„Trecem la celebra ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare și o spun clar: nu este o ordonanță a austerității! În primul rând, introducem facilități fiscale precum anularea restanțelor la buget și pentru firme, și pentru persoane fizice. Însă doar dacă se respectă anumite condiții privind plata datoriilor. În premieră, venim și cu bonificații pentru contribuabilii corecți, cu taxele la zi. Cum am promis, ne-am consultat pe acest proiect și cu mediul de afaceri și vom face asta în continuare!”, a declarat Premierul Marcel Ciolacu, în deschiderea ședinței de Guvern de la 4 septembrie.

Odată cu intrarea la guvernare, Partidul Social Democrat a reușit creșterea economiei României prin investiții masive, alături de asigurarea stabilității și atractivității mediului de afaceri prin legislație fiscal-bugetară care să aducă fluxuri de capital străin în țară.

Investițiile autorităților locale, prioritizate de Guvernul Ciolacu

Ținta stabilită de Guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru anul în curs este ca investițiile în economia românească să fie de 120 mld. lei, depășind pragul-record stabilit în 2023, de peste 100 mld. lei. Șeful Executivului a promis accelerarea atragerii de fonduri europene pentru proiectele majore de investiții.

„O altă prioritate a ordonanței este să susținem investițiile autorităților locale. Le permitem să redistribuie credite bugetare pentru a-și asigura finanțările necesare. Le majorăm plafonul de contractare a împrumuturilor de la 1 miliard la 2 miliarde lei. Iar la proiectele de transport feroviar și metrou, le permitem să încheie contracte adiționale ce includ finanțare prin euroobligațiuni verzi”, a spus șeful Executivului.

Așa cum a promis, Premierul face statul să strângă cureaua, și nu românii

Guvernul Ciolacu a decis implementarea unor măsuri stricte pentru reducerea cheltuielilor bugetare, fără a pune presiune suplimentară pe români. 

„Sigur că ne dorim și eficientizarea cheltuielilor publice. Deși este an electoral, eu nu pot să asist cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile. Mai multă responsabilitate și decență în administrarea banilor țării nu face rău nimănui. Cred că asta este o dovadă de decență, nicidecum o apocalipsă!”, a declarat Marcel Ciolacu.

Principalele măsuri includ stoparea completă a angajărilor în sectorul public până la sfârșitul anului 2024 și limitarea cheltuielilor neesențiale, precum achizițiile de mobilier, mașini și consultanță. De asemenea, sporurile angajaților pentru gestionarea fondurilor europene vor fi restricționate, iar creșterile salariale în sectorul public vor fi condiționate de performanță financiară. 

Utilizarea excedentelor bugetare locale va fi strict reglementată, fiind permisă doar pentru proiecte esențiale sau finanțate din fonduri europene. Instituțiile neperformante vor pierde fondurile neutilizate din PNRR, acestea fiind redistribuite către alte priorități. Premierul Ciolacu a subliniat că, deși cheltuielile sunt reduse, investițiile rămân o prioritate pentru dezvoltarea României.

Articolul este preluat din surse externe și nu aparține redacției libertatea.ro

Urmărește-ne pe Google News