Cuprins:
Ziua internațională a animalelor – istoria unei zile de acțiune pentru drepturile animalelor
Scriitorul publicist german Heinrich Zimmermann, apărător înfocat al drepturilor animalelor, a avut inițiativa de a înființa această zi, ziua mondială a animalelor. Prima ediție a sărbătorii a fost gândită pentru data de 24 martie 1925 și consta în organizarea mai multor expoziții și discursuri găzduite de Palatul Sportului din Berlin. Evenimentul a strâns peste 5.000 de participanți și a fost programat pentru data de 4 octombrie, dar nu s-a găsit un spațiu suficient de încăpător disponibil. Aceeași situația a rămas până în anul 1929, atunci când, în premieră, ziua internațională a animalelor a fost stabilită pe data de 4 octombrie.
- După acest eveniment, la scurt timp ideea lui Zimmermann de a promova drepturile animalelor a început să fie acceptată și promovată și în afara granițelor Germaniei, mai ales în Elveția, Austria și Cehoslovacia.
Ziua Internațională a animalelor a devenit în mod oficial zi mondială dedicată drepturilor animalelor începând cu luna mai 1931, atunci când inițiativa a fost adoptată în cadrul Congresului Internațional pentru protecția animalelor, desfășurat în Florența.
4 Octombrie – sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi
Francisc de Assisi este fondator al ordinului Franciscan și protector ceresc al mediului și implicit animalelor. Data de 4 octombrie reprezintă și sărbătoarea Sfântului care, conform legendei, avea puterea de a învăța și dojeni animalele, ba chiar de a îmblânzi lupii doar cu vorbă bună. Francisc de Assisi a murit la data de 4 octombrie 1226.
Prima lege pentru protecția animalelor s-a numit “Martins Act”, lege ce a fost votată de Parlamentul britanic la 22 iulie 1822.
Cum să sărbătorim Ziua Mondială a Animalelor
Nu trebuie să fii activist de mediu pentru a sărbători păsările, albinele și alte creaturi ale lumii în timpul Zilei Mondiale a Animalelor. Oricine poate face diferența – pur și simplu fă ceva draguți pentru un animal.
Iată câteva idei pentru ziua de 4 octombrie.
- Donează către o organizație nonprofit pentru animale – de exemplu, World Wildlife Fund.
- Fă volundariat la un adăpost local sau la un sanctuar pentru animale.
- Educă-te în legătură cu animalele și nevoile lor. Citește mai multe despre problemele legate de animale și cum poți ajuta.
- Dacă ai un animal de companie, arată-i puțină dragoste în plus. Scoate-l la o plimbare suplimentară, cumpără-i o jucărie distractivă sau pur și simplu petrece mai mult timp jucându-te cu el.
- Evită să folosești produsele de proveniență animală. Află de unde provine mâncarea pe care o consumi sau unde sunt făcute haine pe care le cumperi.
Citește și:
Când sărbătorim ziua internațională a câinelui;
Când sărbătorim ziua internațională a pisicii.
Sursă foto: 123rf.com