Ziua Europei

Declaraţia rostită de Schuman descria un plan ambiţios pentru a asigura pacea pe termen lung în Europa de după război. În „Declarația Schuman” se spune, între altele, că „pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporționale cu pericolele care o ameninţă”.

De asemenea, Robert Schuman spunea atunci că „Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto”. În ceea ce privește integrarea resurselor, ministrul francez de externe era convins că „punerea în comun a producţiilor de cărbune şi oţel va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat în trecut fabricării muniţiei de război, dar care au fost, în acelaşi timp, cele mai constante victime ale conflictelor”.

Planul lui Schuman a fost foarte bine primit și a marcat începutul procesului de integrare europeană. În aceste condiții, ziua de 9 mai 1950 este considerată a fi momentul în care s-au pus bazele Uniunii Europene de astăzi. Prin această inițiativă, statele europene au recunoscut importanța cooperării și integrării în vederea construirii unei Europe unite și pacifiste.

Cum a fost înființată Uniunea Europeană

De atunci, în fiecare an la 9 mai se serbează Ziua Uniunii Europene pentru a marca istorica declaraţie făcută de ministrul francez de externe Robert Schuman.

„Declaraţia Schuman” a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului – Belgia, Olanda și Luxemburg – şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris. Acesta instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între cele cinci state. Acestea aveau să semneze, la 25 martie 1957, tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

De-a lungul anilor, Uniunea Europeană s-a dezvoltat și a evoluat într-o organizație complexă, cu multiple instituții și state membre. Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, alte zece țări: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria. România s-a alăturat şi ea acestei mari familii europene la data de 1 ianuarie 2007, împreună cu Bulgaria. Ulterior, a aderat și Croația. În momentul de față, Uniunea Europeană are 27 de state membre.

Ziua de 9 mai are triplă semnificație pentru români

Pentru poporul român, ziua de 9 mai are o multiplă semnificaţie. Dincolo de faptul că este Ziua Europei, această dată reprezintă alte două borne importante în istoria țării noastre.

Astăzi, România aniversează 146 de ani de la câștigarea independenţei faţă de Imperiul Otoman. În această zi, în anul 1877, ministrul de externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, rostea în plenul parlamentului următoarele cuvinte: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare!”. A doua zi, pe 10 mai, independenţa era votată în unanimitate de către camerele reunite, după care domnitorul țării, Carol I de Hohenzollern, a promulgat legea, care a fost publicată în Monitorul Oficial. Anul următor, Tratatul de pace de la San Stefano consfințea recunoașterea oficială a independenței României. Proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan, ci o încununare a eforturilor clasei politice de atunci și ale armatei. Câștigarea independenței a reprezentat o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane, pe de-o parte, iar pe de altă parte, un moment de cotitură în istoria României, care avea să marcheze începutul unei noi ere de dezvoltare și de progres.

La mai bine de jumătate de secol, tot într-o zi de 9 mai, soldații români şi cei din trupele aliate trăiau imensa bucurie a victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial. Trupele aliate obţineau victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste însemna capitularea celui de-al treilea Reich și, implicit, încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale.

Ziua Europei nu se limitează doar la Uniunea Europeană

Ziua Europei este sărbătorită pe întregul continent prin diverse evenimente și activități. În multe țări, clădirile publice și monumentele sunt iluminate în culorile steagului Uniunii Europene, albastru și galben. De asemenea, sunt organizate parade, expoziții, concerte, dezbateri și activități educative pentru a promova valorile europene și pentru a consolida sentimentul de apartenență la o comunitate europeană.

În același timp, Ziua Europei reprezintă o ocazie de a celebra realizările și valorile comune ale Uniunii Europene. Aceasta marchează, totodată, consolidarea procesului de cooperare și de integrare europeană, care a dus la crearea unei piețe comune, adoptarea monedei euro și dezvoltarea politicilor comune în domenii ca mediul, drepturile omului, educație, cercetare și inovație.

Trebuie să știi că Ziua Europei nu se limitează doar la UE. Ziua de 9 mai este sărbătorită și în alte țări care nu sunt membre ale Uniunii. Asta simbolizează deschiderea și dorința de colaborare cu toate statele europene, indiferent dacă sunt sau nu sunt membre UE. Ziua Europei reprezintă un moment de solidaritate și de unire a popoarelor europene în fața provocărilor comune și reafirmă aspirația spre o Europă unită și înțelegeri reciproce.

De asemenea, Ziua Europei marchează și angajamentul Uniunii Europene față de protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice. UE a adoptat de-a lungul timpului o serie de politici și de măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, promovarea energiilor regenerabile, gestionarea durabilă a resurselor naturale și protecția biodiversității. Prin politica de mediu, țările membre ale UE își propun să asigure un viitor durabil pentru generațiile viitoare și să contribuie la eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice.

Realizările Uniunii Europene

Ziua Europei reprezintă, în primul rând, un simbol al unității și păcii în Europa. Aceasta evidențiază importanța cooperării între statele europene și promovează valorile fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: democrația, drepturile omului, egalitatea, diversitatea culturală și solidaritatea.

Una dintre cele mai importante realizări ale Uniunii Europene este crearea unei piețe comune, care facilitează libera circulație a bunurilor, serviciilor, capitalului și persoanelor între statele membre. Aceasta a dus la dezvoltarea economică și la creșterea nivelului de trai în regiune. În plus, Uniunea Europeană promovează coeziunea economică și socială prin fondurile structurale și de coeziune, care susțin regiunile mai puțin dezvoltate și sprijină proiecte de infrastructură, educație și cercetare.

Un alt aspect important al Uniunii Europene este promovarea drepturilor omului și a valorilor democratice. Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene protejează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor europeni, asigurând egalitatea, justiția și statul de drept. Uniunea Europeană susține și promovează democrația și buna guvernare în statele membre, fiind implicate în monitorizarea proceselor electorale și în acordarea sprijinului pentru consolidarea instituțiilor democratice.

Citește și: 9 mai, Ziua Europei. Ce reprezintă această zi şi cum este sărbătorită

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News