Cuprins:
Ziua Marinei – scurt istoric
Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria – Adormirea Maicii Domnului-, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul crucișătorului Elisabeta, în prezența ministrului de război Dimitrie A. Sturdza și a tuturor ofițerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber și focuri de artificii.
În timpul comunismului, manifestările au dobândit accente propagandistice, care includeau conferințe despre semnificația Zilei Marinei susținute de către ofițeri și propagandiști. Semnificația creștină a sărbătorii a fost substituită cu una mitologică: participarea zeului Neptun în calitate de patron al întrecerilor și jocurilor marinărești.
Din anul 1990 s-a revenit la tradiția de a celebra Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului, la data de 15 august.
Prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, s-a instituit oficial Ziua Marinei Române pe data de 15 august.
Tradiții de Ziua Marinei
De-a lungul timpului, de Ziua Marinei s-a ținut cont de mai multe tradiții, unele dintre ele mai populare, altele mai puțin. Printre acestea se numără:
- ridicarea pavilionului – este un moment solemn al începerii ceremonialului militar specific zilelor de sãrbãtoare în Forțele Navale Române.
- lansarea unei coroane de flori – pentru cinstirea memoriei eroilor marinari căzuți la datorie pentru patrie
- parada navală – cuprinzând nave de luptă fluviale ce executã exerciții demonstrative și nave civile cu diferite destinații
- sosirea lui Neptun – stapânul mărilor și al oceanelor și zeul fluviilor, care declară deschise jocurile marinărești pe apă și va da botezul marinăresc
- botezul marinarilor
- jocuri și întreceri marinărești:
- concursuri de bărci, concursuri de caiac-canoe și de înot
- demonstrații de sărituri în apă și de aruncare a colacului de salvare
- vânătoarea de rațe
- vizitarea navelor de luptă
- programe artistice
- retragerea cu torțe
- focuri de artificii.
Ziua Marinei 2023 – programul evenimentelor
Cea de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române va fi sărbătorită printr-o serie de evenimente organizate de Statul Major al Forțelor Navale, la Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București, potrivit navy.ro.
Ziua Marinei 2023 – Constanța – program
După o absență de patru ani, cel mai mare spectacol naval din România va fi prezentat de marinari publicului prezent pe faleza din Constanța, marți, 15 august, începând cu ora 10.00. Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2023” va avea loc, concomitent, marți, 15 august, la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea.
Tot la Constanța, Forțele Navale Române organizează sâmbătă, 12 august, orele 20.00-21.00, un concert itinerant al Muzicii Militare a Forțelor Navale, în Stațiunea Mamaia, pe faleză, de la Piațeta Cazino, la Piațeta Perla.
Luni, 14 august, în intervalul orar 08.00-09.00, Ziua Recunoștinței va fi marcată printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc la Monumentul „Crucea Marinarilor” de pe faleză, în cadrul căruia vor fi depuse coroane de flori în memoria eroilor marinari.
Ziua Marinei 2023 – Mangalia – program
La Mangalia, evenimentele organizate pentru sărbătorirea Zilei Marinei Române au debutat încă de pe 5 august cu Ziua Porților Deschise în Portul Militar Mangalia, iar la Cercul Militar Mangalia vor avea loc diferite activități interactive, organizate de Comenduirea Garnizoanei, în colaborare cu ligile și asociațiile socio-profesionale militare locale.
Joi, 10 august, orele 19.00-20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un spectacol în Piața Republicii din centrul Municipiului Mangalia, iar Ziua Recunoștinței va fi marcată, luni, 14 august, începând cu ora 10.00, printr-un un ceremonial militar și religios, la Monumentul Marinarului și constructorului naval, din Portul Turistic.
Marți, 15 august, orele 10.00-13.00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită, în Portul Turistic Mangalia, în prezența Zeului Neptun, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești, iar de la ora 21.00 marinarii se vor retrage cu torțe.
Ziua Marinei 2023 – Brăila – program
La Brăila, publicul este invitat de marți, 8 august, orele 19.00-20.00, în Parcul Monument, unde Muzica Militară a Forțelor Navale va oferi un spectacol publicului brăilean.
Luni, 14 august, militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” vor depune coroane de flori în memoria eroilor marinari, în cadrul unui ceremonial organizat în Portul Militar Brăila.
Ziua Marinei Române va fi sărbătorită marți, 15 august, orele 10.00-13.00, pe faleza municipiului, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești, iar de la ora 20.30 marinarii se vor retrage cu torțe, pe traseul Primăria Brăila – Grupul 329 Logistic Brăila.
Ziua Marinei 2023 – Tulcea – program
La Tulcea, miercuri, pe 9 august, orele 19.00-20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va fi prezentă pe faleza din Municipiul Tulcea pentru a susține un concert cu piese muzicale din repertoriul marinăresc.
Luni, 14 august, marinarii militari vor depune coroane de flori în memoria eroilor marinari, în cadrul unui ceremonial organizat în Portul Militar Tulcea.
Ziua Marinei Române va fi sărbătorită marți, 15 august, orele 10.00-13.00, pe faleza municipiului, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești.
Ziua Marinei 2023 – Galați – program
La Galați, marți, 15 august, orele 14.00-16.00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită pe faleza din Galați, printr-un exercițiu naval prezentat de către militarii de la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”.
Ziua Marinei 2023 – București- program
La București, evenimentele organizate pentru sărbătorirea Zilei Marinei Române vor avea loc la Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB) și în Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău), zona Debarcader. La ARCUB, în Centrul Vechi al Capitalei, Forțele Navale Române prezintă, în perioada 11-15 august, orele 17.00-22.00, o colecție de pictură cu tematică Marină, semnată de Alexandru Ghinea, precum și o expoziție interactivă de noduri și lucrări de matelotaj, machete de nave, faruri și diferite obiecte specifice de Marină.
Muzica Militară a Forțelor Navale va susține vineri, 11 august, orele 20.00-21.30, pentru publicul bucureștean, un spectacol itinerant, pe traseul Piața Roma (Statuia Lupoaica) – ARCUB – Strada Lipscani – Sediul Băncii Naționale a României.
Marți, 15 august, începând cu ora 09.00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău), zona Debarcader.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!