În fiecare an, pe data de 23 aprilie, lumea întreagă sărbătorește cărțile, cititul, autorii, editurile, ilustrațiile, drepturile de autor.

De ce este sărbătorită Ziua Internațională a cărții pe 23 aprilie

În 1995, UNESCO a hotărât, în cadrul Conferinței generale de la Paris, ca această dată să fie serbată în mod oficial pentru a promova cititul, promovarea cărților și a drepturilor de autor.

Însă, ideea înființări acestui tip de aniversare a venit cu mult înainte de 1995, mai exact în 1923, atunci când mai mulți spanioli, iubitori de cărți, și-au dorit să-i aducă un omagiu lui Miguel de Cervantes.

Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor

Ulterior, la Conferința generală de la Paris, UNESCO a decis ca data oficială de aniversare pentru Ziua Internațională a cărții să rămână 23 aprilie deoarece, conform calendarului gregorian, în această zi se sărbătorește nașterea și moartea lui William Shakespeare (acesta s-a născut pe 23 aprilie 1564 și a murit pe 23 aprilie 1616), ziua în care a decedat creatorul Don Quijote, dar și Miguel Cervantes, care a murit pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23 aprilie.

În România, pe data de 23 aprilie, de Ziua Cărții, se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului.

Printr-o hotărâre de Guvern din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată în mod oficial și Ziua Bibliotecarului din România.

Beneficiile cititului

Pentru că anul acesta sărbătorim ziua internațională a cărții acasă, profită de timpul liber și citește mai mult. Cititul are o mulțime de beneficii pentru organism, iar pe cele mai importante ți le spunem mai jos:

Beneficiile cititului
  • Cititul îmbunătățește sănătatea mintală – menține creierul activ și previne apariția mai multor afecțiuni precum: boala Alzheimer sau demența;
  • Cititul reduce stresul – o carte bună te va ajuta să stai departe de problemele cotidiene, te va ajuta să te relaxezi și să reduci nivelul de stres;
  • Îmbunătățește cultura generală – citind vei acumula informații utile pentru vocabularul tău, dar îți vei și dezvolta limbajul verbal;
  • Cititul crește capacitatea de gândire analitică – citind vei reuși să îți dezvolți o gândire analitică deoarece vei fi în măsură să observi mai multe detalii, să-ți pui întrebări și să găsești răspunsuri după mult mister și suspans;
  • Îmbunătățește memoria – cititul este un exercițiu benefic pentru creier, deoarece te ajută să reții mai multe informații și acțiuni pe care le înțelegi mult mai ușor atunci când le citești.
  • Crește capacitatea de concentrare – dacă nu ești concentrat atunci când citești, nu reușești să asimilezi și nici să înțelegi ceea ce citești. Este imposibil să nu te concentrezi atunci când citești o carte bună, așa că cititul poate dezvolta abilități de concentrare.
  • Cititul crește calitatea somnului – îți induce o stare de relaxare, iar asta te va ajuta să adormi mai repede și să îți crești calitatea somnului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News