21 septembrie – Ziua Internațională a Păcii

Ziua Păcii s-a sărbătorit inițial în a doua zi de marți din luna septembrie, însă în anul 2001, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, s-a stabilit definitiv data de 21 septembrie. Scopul de a avea o Zi Internațională a Păcii a fost acela de a avea o zi dedicată consolidării păcii dintre oameni. Mesajul principal a fost “dreptul la pace de către toți oamenii”.

Însemnătatea zilei de 21 septembrie – Ziua Păcii

Din anul 2005, Ziua Internațională a Păcii a căpătat cu totul altă însemnătate și a devenit ziua în care conflictele armate, violența și focurile încetează timp de 24 de ore.

Ce se poate întâmpla în cele 24 de ore?

  • În cele 24 de ore, milioane de copii din zonele de conflict pot fi vaccinați. Spre exemplu, în anul 2009, peste 1,4 milioane de copii din Afganistan au fost vaccinați.
  • În 24 de ore pot fi mutate victimele de război și refugiații.
  • În 24 de ore pot fi trimise provizii de medicamente și alimente victimelor și refugiaților din zonele de conflict, acolo unde în mod normal nu pot ajunge avioanele.
  • Cele 24 de ore sunt un răgaz pentru cei care luptă, timp în care se pot gândi la victimele pe care le lasă în urmă.
  • În cele 24 de ore, de ziua Păcii, peste 100 de milioane de oameni din peste 100 de țări militează pentru același lucru.
Ziua Internațională a Păcii

Clopotul pentru pace de Ziua Păcii

Clopotul United Peace a fost realizat din monede donate de copiii din întreaga lume, cu excepția Africii. Clopotul s-a lansat pentru a inaugura Ziua Păcii la sediul ONU din New York City. Sunetul clopotului acționează ca un memento al costului ridicat al războiului, în timp ce liniile clopotului au cuvinte care pledează pentru pace. Acestea sunt: “Păstrați pacea absolută a lumii”.

De Ziua Păcii, oamenii din întreaga lume se angajează în diferite activități pentru a promova pacea. În această zi se organizează ceremonii de pace inter-religioase, coruri care prezintă cântece de pace, plantarea copacilor sau expoziții de artă, convoaie de mașini pentru pace, etc.

Simbolul Păcii

Porumbelul alb pe ramur de măslin

Indiferent de cultură ori țară, porumbelul a fost și rămâne un simbol al păcii. Acum mii de ani, porumbelul a adus ramura de măslin și a vestit sfârșitul potopului urmat de revenirea la normalitate. Chiar și după multe secole, porumbelul a rămas simbolul păcii sufletești sau sociale.

Când Picasso s-a înscris în Partidul Comunist și a avut de executat lucrări cu tema păcii și a libertății, el a folosit porumbeii în lucrările sale, pe care ulterior le-a expus și la Congresul Mondial de Pace de la Paris, care a avut drept emblemă un porumbel al lui Picasso.

  • Grecii antici considerau porumbeii mesageri ai iubirii și norocului.
Ziua Internațională a Păcii – 21 septembrie

Steagul alb – simbolul păcii

Steagul alb a fost folosit pentru prima dată în China, în timpul dinastiei Han și ulterior a fost preluat de romani, care înlocuiau uneori steagul cu ramura de măslin.

Pipa Păcii

Pipa a fost inițal folosită în cadrul ceremoniilor spirituale, pentru a trimite rugăciuni spre cer cu ajutorul fumului, iar în America de Nord era fumată la încheierea unui conflict.

O mie de cocori

Cei 1.000 de cocori veniți din antichitatea japoneză au devenit simbol al păcii imediat după ce Sadako Sasaki, micuța diagnosticată cu leucemie, a murit în urma atacului cu bomba atomică de la Hiroșima, înainte ca cei 1.000 de cocori să îi îndeplinească ultima dorință. Imediat după moartea ei, a fost inaugurat un monument care o reprezintă pe micuța Sadako cu un cocor în mână.

Urmărește-ne pe Google News