Fermele și abatoarele Smithfield, din Timișoara, au înregistrat o creștere importantă după ce, în 2022, înregistrau pentru prima dată pierderi de milioane de lei, din cauza pestei porcine africană. Intrat în România încă din 2004, Smithfield este în prezent cel mai mare producător de animale din țară, având în 2023 o cifră de afaceri de 1,4 mild. lei, cea mai mare din istoria lor de până acum.
Guvernul a finanțat o producție suplimentară de 1,2 milioane de porci anual
Pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați critic de pesta porcină, dar și pentru a stimula producția internă și reducerea dependenței de import la carnea de porc, Guvernul PSD a pornit în forță investițiile în sectorul suin. Executivul Ciolacu a introdus o schema de ajutor pentru producția suplimentară a 1,2 milioane de porci anual, fonduri blocate anterior în timpul guvernărilor PNL-USR Orban și Cîțu.
25 de ferme vor asigura 46.000 locuri de cazare (scroafe) se construiesc în prezent prin fondurile de la Guvern, rezultând o capacitate de producere a unui număr de 1,2 milioane de porci anual suplimentar.
Astfel, întregul sector al crescătorilor de porci din România a primit un imbold. Micii fermieri au putut să-și mărească capacitatea de reproducere, sau au pornit noi business-uri de la zero. Mai mult, marii producători precum Smithfield, și-au revenit în forță după pierderile considerabile 3 milioane de lei din 2022. În 2023, companie a înregistrat un profit de 88,6 milioane de lei, adică o creștere cu 2906% în 12 luni.
Investalim, utilaje agricole, sau irigații, alte 3 programe cu fonduri nerambursabile de la Guvern, doar în ultimul an
Agricultura, pe lângă infrastructura rutieră, a fost unul dintre domeniile cu cea mai mare infuzie de capital nerambursabil de la Guvern în ultimul an, creșterea capacităților interne de producție și procesare și independența alimentară a României fiind unul dintre principalele obiective asumate de guvernul PSD, cu titlu de interes național.
Schema de ajutor de stat INVESTALIM stimulează creșterea capacității producției locale de alimente și este gândit ca un program național multianual, ce se va desfășura în perioada 2023-2026, pentru dezvoltarea și modernizarea industriei alimentare. Astfel, Guvernul va aloca 148 de milioane de euro anual acestui sector, suma totală dedicată programului ajungând la aproximativ 600 de milioane de euro, bani ce vor fi alocați prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Fonduri de 2,2 miliarde de lei investește Guvernul și în irigații, doar în anul 2024, seceta fiind principala problemă care mistuie agricultura românească la acest moment. Programul Național de Reabilitare și/sau Înființare a Infrastructurii Principale de Irigații și Infrastructurii de Desecare și Drenaj cuprinde 156 de amenajări. Dintre acestea, aproape jumătate (71) sunt deja finalizate sau în stadiu de execuție și cuprind: 139 de stații de pompare, 1.430 de km reabilitați de canale pentru irigații și 477 de construcții hidrotehnice.
Fondurile pentru achiziționarea de utilaje agricole s-au epuizat înainte cu 2 luni de închiderea apelului. De pe 25 iunie, de la lansarea programului, și până pe 30 iulie, fondurile pentru care s-au înscris fermieri au depășit valoarea totală alocată în această sesiune, de 51,51 mil. euro. Astfel, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a oprit înscrierile pentru această sesiune și a demarat deja procesul de selecție a aplicanților eligibili pentru finanțare.
PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.
Articolul este preluat din surse externe și nu aparține redacției libertatea.ro