În anul 2011, ziua internațională a prieteniei a fost adoptată oficial de ONU cu scopul de a transmite mesajul de prietenie între indivizi, țări, culturi și popoare, dar și faptul că se pot construi punți de legătură între comunități. Dincolo de relațiile individuale, conceptul de prietenie este mult mai extins și complex.
Cuprins:
Ziua prieteniei – preluată de Adunarea Generală a ONU în anul 1997
Ziua internațională a prieteniei este o inițiativa care urmează propunerii făcute de UNESCO. A fost preluată de Adunarea Generală a ONU în anul 1997. ONU propune către toate statele membre să sărbătorească această zi în același timp cu celelalte evenimente locale, obiceiuri naționale sau regionale, inclusiv prin activități educaționale, tocmai pentru a se conștientiza valoarea relațiilor de prietenie.
30 Iulie – Ziua Prieteniei
La baza acestei adoptări a stat și Deceniul Internațional de promovare a unei culturi a păcii și non-violenței pentru copiii lumi în 2001-2010, prin Rezoluția A/RES/53/25, din anul 1998, acolo unde, Adunarea Generală a recunoscut faptul că un prejudiciu enorm și multă suferință sunt cauzate copiilor, prin diferite forme de violență.
Ziua internațională a prieteniei – ziua în care se leagă conexiuni și empatii indiferent de etnie ori de sex
Ziua prieteniei este celebrată pentru a recunoaște importanța și relevanța prieteniei, un sentiment extrem de valoros în viața fiecăruia dintre noi. Ziua prieteniei este sărbătorită și în Argentina și Brazilia, dar pe data de 20 iulie, în timp ce în Finlanda și Estonia, ziua prieteniei coincide cu ziua îndrăgostiților, pe 14 februarie.
Prima propunere pentru Ziua internațională a prieteniei – anul 1990
Afaceristul american Joyce Hall este primul care a propus o zi internațională a prieteniei. Acesta a lansat pe piață, în anul 1910, cărțile poștale Hallmark și a ales data de 2 august pentru a sărbători prietenia deoarece ziua coincide cu sezonul vacanțelor, moment în care oamenii își trimiteau cărți poștale. Propunerea și-a pierdut repede popularitatea deoarece gestul de a trimite o carte poștală și-a pierdut semnificația originală și a devenit mai mult o obligație socială.
Ulterior, Nane Annan, soția fostului secretar general al ONU Kofi Annan, a propus ca personajul de desene animate Winnie the Pooh să devină ambasadorul ONU al prieteniei, dar demersurile pentru declararea unei zile dedicate amiciției nu au fost inițiate.
Ce să faci de ziua prieteniei
- Tinerii din Asia și Orientul Mijlociu obișnuiesc să își dăruiască reciproc o brățară, simbol al prieteniei pe care și-o poartă. Brățara are valoare sentimentală, iar datorită culorilor din care aceasta este țesută, îi arată persoanei cât de mult o apreciezi;
- Roșu din brățară este asociat cu forță, putere și energie;
- Verde înseamnă bună dispoziție;
- Albastru înseamnă speranță, încredere și protecție;
- Bleu este culoarea prieteniei și dorinței de interacțiune cu ceilalți;
- În această zi specială, fă mici daruri prietenilor apropiați. Petreceți timp împreună, invită-i la masă, cântați împreună.
- Transmite-le prietenilor mesaje emoționante prin care să le spui cât de mult îi apreciezi.
Sărbătorită în compania persoanelor dragi, prin telefon sau corespondență, prietenia trăiește datorită sincerității și încrederii. Nu are graniță de spațiu sau de timp și cel mai important este să mențineți mereu spiritul viu.
Așadar, tu ce faci pe 30 iulie, de ziua internațională a prieteniei?