Revenirea în România s-a suprapus cu ziua sa de naștere – Evandro a împlinit ieri 69 de ani -, așa că toți prietenii vechi de aici s-au reunit ca să-l sărbătorească. Ieri seară, s-au revăzut și au petrecut la chermeza dată în cinstea italianului mulți artiști din generația sa – Mircea Vintilă, Sorin Minghiat și Nicu Alifantis.
Povestea lui Evandro în România a început, indirect, în 1946, când Alberto Rossetti, tatăl lui, s-a stabilit la București. Fost prizonier de război, închis de ruși într-un lagăr de lângă Ploiești, Alberto a cântat multă vreme în deschiderea concertelor Mariei Tănase, într-un restaurant de lux. Atunci a cunoscut-o pe Maria Chirculescu, mama lui Evandro, care i-a devenit și soție și cu care s-a căsătorit apoi, prin corespondență, pentru a-i facilita acesteia imigrarea.
Evandro (stânga, în foto sus) s-a născut la Roma, în 1949, iar în 1969, însoțit de un prieten, a plecat într-un mic Fiat 500 din capitala Italiei și au ajuns la București trei zile mai târziu.
Timp de zece ani (o bună parte din timp s-a aflat aici pentru a studii universitare), Evandro a cântat poezii românești în fața a milioane de spectatori. S-a înscris la Facultatea de Stomatologie și, pasionat de muzică, a fost angajat la barul Hotelului Athenne Palace, unde era plătit la nivel occidental pentru acea vreme, datorită cetățeniei sale.
În echipa de legendă a Cenaclului Flacăra a lansat zeci de piese în limba română, însă un mare regret al artistului a fost și rămâne faptul că nu a reușit, din cauză că nu era român, să scoată un album de autor.
În prezent, Evandro este stomatolog la Roma. N-a lăsat chitara din mână și mai vine în România, ca să ia parte la evenimente folk importante, cum este spectacolul ce va avea loc peste o lună și jumătate la București.