Anulează

Sistemul de irigare gazon – cea mai bună investiție pentru grădina ta

Author photo
Bianca Ion15:22
Timp de citire: 4 minute
Sistemul de irigare gazon – cea mai bună investiție pentru grădina ta

Un gazon bine întreținut reprezintă una dintre cele mai căutate atribute în grădinile tuturor, însă secretul constă în udarea constantă și eficientă. Cu toate acestea, timpul limitat nu ne mai permite udarea acestuia cu ajutorul furtunului, iar un ajutor de nădejde poate fi un sistem de irigare.

Beneficiile unui sistem de irigare pentru gazon

Irigarea eficientă

Distribuția eficientă a apei este unul dintre principalele avantaje ale unui sistem de irigare. Aceste sisteme sunt concepute pentru a livra cantitatea potrivită de apă direct la rădăcinile plantelor. Acest lucru nu numai că asigură hidratarea corespunzătoare a grădinii, ci și economisește apă în proces.

Eficientizarea timpului

Au trecut vremurile când trăgeai furtunul prin grădină. Cu un sistem de irigare, poți seta un programator pentru sistem de irigatii și uita de udarea manuală. Astfel vei avea mai mult timp liber pentru a te bucura de grădina ta, în loc să o îngrijești în mod constant.

Creșterea valorii proprietății

Investiția într-un sistem de irigare poate crește semnificativ valoarea proprietății tale. O grădină bine întreținută, cu un sistem de udare eficient, este un punct de vânzare important pentru potențialii cumpărători.

Tipuri de sisteme de irigare


Irigarea unei suprafețe depinde de caracteristicile terenului, tipul culturii și obiectivele utilizatorului. Pentru a realiza o irigare eficientă, există diverse tehnici și tehnologii adaptate nevoilor și produselor esențiale provenite de la producători cu experiență în domeniu.

Irigarea poate fi efectuată în mai multe moduri:

  1. Irigare periodică – la intervale și cu cantități de apă stabilite în prealabil.
  2. Irigare o singură dată, prin submersie (folosind apa rezultată din topirea zăpezilor) sau prin inundare (când apa acoperă suprafața irigabilă doar în perioadele de inundații).

Cele mai frecvente metode de irigare includ:

  1. Irigarea la suprafață – potrivită în special pentru terenurile plane, și cuprinde două variante:
    • Irigarea pe brazde paralele – utilizată pentru culturi ca floarea-soarelui, sfecla, porumb sau cartofi. Brazdele sunt amenajate la o adâncime de 15-30 cm și cu o distanță între rânduri de 50 cm pentru solurile ușoare și 100 cm pentru cele grele și impermeabile. Irigarea este realizată treptat datorită înclinației mici a sistemului de irigare.
    • Irigarea pe fâșii – folosită în special pentru culturi perene de legume sau cereale, pe terenuri mici. Această metodă este potrivită pentru solurile mijlocii cu permeabilitate moderată. Lățimea fâșiilor variază între 100 și 300 m, cu o lățime de 4 m pe terenurile în pantă și 20 m pe cele plate.
  2. Irigarea prin scurgere gravitatională – implică construirea unui bazin colector în care se acumulează apa de ploaie, iar apoi aceasta curge în baza principiului gravitațional. Această metodă este mai economică decât altele.
  3. Irigarea prin aspersiune – o metodă veche de irigare la suprafață, potrivită pentru aproape toate tipurile de culturi, de la pepiniere de flori la culturi de cereale. Aceasta implică montarea aripii de ploaie cu lungimi de până la 300-400 m, pe care se montează aspersoare cu un rază de acțiune de până la 38 m. Pentru suprafețe mai mici, se pot monta linii de aspersie cu o lungime de 50-100 m.
  4. Irigarea subterană – un sistem complex de irigare montat subteran sau în sol, la o adâncime de 30-35 cm, fără a fi vizibil de la suprafață în afara perioadelor de funcționare. Aspersoarele se ridică la suprafață doar când sistemul este activ.

Avantajele sistemului de irigare subteran includ rezistență pe termen lung (20-25 de ani fără reparații majore), costuri de operare reduse, economii la întreținerea culturilor, reducerea consumului de apă și combustibili, și posibilitatea de a integra îngrășăminte în apa utilizată pentru irigare.

Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă veți comanda online produse din magazinele promovate, un procent din valoarea achiziției intră în contul de afiliere al Libertatea. Mai multe detalii despre marketingul afiliat, pe profitshare.ro si 2performant.com.

0 Comentarii

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.