Marți seară, Horațiu Mălăele nu va fi la masă cu familia, ci în fața spectatorilor prezenți în Sala Mare a Teatrului Național București. Joacă și de ziua lui, și în ziua următoare, alături de Maia Morgenstern, George Mihăiță, Valentin Teodosiu și Mircea Rusu, într-o comedie trăsnită, pe care a și regizat-o, “Fierarii”. Anul trecut, o întreagă săptămână, cea în care a picat ziua lui de naștere, a jucat seară după seară, tot la TNB.
Ce mănâncă după reprezentații? Are o slăbiciune pentru brânză cu roșii și ceapă și pentru mezeluri bio
Apropiații îi știu obiceiul de a nu da mare importanță aniversării sale. Fire extrem de discretă, actorul nu se regăsește în băute până dimineața, nici în chefuri cu zeci de invitați, ci doar în petreceri intime, în compania celor care contează cu adevărat: soția, copiii – Bogdan și Cristian -, nora Roxana.
Ca notă amuzantă, dacă ar fi ca familia să-i respecte preferințele culinare, vă dezvăluim că de pe masa festivă n-ar trebui să lipsească brânza, roșiile și ceapa! Actorul adoră combinația și mănâncă des așa ceva, după spectacole. O altă slăbiciunea a sa sunt mezelurile – dar nu orice fel, ci bio.
Născut la Târgu Jiu, Hora – cum îi spui prietenii – nu e doar actor și regizor, ci și caricaturist și scriitor. Pasiunea pentru scheciuri s-a manifestat înaintea celei pentru actorie, el expunând desenele proprii pentru prima oară la Casa de cultură din Târgu Jiu, când era în ultimul al la liceu. Visul lui era, firesc, să dea la Arte Plastice, dar pașii l-au purtat până la urmă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică – cum se numea atunci Universitatea Națională de Artă teatrală și Cinematografică din București -, pe care a absolvit-o în 1975, la clasa regretatului Octavian Cotescu.
În 2008 și-a făcut debutul ca regizor de film
Imediat după absolvire, și-a început cariera la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, apoi s-a mutat în București, unde a bifar zeci de roluri dramatice și de comedie la Teatrul Național București, la Nottara, Odeon, Teatrul de Comedie, Bulandra și Metropolis. În prezent, joacă în “Shylock”, “Revizorul”, “Dineu cu proști”, Caramitru – Mălăele, câte-n lună și în stele”, “Scrisoarea”, “În valea cu parfum de flori și zumzet de albine” și “Cafeneaua”.
Dintre spectacolele pe care le-a regizat, un mare succes au avut “Puricele”, ”O sărbătoare princiară”, “Poiana boilor”, “Podu”, “Lecția”, “Măscăriciul”, “Revizorul”, “Carlo contra Carlo”, “S-a sfârșit cum a-nceput”.
În 1975 a debutat și în film, în “Muntele ascuns”, în regia lui Andrei Cătălin Băleanu, pentru ca apoi să fie distribuit în pelicule realizate de Alexandru Bocăneț, Mircea Daneliuc sau Sergiu Nicolaescu. Producția cu care și-a făcut debutul ca regizor de film a fost “Nunta mută” (2008).
Horațiu Mălăele a obținut numeroase premii pentru interpretare și pentru regie, dar și premii speciale – trofeul UNITER, în 1992, pentru “Mincinosul”, trofeul pentru regie la Festivalul Comediei Românești, în 1994, premiul UNITER, pentru “Unde-i revolverul”, în 1998.
În urmă cu 6 ani, a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din Capitală.
Joacă tenis și e fan Simona Halep! “Sportul alb” l-a ajutat să se recupereze după o operație la coloană
Deși pare că și-a dedicat tot timpul actoriei și regiei, Horațiu Mălăele nu și-a neglijat pasiunea pentru desen. Ca pictor și caricaturist, el a expus peste 3.000 de caricaturi, în 36 expoziții naționale și internaționale.
Ba chiar a găsit vreme și pentru o altă pasiune de-a lui: tenisul. “M-am izbit întâmplător de tenis și a fost o izbitură atât de fatală, încât am devenit una și mi-e greu să mă mai despart. Nu e un hobby, e un mod de a exista și un mod de a mă exprima. Joc tenis aproape în fiecare zi, de 11 ani și în urma unei operații de hernie de disc”, a declarat actorul în urmă cu ceva vreme, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor.
Azi, e fan Simona Halep, iar numărul 1 mondial este, la rându-i, fanul actorului! El îi urmărește toate meciurile – a fost la Roland-Garros s-o vadă live și și-a instalat Eurosportul pe telefon ca s-o poată urmări – și suferă când pierde, iar Simona nu ratează nicio piesă de-a marelui actor.
Conform apropiaților, Horațiu Mălăele este la fel de bun pe teren cum este pe scenă. Joacă, de obicei, cu medici și oameni de afaceri și îi cam bate pe toți. Singurul care i-a creat probleme – conform unor zvonuri, l-ar fi învins într-o partidă – a fost cântărețul Cătălin Crișan.
Poeziile lui sunt fabuloase
Actorul este și semnatarul unui volum autobiografic, “Horațiu despre Mălăele”. Iar talentul la poezie îi poate fi admirat pe pagina personală de pe Facebook, unde publică, cel puțin săptămână, câteva strofe.
“Hai să fugim în lume, fără a ști-ncotro,
Să prindem fluturi albi și mov și rococo,
S-o rupem cu trecutuʼ, să hoinărim hai-hui,
Bolnavi de fericire, copii ai nimănui!…
Ca dintr-o groapă adâncă, o voce ca o coasă,
Îngenunchează visuʼ:
– Horațiu, treci în casă!”
Cel mai greu moment pentru fiul lui cel mare, Bogdan: a trebuit să-l înjure în filmul în care jucau împreună
Horațiu Mălăele este căsătorit. Gabriela, soția lui, nu are nicio legătură cu lumea artistică – e absolventă de Cibernetică -, însă copiii lor au! Bogdan, cel mare, joacă deja de ceva vreme pe aceeași scenă cu tatăl lui, iar Cristi, mezinul, a studiat Regie și Film.
Actorul a jucat cu fiul lui cel mare în pelicula “Funeralii fericite” (film a cărui regie a și semnat-o), iar Bogdan a povestit ulterior că a întâmpinat oareșce probleme cu rolul. Mai exact, la un moment dat, trebuia să-l înjure pe taică-su și i-a fost foarte, foarte jenă să facă asta…