Cuprins:
Deși, în mod tradițional, România sărbătorește Ziua Mamei pe 8 martie, când este, de fapt, Ziua Femeii, începând din 2009, legislația prevede ca în prima duminică din luna mai să fie celebrată Ziua Mamei, iar în cea de-a doua Ziua Tatălui.
Ziua Mamei 2020, Google Doodle dedicat Mothers Day
În 2020, Ziua Mamei este sărbătorită pe 3 mai, iar cu această ocazie cel mai mare motor de căutare din lume a creat un Google Doodle special pentru a celebra această zi.
Google Doodle este modalitatea prin care gigantul Google marchează anumite evenimente sau personalități importante din istorie. Pentru asta, motorul de căutare își modifică logo-ul într-un mod sugestiv.
Ziua Mamei în România
Până în anul 2009, România sărbătorea mamele pe 8 martie, de Ziua Femeii. În 15 octombrie 2009, în Monitorul Oficial a fost publicată legea care instituie Ziua Internațională a Mamei în prima duminică din luna mai.
În cea de-a doua duminică este sărbătorită, oficial, Ziua Tatălui.
Inițiativa pentru marcarea acestor două zile în luna mai a venit de la Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), căreia i s-a alăturat un grup de șapte parlamentari. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009, și de Camera Deputaților, la 29 septembrie 2009.
Rolul inițiativei de a sărbători mama și tatăl este acela de a sublinia importanța fiecăruia dintre cei doi părinți în viața de familie și în universul copilului.
Până în anul 2009, România era printre puținele țări din lume care, în lipsa unei zile a mamei dedicate, a marcat doar Ziua Femeii 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificații.
Ziua Internațională a Mamei, în lume
Ziua Internațională a Mamei este, de obicei, sărbătorită în lume în a doua duminică a lunii mai. Aproximativ 70 de țări au, așadar, o zi comună pentru această sărbătoare. Printre acestea se numără: Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveția, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, țările baltice, statele din America de Sud.
Alte ţări însă sărbătoresc această zi la date diferire, cum ar fi 8 martie, când este celebrată şi Ziua Internaţională a Femeii, sau pe 21 martie, de Echinocțiul de Primăvară, când este prima zi de primăvară din punct de vedere astronomic.
Deși în istorie a fost menționată în diverse moduri această celebrare a mamei, Anna Jarvis este considerată fondatoarea acestei sărbători. Cu toate că Anna Jarvis nu a avut niciodată copii, a militat intens pentru a marca Ziua Mamei, în amintirea mamei ei, Anna Marie Reeves Jarvis, care îşi dorea ca într-o zi toate mamele să fie cinstite aşa cum se cuvine.
Anna obişnuia să ducă la biserică garoafe, florile preferate ale mamei sale, după decesul acesteia. Alături de câţiva susţinători, Anna Jarvis a adresat numeroase solicitări autorităților vremii pentru decretarea unei zile oficiale a mamei.
Se pare că eforturile ei au fost răsplătite într-un final, în 1911, Ziua Mamei era sărbătorită în aproape toate statele americane, iar la 8 mai 1914, preşedintele american Woodrow Wilson a semnat rezoluţia privind instituirea acestei zile în cea de-a doua duminică a lunii mai.