După aproape 30 de ani de locuit în Statele Unite, maestrul Nicolae Feraru, tambalistul premiat și bonificat de Barack Obama cu cea mai înaltă distincție oferită de statul american pentru promovarea artelor populare, vrea să se repatrieze.
Artistul, care a decis să rămână în 88 pe tărâm american, după ce televiziunea publică l-a exclus din programele muzicale din cauza înfățișării sale, mai închisă la culoare, crede în normalitatea societății românești actuală și consideră că este pregătit să se întoarcă în țara unde s-a consacrat cântând în orchestra defunctului mare naist Radu Simion. În luna ianuarie a anului curent, Nicolae Feraru (67 de ani) alături de soția sa, a petrecut câteva săptămâni în România, în sânul familiei, din care fac parte mulți muzicanți, lăutari renumiți.
De când a ales să rămână în Chicago, Statele Unite (s-a întâmplat după un turneu cu Ion Lăceanu și Gheorghe Turda), Feraru a muncit din greu până să-și recâștige numele de artist într-o țară nouă. A plecat după o viață frumoasă, căci în anii comunismului a înconjurat globul acompaniindu-i pe marii artiști folclorici români, și a început o nouă viață ca muncitor în America (acum ieșit la pensie), și lăutar în timpul liber pentru comunitățile române, bulgare, sârbe, maghiare și italiene.
Răsplătit cu o scrisoare semnată de Obama și cu 25.000 de dolari!
Talentul și seriozitatea sa profesională a fost răsplătită în 2013 când a primit un valoros premiu pentru întreaga activitate muzicală din partea Agenției guvernamentale americane ”National Endowment for the Arts”. Bonus o scrisoare semnată personal de Barack Obama și 25.000 dolari. Cu țambalul său de peste 120 de ani i-a cântat lui Obama, Bill Clinton, congresmanilor, dar și la mii de americani, ca invitat la cel mai mare festival muzical de peste ocean, celebrul World Music Festival Chicago.
Băiatul artistului, de asemenea muzicant poliinstrumentist, Laurentiu Feraru va rămâne în Chicago împreună cu familia sa. La un an după ce a i-a fost înmânat premiul, Nicolae Feraru a venit mândru în România, unde nu a fost băgat în seamă nici de Ministerul Culturii, nici de emisiunile populare. ”N-am primit decât promisiuni deșarte de la politicienii vremii”, ne-a spus cu amărăciune Feraru, la acea vreme.