Duminica Tomii este dedicată spiritelor moşilor şi strămoşilor. Se spune că blajinii, sunt oameni blânzi şi paşnici, care nu fac rău, și care s-ar afla într-o lume îndepărtată, la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Ei sunt anunţaţi că a sosit Paştele de către oamenii de pe pâmânt care aruncă în apele curgătoare coji de ouă sparte înroșite sau cele de la prepararea meniului pascal (cozonaci, pască, drob).
Când sosesc cojile de ouă în tărâmul lor, cam după o săptămână, se serbează separat şi „acolo“ Paştele numit al Blajinilor sau al Paştele Morţilor.
În multe zone, mai ales în Moldova, Botoșani, Bucovina, credincioşii depun ofrande pe morminte, împart pomeni, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde. Astfel, oamenii îşi imaginează că pot petrece Paştele cu moşii şi strămoşii „aici“, prin venirea spiritelor morţilor, când se deschid mormintele şi cerurile în Joia Mare sau separat, oamenii „aici“ şi Blajinii „acolo”.
Duminica Tomii, ce tradiții se respectă în Banat
În Banat, femeile dau pomeni pe ape curate, curgătoare, pentru slobozirea sufletelor răposaților. Bătrânele caselor înroșesc ouăle în ajunul sărbătorii, iar copiii adună ramuri fragede de alun sau de salcie, din care împletesc mici coșulețe.
Duminică dimineața, după slujba Utreniei, ouăle și colacii vor fi sfințiți de preoți. Apoi se vor căuta irugi, cursuri curate de ape curgătoare. Aici, oul, colacul și o lumânare aprinsă sunt așezate în fiecare coșuleț împletit și se dă drumul pe apă pentru a ajunge la sufletele morților. Oamenii cred că prin aceste ofrande sufletele morților vor fi eliberate de o parte din păcatele grele și vor putea umbla în locurile în care doresc.
După Sfânta Liturghie, preoții ortodocși vor merge în cimitire și vor face slujbe pentru cei plecați în ”lumea blajinilor”, sfințind mormintele și pomenile aduse de familiile celor ce-și dorm somnul de veci.
Citește și: Au făcut grătar la cimitir. Pomana romilor cu mici și cârnați, printre morminte