Ministerul Finanţelor a publicat săptămâna trecută proiectul de Ordonanţă privind rectificarea bugetară, care prevede o creştere cu 1,94 puncte procentuale a deficitului bugetar în acest an, de la 5% din PIB iniţial, la 6,94% din PIB. Datele oficiale arată însă că 84% din acest deficit vine din investiții, astfel că deficitul este unul sustenabil, în condițiile în care fiecare euro va aduce în economie între 6 și 9 euro în următorii cinci ani.
Această viziune este împărtășită și de economiștii bancari, care apreciază ca benefică decizia Executivului condus de Marcel Ciolacu de a menține investițiile publice pe lista de priorități chiar în condițiile majorării deficitului.
„Majorarea deficitului bugetar cu 1,94 puncte procentuale, până la 6,94% din PIB, corespunde noii realităţi economice. Este o decizie avută în vedere în piaţă încă din vara acestui an. Chiar dacă este vorba de o majorare a deficitului bugetar, câtă vreme fundamentul este unul de natură investiţională putem spune că decizia este benefică. Din câte am înţeles este vorba de investiţii în sectoare esenţiale precum sănătate, educaţie, transporturi şi dezvoltare regională. Investiţiile primenesc proiecţiile de PIB potenţial şi este de aşteptat să vedem în viitor o consolidare a nivelului de trai. Trebuie însă să fim consecvenţi”, a declarat Florian Libocor, economistul şef al BRD.
Investițiile vor duce la creșterea PIB și a nivelului de trai al românilor
De asemenea, Valentin Tătaru, macroeconomist ING Bank România, a subliniat că prin politicile economice ale Guvernului Marcel Ciolacu ”potenţialul de îmbunătăţire de la anul începe să devină mult mai relevant faţă de deficitul din acest an”. Iar Lucian Anghel, director general adjunct Libra Internet Bank, susţine că este foarte important ca investiţiile publice să rămână pe lista de priorităţi în acest an, întrucât creşterea sectorului construcţiilor depinde de lucrările de infrastructură. Acest sector generează 6-7% din PIB în România.
România se numără printre puținele țări al căror deficit este realizat pe investiții, în condițiile în care alte 11 state vor depăși criteriul UE al deficitului bugetar de 3% din PIB. Mai mult, așa cum arată și o analiză realizată de Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, toate țările membre UE au avut perioade de dezvoltare accelerată pe baza investițiilor (puternic stimul din fonduri europene, mai ales pentru infrastructura), în care deficitul a depășit cu mult 3% din PIB.
Un euro investit aduce 6-8 euro în economie
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va menține modelul economic bazat pe investiții, consecvent ideii exprimate și în Programul Prezidențial, că România viitorului înseamnă, în primul rând, o țară puternică economic. Totodată, el a subliniat că deficitul bugetar este sustenabil, în condițiile în care este unul bazat pe investiții și nu pe consum, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.
”E sustenabil, ţinând cont de 84% din deficit merge în zona de investiţii. Suntem primul stat european care avem un deficit bazat în primul rând pe investiţii. La fel a făcut şi Germania, la fel a făcut şi Italia, la fel a făcut şi Franţa. Nu a fost un capăt de ţară. Sustenabilitatea vine pentru că nu venim cu banii pe consum. Venim cu investiţii…Dar, mai mult, în următoarea perioadă, cel puţin ce e pe infrastructură se multiplică în economie până la multiplu de 8. Ai băgat un euro, vin şase sau opt euro înapoi, în zona în care noi am direcţionat foarte mult investiţiile în acest moment”, a punctat Premierul.
Articolul este preluat din surse externe și nu aparține redacției libertatea.ro