Ce semnificație are Ziua Recunoștinței

Ziua Recunoștinței, cunoscută sub numele de Thanksgiving Day, este una dintre cele mai importante sărbători din Statele Unite și reprezintă o ocazie specială pentru americani de a reflecta asupra lucrurilor bune din viața lor și de a-și exprima recunoștința.

Sărbătoarea are atât o semnificație istorică profundă, cât și un rol cultural. Această sărbătoare este dedicată comunității și împărtășirii momentelor alături de cei dragi.

Ziua Recunoștinței 2024 este, așadar, o zi în care oamenii din SUA mulțumesc pentru bogăția din viețile lor, fie ea materială sau spirituală. Familiile și prietenii se reunesc pentru o masă, care include în mod tradițional o friptură de curcan umplut, cartofi, legume, sos de afine și plăcintă cu dovleac.

În unele orașe, există parade în weekendul de Ziua Recunoștinței. În majoritatea zonelor, aceste festivități marchează și deschiderea sezonului de cumpărături de Crăciun. Cum Ziua Recunoștinței este mereu într-o joi, după ea urmează Black Friday.

Sărbătoarea simbolizează solidaritatea și recunoștința, dar și moștenirea istorică a relațiilor dintre coloniști și nativii americani. Cu toate acestea, nu toată lumea vede Ziua Recunoștinței drept un motiv de sărbătoare. Unii membri din comunitatea nativilor americani din SUA consideră că mitologia sărbătorii ignoră distrugerea culturilor indigene care a urmat așezării europene.

Fanta românească e mai scumpă și mai proastă decât cea din Italia: mai puțin suc de portocale, dar mai multe arome și coloranți | Experiment Libertatea
Recomandări
Fanta românească e mai scumpă și mai proastă decât cea din Italia: mai puțin suc de portocale, dar mai multe arome și coloranți | Experiment Libertatea

Când se sărbătorește de Ziua Recunoștinței 2024

În 2024, Ziua Recunoștinței este sărbătorită pe 28 noiembrie, respectând tradiția stabilită ca această zi să cadă în a patra joi a lunii noiembrie. Sărbătorea oferă americanilor ocazia să se reunească alături de familie și prieteni pentru a reflecta asupra lucrurilor pentru care sunt recunoscători, continuând o tradiție veche de secole.

Ziua Recunoștinței – scurt istoric

Ziua Recunoștinței își are rădăcinile în secolul al XVII-lea, fiind asociată cu un eveniment din 1621. Primii coloniști din Anglia care au sosit în America au ținut un ospăț de mulțumire după ce au supraviețuit primei ierni grele și au avut o recoltă bogată, cu ajutorul nativilor americani – în special al tribului Wampanoag. Această celebrare este considerată primul Thanksgiving – Ziua Recunoștinței.

În 1863, președintele Abraham Lincoln a declarat Ziua Recunoștinței sărbătoare națională. Proclamația care a stabilit Ziua Recunoștinței ca sărbătoare națională a fost redactată de secretarul de stat William Seward și a decretat că a patra zi de joi din luna noiembrie va fi, de atunci înainte, recunoscută oficial drept Ziua Recunoștinței în Statele Unite.

Despre mitul „conflictului milenar” dintre români și maghiari, cu istoricul Sorin Mitu: „Comparați ce au făcut unii cu ceilalți englezii și irlandezii sau evreii și arabii”
Recomandări
Despre mitul „conflictului milenar” dintre români și maghiari, cu istoricul Sorin Mitu: „Comparați ce au făcut unii cu ceilalți englezii și irlandezii sau evreii și arabii”

Discursul amintea de perioada în care George Washington era la începutul mandatului său de președinte, în 1789, când națiunea americană, abia ieșită din Revoluția Americană, își începea drumul ca stat independent. În acel an, Washington a propus o zi oficială dedicată „recunoștinței și rugăciunii publice”. Deși Congresul a susținut inițiativa cu o majoritate covârșitoare, sărbătoarea nu a devenit un eveniment anual.

Ulterior, Thomas Jefferson, al treilea președinte al Statelor Unite, a considerat că o astfel de zi, ce implica demonstrații publice de recunoștință față de o putere divină, era nepotrivită pentru o țară care își construise fundația pe principiul separării bisericii de stat. Președinții care i-au urmat i-au împărtășit opinia, astfel încât între 1815 și momentul în care Abraham Lincoln a reluat tradiția, nu au fost emise proclamații oficiale pentru Ziua Recunoștinței. Lincoln a utilizat această sărbătoare pentru a aduce mulțumiri Armatei Uniunii și lui Dumnezeu, în contextul dificil al Războiului Civil.

Din 1863, când Lincoln a stabilit ca a patra joi din noiembrie să fie ziua oficială a Zilei Recunoștinței, tradiția a fost respectată anual până în 1939.

Nati Meir, condamnat la 11 ani de închisoare, adus în România. Autoritățile din Grecia au admis predarea sa
Recomandări
Nati Meir, condamnat la 11 ani de închisoare, adus în România. Autoritățile din Grecia au admis predarea sa

În 1939 însă, în încercarea de a stimula economia aflată în dificultate după Marea Criză Economică, președintele Franklin D. Roosevelt a mutat sărbătoarea în a treia joi din noiembrie, astfel încât sezonul de cumpărături dintre Ziua Recunoștinței și Crăciun să fie extins, arată evenimentulistoric.ro.

Cu toate acestea, decizia sa a fost controversată, iar în 1941, Roosevelt a cedat presiunilor Congresului, care a hotărât definitiv ca Ziua Recunoștinței să fie sărbătorită în a patra joi din noiembrie, stabilind această dată ca o sărbătoare oficială permanentă, așa cum este și în 2024.

Cum sărbătoresc americanii Ziua Recunoștinței – tradiții

Americanii sărbătoresc Ziua Recunoștinței, sau Thanksgiving Day, cu o serie de tradiții care pun accent pe familie, recunoștință și comunitate. Este una dintre cele mai îndrăgite sărbători naționale, iar pregătirile pentru această zi încep cu mult înainte. Atmosfera este una festivă și caldă, marcată de reuniuni familiale, mese îmbelșugate și evenimente speciale.

Masa în familie

Mulți americani călătoresc pe distanțe mari pentru a fi alături de cei dragi. Este una dintre cele mai aglomerate perioade pentru transportul aerian și rutier din SUA, deoarece familiile pun mare preț pe petrecerea acestei zile împreună.

Unul dintre cele mai importante momente ale Zilei Recunoștinței este masa festivă, în jurul căreia se adună familiile și prietenii pentru a împărtăși bucate tradiționale. Curcanul fript este elementul central al mesei, considerat simbolul sărbătorii.

Înainte de a începe masa, mulți americani își fac timp să rostească o rugăciune sau să exprime motivele pentru care sunt recunoscători, accentuând valoarea spirituală a sărbătorii.

Parade și festivități

Una dintre cele mai cunoscute tradiții este organizarea de parade, dintre care Parada Macy’s din New York este cea mai faimoasă. Aceasta include spectacole de muzică, dansatori, baloane uriașe în formă de personaje și defilări tematice, fiind urmărită de milioane de oameni la televizor și pe străzi. Alte orașe organizează propriile parade, fiecare având un farmec unic.

Actele de caritate

În spiritul generozității și al recunoștinței, mulți americani aleg să dea înapoi comunității de Ziua Recunoștinței. Voluntariatul la cantinele de caritate, unde se pregătesc mese pentru persoanele fără adăpost sau nevoiașe, este o practică obișnuită. Donațiile către organizații caritabile cresc, iar acest gest face parte din esența sărbătorii.

„Grațierea curcanului” de către președinte

O tradiție mai recentă, dar amuzantă, este ceremonia oficială de „salvare a curcanului” (Turkey Pardon), organizată la Casa Albă. Președintele SUA „grațiază” simbolic un curcan de la a fi gătit pentru masă, iar pasărea este trimisă la o fermă pentru a-și trăi restul zilelor.

Debutul sezonului de sărbători

Pentru mulți americani, Ziua Recunoștinței marchează începutul oficial al sezonului de sărbători de iarnă. În ziua următoare, cunoscută drept Black Friday, încep cumpărăturile masive pentru Crăciun, cu reduceri semnificative în magazine. Aceasta adaugă un aer de entuziasm și anticipare perioadei festive.

Descoperă și – Când se deschid târgurile de Crăciun 2024 în principalele oraşe europene

Curiozități despre Ziua Recunoștinței

Ziua Recunoștinței 2024 este una dintre cele mai importante sărbători din SUA și de această zi sunt legate o mulțime de curiozități:

  • La primul ospăț din 1621, organizat de coloniști și nativii americani Wampanoag nu s-a consumat curcan, ci se crede că s-au consumat carne de vânat, pește, fructe de mare, porumb și diverse legume. Curcanul a devenit popular mult mai târziu ca simbol al sărbătorii.
  • Aproximativ 46 de milioane de curcani sunt gătiți în fiecare an de Ziua Recunoștinței în SUA. Curcanul a devenit emblema mesei festive datorită disponibilității sale și a dimensiunii potrivite pentru hrănirea unui grup mare de oameni.
  • Abraham Lincoln a proclamat Ziua Recunoștinței ca sărbătoare națională pe 3 octombrie 1863. Sarah Josepha Hale, femeia care a scris „Mary Had A Little Lamb”, l-a convins pe Lincoln să facă Ziua Recunoștinței o sărbătoare națională după ce a scris scrisori timp de 17 ani.
  • Deși curcanul este preferatul majorității, fiecare regiune din SUA adaugă propriile specialități la masa de Thanksgiving. De exemplu, în sudul Statelor Unite se servesc preparate precum budinca de porumb și plăcinta cu nuci pecan.
  • Tradiția ca președintele SUA să „grațieze” un curcan a început oficial în 1989 cu președintele George H.W. Bush, deși există mențiuni mai vechi despre această practică simbolică.
  • Sportul joacă un rol esențial în sărbătoarea de Thanksgiving. În fiecare an, echipele din liga de fotbal american joacă meciuri speciale dedicate acestei zile. Vizionarea acestor partide a devenit o tradiție pentru mulți americani, care urmăresc jocurile în familie sau alături de prieteni.
  • Macy’s Thanksgiving Day Parade, organizată anual în New York City, este cea mai mare și cea mai faimoasă din lume. Ea atrage peste 3 milioane de spectatori pe străzile orașului și milioane de telespectatori, fiind transmisă la televizor de zeci de ani.

Sursă foto – Shutterstock.com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
„Din ce lume vin eu și din ce lume vine ea… Cum să mă cobor?”  Ce gest neașteptat a făcut Anamaria Prodan față de Corina Caciuc. A fost pentru prima dată când s-a întâmplat asta
Viva.ro
„Din ce lume vin eu și din ce lume vine ea… Cum să mă cobor?” Ce gest neașteptat a făcut Anamaria Prodan față de Corina Caciuc. A fost pentru prima dată când s-a întâmplat asta
Imagini din vila Danei Budeanu, de Crăciun! Numai la casele regale mai vezi așa ceva! Cum au arătat bradul, masa festivă și ținutele. Lux e puțin spus
Libertateapentrufemei.ro
Imagini din vila Danei Budeanu, de Crăciun! Numai la casele regale mai vezi așa ceva! Cum au arătat bradul, masa festivă și ținutele. Lux e puțin spus
Horoscop Mihai Voropchievici. Gemenii, Balanțele și Vărsătorii trebuie să știe asta!
FANATIK.RO
Horoscop Mihai Voropchievici. Gemenii, Balanțele și Vărsătorii trebuie să știe asta!
S-a aflat! Cine este vedeta care o înlocuiește pe Andreea Bălan în juriul emisiunii „Te cunosc de undeva”
Elle.ro
S-a aflat! Cine este vedeta care o înlocuiește pe Andreea Bălan în juriul emisiunii „Te cunosc de undeva”
Cine ar fi, de fapt, noul iubit al Alexiei Eram, după despărțirea de Mario Fresh. Mama ei, Andreea Esca, i-ar fi dat deja "binecuvântarea" pentru noua relație!
Unica.ro
Cine ar fi, de fapt, noul iubit al Alexiei Eram, după despărțirea de Mario Fresh. Mama ei, Andreea Esca, i-ar fi dat deja "binecuvântarea" pentru noua relație!
Cum a plătit un cuplu 3.700 de lei pe doi hotdogi, la un Târg de Crăciun din UK
Observatornews.ro
Cum a plătit un cuplu 3.700 de lei pe doi hotdogi, la un Târg de Crăciun din UK
Horoscop 27 decembrie 2024. Berbecii vor trebui să se protejeze de orice fel de exagerare prin mijloacele pe care le au la îndemână
HOROSCOP
Horoscop 27 decembrie 2024. Berbecii vor trebui să se protejeze de orice fel de exagerare prin mijloacele pe care le au la îndemână

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI