„România trebuie să devină în 10 ani unul dintre principalele hub-uri tehnologice şi industriale din Europa. Acesta trebuie să fie planul nostru de ţară: industrie – producţie – export”, este strategia anunțată de șeful Executivului pentru țara noastră.
Ca prim obiectiv, Premierul Ciolacu a anunţat „readucerea la viaţă a marilor uzine de metalurgie, siderurgie şi petrochimie cu ajutorul capitalului privat”. „Avem nevoie de oţel românesc, de alte materiale de construcţie, pentru a construi autostrăzi şi locuinţe cu produse româneşti. Trebuie să investim masiv în industria chimică. Importăm îngrăşăminte agricole de 3 miliarde de euro în fiecare an, în loc să le producem în ţară. Vreau un parteneriat real cu sectorul farmaceutic pentru a investi masiv în fabricile de medicamente. Vorbim de un program naţional de sprijin pentru marea industrie, în valoare de 5 miliarde de lei. Nu trebuie să ne îndatorăm pentru asta. Vom lua o parte din bani din vânzarea certificatelor de emisii cu efect de seră care revin României”, a spus șeful Executivului la Congresul PSD.
Guvernul Ciolacu vine în sprijinul mediului de afaceri
În luna martie, ministrul economiei, Ștefan-Radu Oprea, s-a întâlnit cu reprezentanți ai Liberty Galați, TenarisSilcotub, Artrom Steel Tubes, Erdemir România, Donalam AFV Beltrame, UniTub și UniRomSider, și au discutat despre ajutoarele de stat pentru sprijinirea tranziției la neutralitatea climatică și necesitatea majorării schemei actuale, de 80 de milioane de euro, pentru a răspunde mai bine nevoilor sectorului.
”În acest context s-ar putea avea în vedere ca pe baza evaluării expresiilor de interes primite în cadrul consultării, bugetul să fie majorat la cca 280 milioane de euro, aspect care ar urma să fie luat în considerare la proxima rectificare bugetară. Perioada de plată a ajutorului de stat va fi 2025 – 2030”, se precizează în Memorandumul Ministerului Economiei.
Potrivit Memorandumului, furnizorul și administratorul ajutorului de stat este Ministerul Economiei, iar ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant pentru a asigura finanțarea costurilor eligibile. Ajutorul de stat va fi acordat numai după emiterea deciziei de autorizare a acestuia de către Comisia Europeană.
Etapele de parcurs în continuare includ realizarea unei consultări publice a operatorilor economici din sector, prin lansarea apelului de exprimare a interesului pentru realizarea de investiții destinate reducerii substanțiale a emisiilor de CO2, elaborarea proiectului de act normativ de instituire a schemei de ajutor de stat și prenotificarea acestuia către Comisia Europeană, via Consiliul Concurenței, notificarea schemei de ajutor de stat la Bruxelles, după finalizarea etapei anterioare, precum și definitivarea actului normativ și supunerea acestuia spre aprobare Guvernului, după primirea deciziei din partea Comisiei.
Alte scheme de ajutor de la stat pentru sectorul siderurgic
Companiile din industria siderurgică, alături de alți mari consumatori industriali de energie electrică din România, beneficiază deja, de mai mulți ani, de alte 2 scheme de ajutor de stat dedicate. Una dintre ele subvenționează o parte din costurile certificatelor CO2 incluse în prețul electricității, iar cealaltă prevede reducerea cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi destinate sprijinirii producătorilor de energie regenerabilă și suportate de consumatori pe facturi.
În plus, și Ministerul Energiei pregătește o nouă schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea celor mai mari emitenți industriali de CO2 din România, inclusiv a celor din siderurgie, prin Fondul de Modernizare al UE. Banii nerambursabili vor avea ca scop sprijinirea investițiilor în modernizarea la nivelul celor mai bune practici disponibile (BAT) a instalațiilor beneficiarilor care sunt incluse în sistemul UE de tranzacționare a certificatelor, pentru creșterea eficienței energetice a acestora și reducerea emisiilor.
Articolul este preluat din surse externe și nu aparține redacției libertatea.ro
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!