“Donează si tu! Si vom transforma picătura în infinit!” este sloganul campaniei la care au aderat actorii, unii din solidaritate, alții pentru au avut experiențe în care s-au lovit de criza de sânge din sistemul medical. “Îmi este puțin teamă de ace, recunosc, însă dacă mă gândesc la importanța donării de sânge atât pentru pacienți cât și pentru donatori, îmi trece și mă cuprinde curajul” mărturistește Silvia Stanciu, care este și vedetă a televiziunii publice.
Gabriel Fătu are însă o poveste personală pentru care donează sânge constant, dovadă instantaneul alăturat. Actorul a conștientizat criza de sânge din spitale în urmă cu doi ani, când un prieten drag de-al său a avut nevoie de sânge și plasmă și cu greu le-a obținut. “Cred că este foarte important să înțelegem cu toții cât este de important să donăm sânge. Statistici recente arată că nici măcar 2% din populaţia României nu donează anual sânge, de aproape 4 ori mai puţin decât media europeană. Din această cauză, mii de pacienţi sunt în pericol fiindcă nu primesc cantitatea necesară de sânge. Și stiu asta fiindcă un prieten drag a fost în pericol de a-și pierde viața din cauza acestei crize de sânge din spitale” declara Gabriel Fătu. “Vă așteptăm la Dalles duminică 19 noiembrie să salvam vieți!” adaugă actorul și directorul Universității Populare Ioan I. Dalles, care lansează un apel bucureștenilor de a se alătura donatorilor de sânge.
Actorul Gabriel Fătu invită la donat de sânge chiar la teatru!
”Picătura de Viaţă” este o campanie de donare de sânge organizată de către AMiCUS București cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină București si al Universitatii Populare “Ioan I. Dalles” Avantajele celor care donează în mod regulat sunt substanțiale și numeroase, pe lângă satisfacția majoră a salvării de vieți omenești. Astfel, persoanele care donează sânge în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a suferi de cancer şi de a face infarct, potrivit mai multor studii internaţionale.
Majoritatea beneficiilor pe care le aduce donarea de sânge sunt legate de scăderea cantităţii de fier din organism, care, poate accelera procesul de oxidare a colesterolului, provocând apariţia bolilor cardiovasculare. În plus, un nivel ridicat de creşte activitatea dăunătoare a radicalilor liberi, favorizând dezvoltarea cancerului. Oamenii de ştiinţă susţin că cei care donează sânge o dată la şase luni şi au între 43 şi 61 de ani prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral. Totodată, donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru recoltat.
CITESTE SI