Ca parte a angajamentului Premierului Ciolacu de a face din sănătatea românilor o prioritate, Executivul a demarat investiții masive în creșterea nivelului serviciilor medicale. Numai în ultimul an s-au deschis mai multe şantiere pentru spitale noi şi corpuri noi de spital decât în ultimii 30 de ani la un loc. În plus, în doar câteva luni, Programul Național de investiții în infrastructura unităților spitalicești (PNIUS), inițiat de Executiv, a trecut de la stadiul de proiect la faza de implementare.

Potrivit Ministerului Sănătății, 25 de unități spitalicești au primit deja avize de oportunitate în cadrul acestui program, primul pas pentru implementarea proiectelor. 

„Doar astăzi, Ministerul Sănătății a emis avize de oportunitate pentru peste 25 de spitale, în valoare totală de cca. 2 miliarde de lei. Mă bucur că punem în linie dreaptă un proiect interministerial care produce efecte concrete pentru sistemul public de sănătate, pentru spitale, pentru pacienți și medici. Nu am fi reușit să lansăm acest program național fără sprijinul domnului ministru Adrian Câciu și al colegilor domniei sale de la MIPE, cărora le mulțumesc pe această cale”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În acest moment sunt peste 150 de cereri de finanțare depuse la Ministerul Sănătății

Printre beneficiarii acestui program național se află toate tipurile de unități sanitare publice – spitale orășenești, municipale, județene și institute. PNIIUS finanțează construcții noi de spitale, dar și extinderea și dotarea acestora, lucrări de modernizare și/sau reabilitare pentru spitalele existente, extinderea construcțiilor existente și nu în ultimul rând, lucrări și dotări pentru digitalizare, eficientizare energetică și tranziție verde.

În acest moment sunt peste 150 de cereri de finanțare depuse la Ministerul Sănătății. O comisie mixtă de experți în fonduri europene și experți de la Ministerul Sănătății va evalua, până în 15 octombrie, proiectele depuse.

Sănătatea este pe primul plan și la rectificarea bugetară

Angajamentul Premierului Marcel Ciolacu legat de sănătatea românilor este confirmat și de faptul că la Ministerul Sănătății vor fi alocați peste 11 miliarde de lei la rectificarea bugetară, care va duce bugetul alocat acestui sector în 2024 la un nivel istoric, de 4,2% din PIB.

”Facem o rectificare bugetară bazată pe un plus de venituri bugetare care susţin investiţii în patru domenii esenţiale: sănătate, educaţie, transporturi şi dezvoltarea ţării prin investiţii mari în autostrăzi, şcoli şi spitale. Este, de fapt, calea sigură pentru ca România să aibă o creştere economică importantă în următorii ani”, a punctat Premierul Ciolacu.

Cea mai mare parte din bani vor merge către Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru deconturile medicamentelor, dar și a altor servicii în beneficiul populației.

„Pot să vă spun că se va face o rectificare bugetară, iar beneficiar al acestei rectificări bugetare va fi CNAS ca să aibă suficienţi bani pentru medicamente. Decontează medicamentele compensate şi gratuite, către farmacii, decontează serviciile prestate de diversele categorii pentru furnizori, adică plătesc spitalele pentru servicii, ambulatoriile de specialitate, medicii de familie şi au aceste programe de sănătate, curative, unde trebuie să deconteze toate aceste servicii”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Articolul este preluat din surse externe și nu aparține redacției libertatea.ro

Urmărește-ne pe Google News