Doar 0.05 % dintre pensionari au făcut contestații

Doar 0,05% dintre pensionarii care au primit deciziile de recalculare au depus contestații, iar din acest procent doar 0.024% s-au și confirmat a fi eronate, pentru ele stabilindu-se corecție. Acest procent contrazice informațiile vehiculate în spațiul public care menționau un procent de 25% de decizii contestate. 

Ministrul Muncii a solicitat Caselor Județene de Pensii să suplimenteze numărul angajaților de la relații cu publicul în această perioadă, pentru a putea pune la dispoziția tuturor pensionarilor care se prezintă la ghișeu toate informațiile necesare. De asemenea, cei interesați vor fi puși în legătură directă cu specialiștii Caselor de Pensii și vor verifica situația împreună.

În eventualitatea în care se constată erori, există prevăzută clar procedura de revizuire a deciziei de recalculare, conform articolului 94 din Legea 360/2023.

Care este situația în țara și cum pot fi făcute contestațiile

Joi, Simona Bucura Oprescu a avut totodată o videoconferință cu toate Casele Județene de Pensii din România, pentru a afla situația de la ghișee în timp real. Reprezentații în teritoriu ai Caselor de Pensii au confirmat faptul că numărul pensionarilor veniți zilnic la casele teritoriale de pensii este de câteva zeci, în niciun caz sute, iar aceștia sunt preluați și lămuriți în totalitate, zilnic, până în orele prânzului.

Ministrul Muncii îi îndeamnă pe toți pensionarii care au nelămuriri privind deciziile de recalculare să apeleze la Casele Teritoriale de Pensii pentru a clarifica situațiile și, dacă se constată că este nevoie, pentru a beneficia de revizuiri. Pensionarii au acest drept prevăzut chiar în noua lege a pensiilor.

Cele mai multe întrebări au venit, conform Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, de la două categorii de pensionari.

Pe de o parte, cei care erau încadrați la indemnizația socială pentru pensionari și a căror pensie rezultată în urma contributivității era sub valoarea de 1.281 de lei. Dacă în urma recalculării pensia a crescut, dar rămâne încă sub valoare indemnizației sociale de 1.281 de lei, pensionarii vor primi în continuare indemnizația socială deoarece cuantumul este mai avantajos pentru ei.

Pe de altă parte, sunt pensionarii care aveau un venit mai mare decât cei care au muncit și au avut același nivel de contributivitate, reprezentând o inechitate față de ceilalți pensionari. Conform ministrei Muncii, ei nu pierd acest avantaj, dar nici nu obțin o creștere la pensia în plată, în urma recalculării.

Absolut nicio pensie nu scade

Peste 3,8 milioane de pensionari vor primi pensii majorate din septembrie, asta însemnând 82,56% dintre pensionarii din țara noastră. Astfel, pensia medie va crește cu 622 lei în septembrie 2024, adică o majorare medie de 27% a pensiei la nivel național.

Pe lângă cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de creșteri, niciunul dintre ceilalți aproximativ 800.000 de pensionari care au primit decizii nefavorabile nu va pierde nici măcar 1 leu începând din septembrie, dă asigurări Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. În cazul pensionarilor care, în urma recalculării, ar înregistra un cuantum mai mic al pensiei, se menține în plată cuantumul cel mai avantajos pentru aceștia, adică pensia actuală.

La creșterea medie națională de 27% a pensiilor din luna septembrie, se adaugă și cea de 13% din luna ianuarie 2024, introdusă de Guvernul Ciolacu. Împreună, cele două măsuri reprezintă o majorare totală de 40% a veniturilor pensionarilor din România numai în anul 2024.

Articolul este preluat din surse externe și nu aparține redacției libertatea.ro

Urmărește-ne pe Google News