În familia lui Vîrlan, toată lumea gătește, inclusiv fiica sa, Ileana. Totuși, el este vioara întâi și a recunoscut pentru Libertatea că înainte de sărbătorile importante, soția și copiii se ocupă de casă, iar el pregătește festinul.
Libertatea: Toamna au mult de lucru toți cei care vor să aibă la îndemână, peste iarnă, murături de casă și alte conserve. Cum arată toamna în bucătăria lui Horia Vîrlan?
Horia Vîrlan: Și eu obișnuiesc să pun murături și tot felul de conserve: zacuscă, salate de legume murate, dulceață, gem, suc de roșii, sosuri de ardei, dar nu pun varză murată, deoarece miroase, iar cei din familia mea nici nu prea mănâncă. Îmi place să fac și afumături, dar și la congelator pun fructe și legume care stau mai bine așa.
Ce puneți la murat?
Pun, în general, câte două borcane mari de castraveți acri, două de gogoșari și unul, două de murături amestecate. Restul de salate acre le pun în borcane de 800 g, iar gemuri și dulcețuri pun în borcane diverse, de 400 sau 800 de grame.
Care sunt murăturile dv. preferate și după ce se dau în vânt soția, copiii?
Mie îmi plac castraveții în saramură, dar picanți. Soției îi place salata bulgărească de gogonele cu varză și morcovi, iar copiii preferă gogoșarii… și cam atât.
Horia Vîrlan ne spune cum facem cele mai bune murături: «Legumele trebuie să fie foarte proaspete»
Saramură sau oțet, ce preferați? Și care-i mai sănătoasă dintre cele două variante?
Murăturile și castraveții le pun în saramură, dar gogoșarii îi pun în oțet, că sunt mai gustoși așa și îmi trebuie și pentru salata de boeuf. Dacă ne gândim ce este mai sănătos, nu mai mâncăm nimic. Atât sarea, cât și oțetul sunt conservanți clasici și nici una dintre cele două nu face bine în exces. Totuși, parcă mai bine mănânci murături în saramură, deoarece există și o parte bună, și anume faptul că murăturile în saramură conțin calorii negative, care sunt recomandate în diferite diete.
Dacă îți plac murăturile, încearcă și această salata asortata pentru iarna!
Zacuscă faceți? Aveți vreun truc, un sfat pentru cititoare, ca să iasă fără cusur?
În primul rând, legumele trebuie să fie foarte proaspete, apoi trebuie spălate și bine zvântate. Trebuie gătite cum scrie în rețetă, fără inovații, atâta vreme cât nu ai mai făcut zacuscă. Dacă ar fi ceva de zis, această este atenția la amestecat și utilizarea de condimente proaspete, nu uitate prin cămară de 2-3 ani. În rest, poți face zacuscă din tot ce-ți trece prin cap – vinete, ardei, gogoșari, ciuperci, fasole uscată, fasole verde, bame etc.
Dulcețurile le face cu minimum de zahăr: 300-400 de grame la kilogramul de fructe
La capitolul gemuri și dulcețuri, ce anume faceți și care-i preferata? Vreun sfat pentru cititoare?
Nu este an să nu fac dulceață și gem din căpșune, zmeură, afine, caise, gutui și prune, dar mai scap, pe ici, pe colo, câte un gem de măceșe, de vișine, de cireșe sau chiar de smochine. Ne plac și le pregătesc cu minimum de zahăr posibil, 300-400 g/kg de fructe în loc de kg/kg.
La care dintre conserve sau murături se pricepe mai bine soția și atunci îi revine ei sarcina preparării lor?
Este o întrebare capcană, nu pot spune nimic! Dacă spun că nu pune conserve, înseamnă că nu știe și se va supăra pe mine, deoarece nu-i adevărat! Pe de altă parte, dacă zic că nu îi ies cum ar trebui, atunci iarăși se supără și nu mai am viață liniștită. În concluzie, voi spune că este foarte pricepută, dar nu are timp de murături și alte conserve.
Aveți vreo rețeta moștenită din familie?
Am un caiet mare de rețete de conserve și alte minunății moștenit de mama de la bunica și apoi de mine de la mama, dar nu pot spune că respect rețetele întocmai, fiindcă am mai umblat pe ici, pe colo. Doar sunt bucătar, nu-i așa?
Peste iarnă, ce mâncăruri faceți din murăturile puse la borcan și ce prăjituri preparați folosind dulcețurile de casă?
Fac tarte, de obicei, dar mai fac și o prăjitură foarte bună, care se numește “Mimoza”. Este senzațională și când am timp o fac. Yummmy! Din murături fac o mâncărică de purcel și castraveți acri ori gogonele umplute cu carne tocată de porc.
Cum mai merge dieta adoptată în urmă cu ceva vreme? De câte kilograme ați scăpat?
Este un subiect tabu! Ce pot să va sugerez este să vă uitați la emisiunile în care apar și să vă faceți voi o părere depre starea dietei mele. Voi spune, totuși, că este greu!
Citește și: Avertisment de la directorul ANM: Urmează o iarnă grea. La ce fenomene să ne așteptăm