După ce Cristian Boureanu a obişnuit presa de scandal cu bătăile pe care le provoca prin cluburi de fiţe cu chelnerii sau clienţii şi cu o straşnică mamă de bătaie pe care i-a adiministrat-o chiar fiicei lui, fostul politician a „lovit din nou, atât la propriu, cât şi la figurat. Probabil băut şi aflat pe bancheta din dreapta a maşinii condusă de șoferul său, Boureanu a fost oprit de un echipaj al politiei rutiere.
Deşi în presă nu a apărut încă motivul pentru care maşina fostului demnitar a fost oprită şi ce eventuale sancţiuni rutiere ar fi existat, discuţia între Boureanu şi poliţişti a degenerat lăsându-se cu „Îţi sparg faţa”, “Te las fără pensie” sau “Prostu ăsta”. Vorbele ca vorbele zboară, dar faptele sunt şi mai grave. Se pare că Boureanu s-a apropiat de agent şi l-a atins cu genunchiul, faptă ce ar putea fi interpretată drept o lovitură. Mai grav însă a fost gestul de a închide portiera maşinii peste degetele poliţistului.
Pentru toate astea, Boureanu a fost încătuşat cu forţa sub privirile şi telefonul folosit pe post de cameră video. Fostul politician a fost dus iniţial la o secţie de poliţie, de unde a ajuns la spital, pentru că i se făcuse rău. 3 ani de puşcărie riscă acesta în urma dosarului penal de ultraj întocmit în urma păţaniei din trafic. Cum se explică personalitatea impulsivă şi agresivă a lui Cistian Boureanu, aflăm de la psihologul ziarului Libertatea.
Citește și: EXCLUSIV/ Filmul scandalului dintre Boureanu și polițiști, varianta iubitei: ”Am crezut că l-au omorât”
Citește și: EXCLUSIV/ Starea de sănătate a lui Boureanu după scandal: ”Are dinții sparți și bule de aer pe creier!”
„Avem de-a face cu un om care nu poate recunoaşte altă autoritate înafara bunului plac”
„Structura de personalitate a lui Cristian Boureanu nu este cea a unui om care vrea să facă rău în mod intenţioant, ci a unui om care nu îşi poate stăpâni pornirile agresive native. În psihologie, se numeste Sindrom Deficitar al Controlului Pulsiunilor. Cu alte cuvinte, ţi se pune negru în faţa ochilor, orice urmă de voinţă sau de control dispare şi acţionezi doar în baza instinctului care te indeamnă să loveşti tot ceea ce mişcă în jur. Închisorile sunt pline de oameni care au săvârşit fapte penale având acest deficit de control al impulsului. Ei pot să nu fie neapărat oameni răi, dar problema incapacităţii autocontrolului e una gravă, iar pe lângă riscul penal tinde să îndepărteze si oamenii pe care îi iubeşti. Avem de-a face cu un om care nu poate recunoaşte altă autoritate înafara bunului plac”, susţine psihologul Cezar Laurențiu Cioc.
„Alcoolul dă frâu liber şi mai mult pornirilor”
„Din înregistrări, după modul de exprimare şi atitudine se simte şi faptul că domnul Boureanu consumase alcool. Alcoolul dă frâu liber şi mai mult pornirilor native, care în cazul lui sunt agresive. De aceea unii oameni când consumă alcool râd în exces sau adorm sau vorbesc mai mult decât de obicei, ori devin mai iubăreţi, pentru că se dezinhibă şi atunci se observă exact cum e construită personalitatea adâncă a acelui om. Când e treaz, omul face un efort de voinţă de a nu îşi manifesta pornirile dar când e beat reprimarea instinctelor native dispare. De aici glumele alea ale medicilor sau psihologilor în care se afirmă că înainte să îţi alegi un partener de viaţă e bine să îl vezi cel puţin odată beat”, mai adaugă specialistul
„Se simte o nemulţumire profundă cu privire la ansamblul vieţii lui”
„Cum spunea şi Marian Godină, nu câştigi nimic dacă esti recalcitrant sau agresiv cu poliţistul. Mai rău te amendeză pentru că simte că nu îţi conştientizezi eroarea de atitudine şi comportament iar la nevoie cheamă întăriri şi tot nu ai câştig de cauză. Privind la rece, din acest scandal nu a ieşit nimeni în câştig. Boureanu riscă închisoarea, poliţiştii au acuzat nevoi medicale, iar iubita fostului deputat a tras o sperietură soră cu trauma psihologică ce reiese si din faptul că striga Vă rog, gata!, în mai multe rânduri. La Cristian Boureanu se simte o nemulţumire profundă cu privire la ansamblul vieţii lui. De aici competiţia directă şi personală pe care se pare că o dobândise cu unul dintre agentii de poliţie. Avea nevoie să simtă că va câştiga această dispută cu poliţistul pentru se simţi un invingător. Asta se întâmplă când tu ca om ai senzaţia că nu ai avut suficiente succese în viaţă, că nu ai beneficiat de o doză suficientă de câştig. De aceea vrei mereu alte şi alte confirmări că poţi câştiga. E posibil ca şi poliţistul să-l fi contra-provocat verbal, de aceea totul a fost luat atât de personal încât părea că Boureanu nu are o problemă cu instituţia poliţiei ci cu agentul în sine. Expresia Te las fără pensie! este o reminiscenţă a trecutului în care puterea politică şi influenţa personală puteau schimba oficial sau neoficial destine. Acum nu mai este posibil iar de pensia agentului nu se va atinge nimeni. Va fi interesant de aflat poziţia lui Cristian Boureanu după ce va ieşi de sub influenţa alcoolului. Va privi totul ca pe o eroare sau îşi va apăra comportamentul de adolescent pus pe scandal? Din punct de vedere psihologic este un indicator al recuperabilităţii persoanei respective”, a încheiat Cezar Laurenţiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti.