În anul 1998, ziua imnului național al României a fost instituită prin Legea nr 99/1998, care prevede organizarea ceremoniilor militare specifice în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și Ministerului de Interne, dar și organizarea mai multor programe și manifestări cu caracter educativ și științific.

Ziua Imnului Național – când s-a cântat prima dată imnul?

În anul 1998, pe 29 iulie, odată cu împlinirea unui secol și jumătate de la Revoluția română (1848), Banca Națională a României a pus în circulație două monede din aur cu valori nominale de 500 și 1000 de lei, dedicate acestei aniversări, ziua imnului național.

Imnul “Deșteaptă-te române” a fost prima dată intonat pe 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Imnul “Deșteaptă-te române” a fost interzis aproape jumătate de secol după instaurarea regimului comunist, iar după decembrie 1989 a fost ales Imnul Național al României, consfințit prin Constituția din anul 1991. La originea compoziției imnului național este poemul patriotic “Un răsunet” de Andrei Mureșanu, pe o melodie selectată de Anton Pann, publicat în numărul iunie-iulie al suplimentului “Foaie pentru minte, inimă și literatură”, anul 1848. Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență (1877-1878), în Primul Război Mondial, la Marea Unire din anul 1918, dar și în cel de-al Doilea Război Mondial.

Imnul Național – simbol național împreună cu drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului

Deșteaptă-te române a fost ales imn național al României și a fost consacrat prin Constituția din 1991, ulterior modificată și completată prin Legea de revizuire nr.429/2003. În forma actuală, prin articolul 12, Constituția prevede că imnul este considerat simbol național împreună cu drapelul, stema țării și sigiliul statului.

Ziua Imnului Național – drapelul României

Lucruri mai puțin știute despre Imnul Național al României

  • Timp de câțiva ani, imnul “Deșteaptă-te române” a fost și imnul național al Republicii Moldova, iar ulterior acesta a fost înlocuit cu “Limba noastră”, în 1994.
  • Imnul Național este format din unsprezece strofe, iar primele trei și ultima strofă sunt cîntate la ocazii festive.
  • De-a lungul timpului, România a mai avut și alte imnuri naționale. Printre acestea s-au numărat: “Trăiască Regele”, de Vasile Alecsandri (1866-1948, “Zdrobite cătușe”, pe versurile de Aurel Baranga și muzica de Matei Socor (1848-1953), “Te slăvim Românie”, “Trei culori”, pe muzica lui Ciprian Porumbescu.
  • La inițiativa Senatului României, data de 29 iulie a devenit Ziua Imnului Național.

Ce versuri are imnul Romaniei – Desteapta-te romane

 
 

Urmărește-ne pe Google News