Ajutoarele de stat plătite în anul 2023 au depăşit suma de 32 miliarde lei, reprezentând 2% din PIB, în creştere faţă de anul 2022, când s-au plătit 29,56 miliarde de lei. Din această sumă, 26,29 miliarde lei (82%) au provenit din fonduri naţionale şi 5,78 miliarde lei (18%) din fonduri europene.

95% dintre măsurile de ajutor de stat au vizat dezvoltarea firmelor românești

La ultima întâlnire interministerială la nivelul Guvernului, s-a pus accentul pe  previzionarea măsurilor de ajutor de stat în cadrul Planului Naţional de Reindustrializare pentru următoarea perioadă. 

Pentru a lansa noi scheme de stat, Guvernul va aloca încă 2,25 miliarde de lei băncilor pe cale le deține – Exim Banca Românească şi CEC Bank – pentru a putea susține proiecte care să contribuie la dezvoltarea economică şi la creşterea competitivităţii României pe plan local şi internaţional.  

”Pentru o imagine clară la nivel guvernamental asupra tuturor ajutoarelor de stat, a fost prezentată situaţia măsurilor avizate de Consiliul Concurenţei şi aprobate de furnizori în cursul anului 2023 şi în semestrul I al anului 2024. Astfel, au fost elaborate aproximativ 400 de măsuri de ajutoare de stat, dintre care circa 95% au fost adoptate de către autorităţi în domenii precum energia şi protecţia mediului, susţinerea IMM-urilor, infrastructura portuară, dezvoltarea regională şi cercetarea”, au precizat oficialii CIAS.

Sprijinul masiv al Guvernului PSD pentru industria românească este confirmat de trei noi scheme de ajutor pentru marea industrie

Guvernul PSD a continuat și în 2024 măsurile de sprijin pentru sectoarele economice esențiale. Cel mai recent exemplu este lansarea a trei noi scheme de ajutor de stat multianuale de care vor beneficia companiile din industriile  prelucrătoare, chimică, metalurgică și producție de materii prime industriale. Valoarea totală a acestora este de peste 8,85 miliarde de lei.

”Cele trei scheme de ajutor înseamnă creșterea producției industriale și a PIB prin investiții, reducerea deficitului balanței comerciale, crearea de noi locuri de muncă bine plătite, precum și decarbonizarea proceselor de producție și creșterea eficienței energetice”, a punctat Premierul Marcel Ciolacu.

Investițiile nete în economie sunt la un nivel istoric

De asemenea, datele europene și ale INS arată că prin măsurile implementate de Premierul Marcel Ciolacu pentru reindustrializarea României investițiile nete în economie au ajuns în 2024 la un record istoric, depășind în primul semestru 80 de miliarde de lei. 

„Investiţiile nete în economie sunt la un record istoric, depăşind în primul semestru 80 de miliarde lei. Mai mult cu 10 miliarde lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dublu faţă de perioada guvernării 2020-2021. Practic, datele oficiale INS confirmă cifrele Eurostat şi pe cele ale BNR, România a trecut la un model de dezvoltare bazat pe investiţii”, a declarat Marcel Ciolacu.

Articolul este preluat din surse externe și nu aparține redacției libertatea.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News