Plantarea drajonilor de zmeură se face primăvara și toamna, iar pentru o dezvoltare prielnică, fructele au nevoie de o îngrijire corespunzătoare. Află tot ce trebuie să știi despre zmeură. Citește despre plantarea, îngrijirea, recoltarea și beneficiile fructului.

Particularitățile zmeurei

Arbustul are un sistem radicular ramificat, care pătrunde în sol până la o adâncime de 30, maxim 40 cm. Tulpinile tinere ale zmeurei sunt ușor înclinate spre vârf, iar pe ele se formează lăstari care vor fructifica.

Durata de viață a tulpinilor este de 2 ani, frunzele sunt compuse, cu 3-5 foliole și dispuse altern pe tulpini. Fructul de culoare roșie sau galbenă, atunci când ajunge la maturitate se desprinde ușor de pe receptacul.

Majoritatea soiurilor de zmeură formează fructe o dată pe an, vara. Tulpinile cresc vegetativ în primul an și formează mugurii de rod, iar în anul următor fructifică pe lăstarii laterali, formați în timpul primăverii.

Soiurile remontante de zmeur formează flori și fructe încă din zona de vârf a tulpinilor, din primul an, toamna. Porțiunile care fructifică se usucă peste iarnă, iar primăvara se îndepărtează. Anul următor tulpinile fructifică în partea inferioară, în prima parte a verii.

Zmeură

Clima și solul producției de zmeură

Plantele de zmeur au nevoie de lumină, deoarece în condiții bune de iluminare produce fructe de calitate și formează mai mulți muguri de rod. Au o rezistență mare la ger, dacă tulpinile sunt bine maturate, arbustul poate rezista la temperaturi de până la – 20 de grade Celsius.

Cerințele de apă sunt mai ridicate în perioada de creștere a tulpinilor și de maturare a fructelor de zmeur. Pe lângă umiditatea din sol, zmeurul are nevoie de umiditate atmosferică ridicată. În caz contrar, arbustul va da producții mici și fructe nearomate.

Zmeurul dă rezultate bune dacă este plantat după culturi prășitoare, precum porumb ori cereale păioase. El nu se plantează după tomate, vinete sau cartofi, din cauza bolilor comune, verticilioza.

Pregătirea terenului pentru cultura de zmeur

Pentru pregătirea terenului se elimină toate plantele și resturile vegetale provenite din cultura anterioară, se realizează nivelarea terenului și, dacă este nevoie, se va ține cont și de panta terenului.

Este recomandată sacrificarea terenului la o adâncime de 50 – 60 cm, pentru a decompacta straturile profunde ale solului. Fertilizarea de bază a terenului se face cu gunoi de grajd bine descompus, iar la prelucrarea terenului se pot aplica îngrășăminte cu fosfor ori potasiu, în cantități variabile.

După ce terenul a fost pregătit, se efectuează gropile, cu dimensiuni de 30 x 30 x 30 cm, ori a brazdelor deschise, cu 30 cm adâncime.

Plantarea zmeurei

Plantarea se face toamna, după căderea frunzelor, sau primăvara devreme, imediat după dezgheț. Principala metodă de înființare a plantației este prin drajoni, produși în drajoniere specializate.

Înainte de plantare, materialul săditor trebuie fasonat prin îndepărtarea rădăcinilor rănite și reducerea sistemului radicular la o lungime de 15 cm.

Pentru a fi sigur că arbuștii se prind, aceștia se introduc într-un amestec format din pământ galben, bălegar de bovine și apă. Rădăcinile de zmeură se țin într-un vas cu apă cu câteva ore înainte de plantare, deoarece se deshidratează ușor.

După plantare se face udarea plantelor, iar apoi se efectuează un mușuroi de pământ cu o înălțime de 10-12 cm. După mușuroire, plantele se scurtează, astfel încât deasupra stratului de pământ să rămână 3-4 muguri.

În cazul plantațiilor comerciale, distanța de plantare trebuie să fie de 2,5 – 3 m între rânduri și 0,3 – 0,5 m între plante, pe rând.

În cazul plantațiilor din sistem gospodăresc, distanța de plantare este de 1,5 – 2 m între rânduri, 50 – 80 cm între plante și o adâncime de plantare de 30 cm.

Rândurile de zmeură se orientează în direcția nord-sud, pentru ca plantele să beneficieze de lumină pe parcursul zilei.

Zmeura – plantare, cultivare și îngrijire

Întreținerea plantației de zmeur

Pentru lucrările de întreținere și recoltare, se recomandă palisarea plantației de zmeur. Un sistem format din șpalieri și sârme. Șpalierii se amplasează pe rând la 8 metri distanță între ei și 60 cm adâncime, după care se prind sârmele care vor susține arbuștii.

Tăierile zmeurului se realizează primăvara, în martie-aprilie. În primul an, drajonii se taie primăvara devreme, la 3-4 muguri, în cazul în care plantarea s-a realizat toamna. În al doilea an, înainte de dezmugurirea plantelor, se aleg 2-3 tulpini, se scurtează la 100 – 120 cm pentru a fructifica. Restul tulpinilor se elimină.

Începând cu al treilea an de la plantare, primăvara se elimină tulpinile care au fructificat în anul anterior și se răresc tulpinile din bandă, la interval de 15-20 cm. Se elimină tulpinile concurente, cele foarte subțiri sau cele care se ating, iar tulpinile de un an, care urmează să fructifice, se taie la 140 – 160 cm.

Toamna se realizează o arătură de 18-20 cm adâncime, de-a lungul rândurilor de plante se efectuează 2-4 prașile manuale în perioada de vegetație.

Zmeurul are nevoie de irigare și fertilizare suplimentară, pentru a atinge capacitatea maximă de producție, iar fertilizarea de bază se realizează înainte de plantare.

Recoltarea zmeurei

Maturarea fructelor se realizează eșalonat, pe o perioadă de 20-30 de zile. Zmeura se recoltează prin mai multe treceri, la 3-4 zile distanță, dimineața ori seara. Fructele se detașează de pe plantă, fără receptacul. Fructele pot fi depozitate câteva zile, dar nu mai mult, deoarece are perisabilitate ridicată.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Soiuri de zmeură

  • Soiul Cayuga – un soi viguros de zmeură cu numeroase tulpini, vârf arcuit și o capacitate mijlocie-mare de drajonare.
  • Soiul Ruvi – un soi cu o toleranță bună la boli și dăunători, cu fructe mari ce au un gust dulce acidulat, foarte aromat.
  • Soiuri de zmeur – Latham – este soiul cu o capacitate mare de drajonare, rezistent la complexul de boli ale sistemului radicular, dar și la ger și la secetă.
  • Soiul Opal – are o rezistență mijlocie la ger și secetă, fructe concice de culoare roșu aprins și foarte aromate. Maturarea fructelor în toamnă are loc în perioada august – septembrie, iar în sezonul de vară, la sfârșitul lunii iunie, început de iulie.
  • Soiul de zmeur Heritage – soiul cu tulpini groase, cu o foarte bună autosusținere. Are fructe de mărimi variabile, de culoare roșu închis, cu un gust aromat și puțin suculent.
  • Soiul Citria – soi românesc cu o perioadă de maturare extratimpurie, iar culoarea fructului este galbenă portocalie lucioasă. Este un soi de zmeur rezistent la ger și o toleranță bună la boli.
  • Soi de zmeur Veten – are fructe care se coc la sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie și au o greutate de 2-3 grame.
  • Soiul Noma – are perioada de maturare spre sfârșitul lunii iunie, este productiv, rezistent la ger și boli.
  • Soi de zmeur Polka – este printre cele mai cunoscute și cultivate soiuri de zmeură de la noi din țară, are o perioadă de maturare mijlocie și fructe cu o greutate de 3-4 grame.

Beneficiile consumului de zmeură

Zmeura este una dintre cele mai delicioase fructe de pădure, cu o mulțime de beneficii pentru sănătatea și frumusețea organismului. Beneficiile consumului de zmeură sunt majore, iar printre cele mai importante amintim:

  • Zmeura menține sănătatea cardiovasculară;
  • Luptă împotriva cancerului;
  • Ajută în curele de slăbire;
  • Întărește sistemul imunitar;
  • Este benefic pentru diabetici;
  • Zmeura are proprietăți antiinflamatoare;
  • Ameliorează durerile de artrită;
  • Adjuvant natural în caz de constipație sau arsuri gastrice.

Rețete cu zmeură

Dulceață de zmeură

Ingrediente

  • 1 kg zmeură;
  • 1 kg zahăr;
  • 150 ml apă;
  • Zeama de la o lămâie

Mod de preparare

Spală boabele de zmeură, dar cu grijă pentru a nu se strica forma acestora. Pune într-un vas mai mare și rezistent la foc apa rece împreună cu zahărul și zeama de la lămâie și lasă-le la fiert pentru 5,6 minute din momentul fierberii, la foc mare, până când se topește zahărul.

Când zahărul s-a topit și s-a format sirop, adaugă și boabele de zmeură. La început, boabele de zmeură vor pluti la suprafața siropului și este nevoie să amesteci delicat cu o lingură pentru a se amesteca foarte bine cu siropul.

Dulceața se lasă la foc mare până când ajunge în punctul de fierbere și observi că fructele și-au dublat volumul. Când a ajuns să fiarbă, dulceața de zmeură se mai lasă la foc mic pentru încă aproximativ 20 de minute după care se oprește focul și se lasă să se răcească complet.

Imediat cum s-a răcit, dulceața de zmeură să pune în borcane curate și sterilizate și se păstrează în cămară.

Cheesecake cu zmeură

Ingrediente

  • Pentru blat
  • 400 g biscuiţi
  • 100 g unt
  • 8 linguri lapte
  • Pentru cremă
  • 200 g mascarpone
  • 200 g brânză dulce
  • 250 ml frişcă bătută
  • esenţă de vanilie
  • 100 g zahăr pudră
  • Pentru topping
  • 150 g zmeură
  • 6 linguri zahăr
  • 2 linguri apă

Mod de preparare

Biscuiții se bagă în robot până se fărâmițează fin, apoi se amestecă cu cele 8 linguri de lapte și untul topit. Mixul de biscuiți obținut se pune pe fundul unei tăvi cu pereții detașabili și se nivelează ușor cu dosul lingurii, apoi se dă la frigider, cât timp se prepară crema.

Se bate crema de brânză cu brânza mascarpone și zahărul pudră, nu mai mult de 3 minute, după care se adaugă frișca bătută și esența de vanilie. Se pune crema rezultată peste mixul de biscuiți și se dă la frigider, peste noapte sau la congelator, 15-20 de minute.

Într-o crăticioară se pun apa și zahărul să dea puțin în clocot, după care se adaugă și zmeura și se amestecă ușor să nu se lipească. Când e puțin închegată, se dă puțin la rece, apoi se toarnă peste cheesecake și se nivelează frumos. Asta-i tot. Atât de simplu ai reușit să pregătești un delicios cheesecake cu zmeură!

Sursă retete: Retete.unica.ro

Șarlotă cu zmeură

Ingrediente

  • Pentru sos de zmeura
  • 2 cești frisca lichida
  • 1/4 ceașcă rachiu de fructe
  • 1 plic gelatină
  • 3/4 ceașcă zahăr
  • 9 cești zmeură
  • Pentru șarlotă
  • 1 esență vanilie
  • 7 linguri făină
  • 1/2 ceașcă zahăr
  • 4 ouă separate
  • 1 lingură unt
  • Pentru blat
  • 3 linguri zahăr
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 2 linguri rachiu de fructe

Mod de preparare

Încinge cuptorul la 180 de grade şi unge o tavă, apoi tapetează cu hârtie de copt. Bate gălbenuşurile cu zahărul. Adaugă făina şi vanilia. Bate albuşurile bine, apoi adaugă la amestecul de aluat. Toarnă în tavă şi dă la cuptor circa 30 de minute.

Separat, amestecă într-o cratiţă zmeura cu zahărul şi 1 ceaşcă de apă şi fierbe la foc mic 10 minute. Strecoară şi pasează amestecul. Ia 2 ceşti din piure şi pune la loc pe foc. Adaugă gelatina şi dă de pe foc. Adaugă rachiu şi frişcă.

Taie blatul pe din două şi toarnă şarlota de zmeură peste blatul de jos, în formă. Pune blatul deasupra şi dă la rece 24 de ore. Amestecă restul de piure de zmeură cu zahărul, zeama de lămâie şi rachiu și toarnă peste feliile de şarlotă cu zmeură.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News