”Eu nu pot să accept așa ceva, indiferent de cine vorbim. (…) Nici nu pot să stau să mă uit ca acest fenomen să se mai întâmple. S-au uitat în legislația din Franța, s-au uitat în legislația din Germania, în țările mai dezvoltate și de acolo au scos elementele pe care pot să le adapteze cel mai bine. Și am venit cu un proiect de lege. Avem un proiect coerent depus care să se discute rapid la comisii pentru că românii vor să fie protejați”, a spus premierul Marcel Ciolacu. 

Proiectul PSD va proteja românii

Concret, proiectul depus de parlamentarii PSD prevede limitarea avansului de achiziție a unei locuințe la 10% în cazul în care dezvoltatorii nu au asigurare pentru investiție. Avansul poate ajunge până la 40% dacă firmele care construiesc imobilul încheie o poliță de asigurare pentru investiție. 

O altă modificare importantă se referă la contul în care este virat avansul clienților. După modelul altor state, avansul plătit de către cumpărător se va regăsi într-un cont special de unde dezvoltatorul va putea face plăți ce țin de finalizarea construcției. 

PNL a uitat 5 ani de propriul proiect

PNL a depus un proiect asemănător privind doar limitarea avansului la 10%. Chiar dacă proiectul e depus în Parlament de 5 ani, perioadă în care PNL a avut majoritatea cu USR mai bine de jumătate din timp, propunerea legislativă este blocată în Parlament. 

Proiectul PNL e din 2019. Eu știu ca în 2019 era o majoritate parlamentară, nu cu PSD. Nu înțeleg cine i-a ținut să nu-l treacă. Că între timp am găsit în coșul de gunoi…că e lăsat acolo un proiect, că e uitat … (…) la mine nu merg șmecheriile astea, nici măcar în campanie”, a mai zis Ciolacu. 

Acuzațiile liberalilor, nefondate

Acuzațiilor liberalilor despre faptul că Laura Vicol ar fi blocat proiecte de lege în scop personal, PSD le răspunde spunând că ”acuzația este o nouă dezinformare marca PNL, la fel cum au mințit că PSD le blochează proiectele cu pensiile militare, când de fapt s-au încurcat singuri în propriile proiecte”.

”⁠În 2019, doamna Laura Vicol nu era membru al Parlamentului României. A fost aleasă în 2020. ⁠În 2020 și 2021, PNL și USR au format majoritatea din Parlament, iar președinția Comisie Juridice era deținută de USR, partenerul de guvernare de atunci al PNL. E normal să ne punem întrebarea ce interes au avut să nu adopte proiectul de lege pe care îl invocă acum. Doamna Laura Vicol a devenit președinte al Comisiei Juridice în noiembrie 2021. Comisia de Industrii nu a formulat nici până acum un raport cu privire la proiectul de lege invocat. Nici PNL, nici alte partide nu au solicitat rediscutarea proiectului din 2019, lucru care nici nu ar fi fost posibil în absența unui raport de la Comisia de Industrii”, a transmis PSD printr-un punct de vedere remis presei.

Articolul este preluat din surse externe și nu aparține redacției libertatea.ro

Urmărește-ne pe Google News