Ministrul Florin Barbu a afirmat, în cadrul unui târg de produse agroalimentare românești desfășurat la Slatina, că încurajarea dezvoltării fermelor va continua și în 2025, astfel încât acestea să nu mai fie divizate în sere şi solarii de 1.000 metri pătraţi.
Astfel, de la anul, fiecare fermă va beneficia de o finanțare de 1.500 de euro pentru fiecare mie de metri-pătrați, cu condiția ca jumătate din suprafața totală să fie destinată cultivării de tomate.
„Am discutat cu fermierii din bazinele legumicole din țară și, de anul viitor, vom implementa această finanțare pentru a încuraja dezvoltarea fermelor. Ne dorim ca fermele să nu mai fie divizate în sere și solarii de mici dimensiuni, de câte 1.000 de metri-pătrați. Prin noul program, 50% din suprafață trebuie să fie destinată tomatelor, iar restul legumelor cultivate în spații protejate,” a subliniat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Continuitate și prin Programul Tomata
Ministrul a anunțat, de asemenea, că fermierii vor beneficia în continuare de sprijin prin Programul Tomata, aflat în prezent în derulare. Pentru al doilea ciclu al acestui program, se acordă un sprijin financiar de 1.000 de euro pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați cultivată cu legume în spații protejate.
Ministrul Barbu a reiterat angajamentul Guvernului de a susține agricultura și fermierii români prin finanțarea de proiecte și programe specifice, menite să contribuie la creșterea capacității de producție și competitivitate pe piața națională, dar și la reducerea dependenței de importuri.
Județul Olt, un exemplu pentru succesul programului „Instalarea tinerilor fermieri”
Succesul programului prin care Guvernul Ciolacu sprijină tinerii fermieri, cu un buget de circa 250 de milioane de euro a fost confirmat de agricultori. Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri Olt, a spus că aproximativ 20% dintre proiectele de instalare a tinerilor fermieri din România sunt implementate în acest județ. În acest an, 360 de tineri au beneficiat de program, iar mulți dintre acești fermieri provin din diaspora, ceea ce subliniază atractivitatea și oportunitățile oferite de agricultură.
„Ne aflăm pe drumul cel bun, tinerii fermieri beneficiază de o primă de instalare de 70.000 de euro și au parte de predictibilitate, ceea ce le permite să continue această frumoasă meserie. Avem nevoie de produse românești pe mesele noastre, iar acest program contribuie la atingerea acestui obiectiv,” a afirmat Ciobanu.
Articolul este preluat din surse externe și nu aparține redacției libertatea.ro