Kristina Cepraga nu e doar mamă cu normă întreagă, ci și femeie de carieră. Chiar dacă nu este țara ei natală, Kitty a reușit să-și facă un nume și în Italia, acolo unde nu doar joacă în filme și seriale, ci pe unele le și produce, le și regizează.
„Filmul în care am jucat ca actriță a apărut deja în Italia, se numește «Nome di donna», traducerea ar fi «Nume de femeie». A mai ieșit acum câteva luni și serialul în care joc în Italia, se numește «Ideliti del barlume», adică «Întâmplările din barul Lume». Însă cel mai important proiect profesional de până acum este un scurtmetraj, al doilea pe care-l fac în viața mea, scris, regizat și produs de mine, în care mi-am permis nebunia de a juca și rolul principal. Sunt extrem de mândră și extrem de recunoscătoare lui Dumnezeu că am putut să-l duc la bun sfârșit. Au fost probleme mari și cu banii, și cu trupa, și cu actorii. E un film complicat, pentru că vorbește despre o temă socială destul de gravă, reală și actuală: emigranții. În Italia este o mare problemă cu emigranții și mai ales cu aceia care vin din țările musulmane. Există o idee preconcepută în privința acestor persoane, care sunt niște victime, până la urmă. Filmul meu vorbește exact despre acest lucru. O mamă, o victimă, și copilul ei vin dintr-o țară musulmană, din Iran, și din cauza unor conjuncturi ea ajunge să fie înțeleasă greșit și omorâtă”, ne-a povestit actrița, mândră de tema pe care a ales să o exploreze.
De altfel, ajungând să dedice scurtmetrajul său regizorului cu care a colaborat pentru acest proiect, regizor renumit de origini iraniene.
„Norocul meu a fost că, inițial, am auzit la știri în Italia, acum vreo 4 ani, cum că un domn a fost oprit la Gara din Termini – este, cum ar veni, Gara de Nord din București -, pentru că avea o pușcă de plastic, se ducea la copilul lui, iar poliția antitero a crezut că el este terorist. M-a obsedat această poveste. S-a terminat într-o cheie comică: după ce l-au oprit, și-au dat seama că era o persoană inocentă. Dar dacă s-ar fi întâmplat altfel și s-ar fi ajuns la o tragedie? Mă obseda povestea asta când am avut norocul incomensurabil să-i întâlnesc pe unul dintre cei mai mari regizori din lume, Abasti Kiarostami, regizor iranian, că de aia am și făcut personajul principal iranian, e o formă de omagiu pe care il aduc acestui regizor. Și cunoscându-l pe acest om, am povestit despre scenariu, l-am scris și am corespondat cu el și el m-a ajutat foarte mult să pun ideile în practică și, ca dovadă, am terminat filmul. El a murit între timp, din păcate. Îi dedic post mortem filmul meu”, ne-a mai povestit actrița.
Kitty Cepraga produce și regizează filme în Italia, de câțiva ani
Marea dorință a vedetei este să găsească sprijin financiar pentru următoarele producții, deoarece ultimul film produs și regizat de ea a fost făcut din sponsorizări și din buzunarul propriu.
„În momentul în care ești producător, regizor, scenarist independent, adică nu ești finanțat de cineva anume, depinzi de niște oameni ca să-ți distribuie filmul și atunci, și eu mă las pe mâinile unei case de distribuții, care acum îl trimite la festivaluri. Dacă merge la Festivalul de Film din Roma sau Torino, aș putea să aplic pentru lungmetrajul pe care vreau să-l fac, adică din acest scurtmetraj să dezvolt un lungmetraj. Însă trebuie să iau mai întâi niște premii. În România îl voi aduce cu siguranță. Chiar am avut o cerere la Brașov, dar trebuie să mă consult cu distribuitorii mei”, ne-a spus regizoarea.
Până ce filmele ei vor ajunge și pe piața din România, Kitty speră ca publicul s-o urmărească prin intermediul platformelor care au achiziționat deja o parte din peliculele ei: „Dacă doriți să vedeți cum lucrez ca regizor, primul meu film, «Tamara», filmat în România cu minunații actori Dan Condurache, Camelia Zorlescu, Carmen Tănase, Valentin Popescu și mulți alții, a fost vândul la HBO România și Moldova și se găsește pe HBO Go”.
VIDEO: Cosmin Nistor; FOTO: Dumitru Angelescu
EXCLUSIV/ Camelia Potec, primul interviu după ce a născut: „Simt o mare bucurie, dar și puțină teamă”