Programul lui Joseph Hadad începe la 10 dimineața, când îl găsim într-unul din restaurantele sale din centrul Capitalei. Pregătește meniul, supraveghează bucătăria, stă de vorbă cu furnizori și, la prânz, cu clienții. Rămâne aici până la 17.00, când merge la celălalt restaurant, unde îl prinde miezul nopții. Povestește mereu câte ceva interesant, iar cei care vin să mănânce preparatele lui o fac nu doar pentru gust, ci și pentru atmosferă.
Chiar dacă am importat multe lucruri de la europeni, câte ceva tot ne mai lipsește, spune specialistul în arta culinară. Și anume răbdarea. Nu toți știu să se bucure de timpul petrecut într-o cârciumă, spune chef Hadad. “Nu toată lumea apreciază ce efort facem noi. E o meserie foarte grea. Trebuie să fii atent la toate detaliile. Oamenii nu au răbdare. Dacă eu mă duc la un bistro, la un restaurant haute cuisine..nu mă duc pentru o oră. Vii la restaurant măcar pentru o oră jumătate, două ore. Nu ca la fast food. Bei un pahar de vin, iei o gustare, stai de vorbă. Nu mâncăm repede și haide..repede. Asta lipsește aici în țară. Există lume care apreciază, au timp, după gustare ia o pauză..nu se grăbesc”, spune bucătarul.
În 1996 nu era nimic – nici pește, nici supermarketuri
Ajuns acum bucătar de top, chef Hadad nu uită începuturile lui în București. La șase ani după Revoluție, când a ajuns la noi în țară, nu găsea niciuna dintre delicatesele de care avea nevoie în rețete. Nu aveam plante aromatice, ghimbir, pește sau fructe de mare. Își amintește că de câte ori pleca – fie în Israel, fie în Italia sau Grecia, aducea la întoarcere sacoșe cu condimente. Sau își ruga prietenii care urmau să vină în România să îi mai aducă te miri ce. Spune că acum gastronomia noastră s-a ridicat și stăm bine, grație intrării în Uniunea Europeană. “De unde au învățat românii să mănânce bine? Au plecat afară, cu afaceri sau să muncească, au văzut ce este acolo și au învățat. În afară de asta, au venit și mulți bucătari străini. Nu vreau să spun că nu există bucătari buni în România, dar toți sunt plecați în străinătate. Sunt plătiți bine, respectați. Aici în țară nu ai ce școală sa faci ca să devii un bucătar bun. Înveți baza, dar pentru restul trebuie să stai câțiva ani afară, ca să înveți”, explică Hadad.
Își începe ziua cu un suc de ananas cu ghimbir
La cei 57 de ani, Joseph Hadad se menține într-o formă fizică de invidiat, mai ales în lumea culinară. Secretul este mâncarea lipsită de grăsimi și carbohidrați, dar și mișcarea. Nu există să nu meargă la sală de trei ori pe săptămână, câte o oră, o oră și-un pic. L-am întrebat ce mănâncă într-o zi. “De dimineață beau suc de ananas cu ghimbir. Apoi o lingură de ulei de măsline. După o jumătate de oră mănânc două ouă fierte cu roșie, ardei, castravete, ceapă verde și atât. Nu mănânc pâine. Nici cartofi, nici orez. După aceea pește la cuptor, cu multe rădăcinoase. Carne mănânc de două ori pe săptămână. Și o dată pe săptămână linte sau năut. Așa am crescut, nu e un regim, așa mâncau mama și tata. Nu suport dulciurile. O dată la trei săptămâni mănânc două cubulețe de ciocolată cu 83 la sută cacao, pentru că dă energie pozitivă”, ne-a dezvăluit chef Hadad.
Aplicația cu rețete
Pentru că este întrebat la tot pasul ce presupune un stil de viață sănătos și cum reușește să rămână suplu deși e înconjurat zi-lumină de bunătăți și gustă din toate preparatele, chef Hadad a decis să facă un pas înainte și să intre în era digitală. Peste o lună va lansa o aplicație pentru mobil în care cei interesați de mese gustoase dar care nu îngrașă vor avea acces la rețetele create de el. Aplicația se va numi “Monday” (Luni). “Eu mănânc bine, mănânc sănătos. Eu fac sport. Și ăsta e secretul. Și aplicația asta am făcut-o…e ce mănânc eu în fiecare zi. Acum am terminat mic dejun, urmează prânzul și cina. Cu rețete, cu poze. Omul cât este copil, corpul lui suportă orice, dar după 40 de ani...”, spune chef Hadad.
Cea mai bună mâncare – cea făcută acasă de mama
Cu toate preparatele sofisticate pe care le face, Joseph Hadad rămâne la părerea că cea mai bună mâncare e tot cea făcută acasă, de mama. Pâinea marocană pe care o servește clienților săi din București e la fel cu cea pe care o mânca în copilărie, făcută de mama lui. O rețetă simplă – făină, drojdie, sare, zahăr, apă – un cuptor foarte bine încins și …în câteva minute e gata. Chef Hadad a frământat și copt pentru Libertatea o astfel de pâinică, pe care la final a uns-o cu un ulei aromat. Adică ulei de măsline în care erau frunze de salvie, rozmarin, usturoi, coajă de lămâie și portocală.
Îi dau lacrimile când vorbește despre “King David”
Unul dintre subiectele cele mai plăcute pentru chef Hadad se referă la perioada în care a fost Executive Chef la faimosul hotel King David din Ierusalim.
Pur și simplu îi dau lacrimile când descrie hotelul și când vorbește despre acest reper turistic în care au fost cazați foarte mulți șefi de stat sau vedete internaționale. “Acolo am rupt gheața. Acolo era un șef care m-a pus executiv chef. Dacă intri înăuntru la King David..Uite, am lacrimi în ochi. Dacă intri în lobby, înnebunești. Sunt hoteluri și hoteluri. Dar King David există unul în lume. E numele regelui Davd. King e rege. Regele David”.