Sfântul Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini. Vezi mai jos ce mesaje și urări să trimiți sărbătoriților de Sfântul Ilie.
Cuprins:
Mesaje și urări de Sfântul Ilie – de trimis sărbătoriților
- Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate şi fericire. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!
- Cu ocazia sărbătorii Sfântului Ilie, îţi doresc o ora de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o luna de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!
- Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. Multă sănătate şi un sincer la mulţi ani!
- Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate, fericire şi un sincer La Mulţi Ani! Să ai parte numai de zile senine şi însorite!
- La Mulţi Ani cu ocazia Sfântului Ilie şi să-ţi fie ziua plină de minuni!
- În această zi, când numele tău este celebrat, se sărbătoreşte cel mai mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de seceta, Sf. Ilie. Îţi doresc să învingi orice furtună şi să rămâi în orice moment un cer senin!
Mesaje pe care să le trimiți sărbătoriților de Sfântul Ilie
- La mulţi ani, Ilie, Iliuţă, Lie, Ilieş, Iliuţă, Eliade, Eliana, Ilinca. Multă sănătate!
- Pentru ca astăzi este o zi speciala pentru tine, mă alătur si eu celor ce-ti doresc din adâncul sufletului sa ai parte numai de împliniri, satisfacții, multa sănătate, si Dumnezeu sa te călăuzească si sa orânduiască totul cum este mai bine pentru tine! Fie ca anii ce se scurg sa treacă, precum razele soarelui mângâie o floare ce stă să înflorească! “La mulți ani!”
- Îţi doresc ca de ziua numelui tău să ţi se împlinească toate dorinţele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viaţă şi îţi urez un sincer La Mulţi Ani!
- Îţi doresc să ai parte de o zi de nume minunată şi să ştii că eşti şi vei fi mereu iubit/a de toţi prietenii tăi. Cu drag,
- Îţi urez La mulţi ani, pentru că porţi acest nume şi fie ca Sfântul Ilie pe care îl reprezinţi, să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiască fericirea dorită şi liniştea interioară.
Mesaje și urări de Sfântul Ilie pentru familie
- Să primeşti flori de ziua ta! Să înveţi de la fiecare floare să iubeşti, să fii tandră, să luminezi pe cei din jur, să-i laşi să te admire, să aduci bucurie şi sărbătoare. La mulţi ani, mama!
- Astăzi, fiind o zi frumoasă şi ştiind că-i ziua ta, în parfumul dimineţii ţin a te felicita. La Mulţi Ani de Sfântul Ilie, tată!
- Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să va însoţească pretutindeni. Vă doresc o zi de Sf. Ilie cât mai frumoasă, dragi bunici!
- Îţi doresc o oră de linişte, o zi de pace, o săptămână de soare, un an de iubire, un veac de sănătate şi un mileniu de bani. La Mulţi Ani, dragul meu soţ!
- Se spune că iubiții sunt ca luna, frații ca stelele. Eu am observat că cerul poate arăta bine fără lună, dar niciodată fără stele, adică fără tine. La mulți ani, frățiorul meu!
Sfântul Ilie – mesaje și urări amuzante
- La mulți ani, Iliuță! Îți doresc să se spargă conducta fericirii pe strada vieții tale!
- La mulți ani! Să ai parte de un ocean de sănătate, un munte de noroc și un camion de bani!
- La mulți ani plini de fericire și de împliniri. Să te pupe norocul și să ai parte numai de zâmbete și soare în calea ta!
Iată și câteva tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Ilie.
- În ajunul zilei, când este sărbătorit Sfântul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă. Iar dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visau cânepă verde, acesta era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. Dacă în vis vedeau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.
- Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Şi tot de Sfântul Ilie, erau adunate plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.
- Femeile duceau în această zi busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice, atunci când copiii lor făceau bube în gură.
- În această zi de sărbătoare, se duc poame la biserică și se dau de pomană pentru cei morți, căci până în această zi, nu se cade nimănui a mânca din ele, căci trebuie întâi să se dea de sufletul morților.
- Mărul este pomul Sfântului Ilie, de aceea nu se mănâncă mere până-n această zi. Până la sărbătoarea de Fg. Ilie nu se scutură merele și nici nu se bat unele de altele, căci se fac furtuni mari, tunete, fulgere și piatră. E considerat belșug să scuturi mărul în ziua de Sf. Ilie și măcar două mere de sunt, să chemi copiii în grădină și să le dai de pomană. (Sursa: Marcel Olniescu – Mitologie Românească)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro