Iniţial, Gyuri a locuit în sat însă n-a rezistat prea mult la ţară, aşa că s-a mutat la Cătălin Mereuţă, prietenul său şi mai târziu coleg în trupa Divertis. Pe vremea aceea, el era repartizat ca profesor la Călăraşi.
“Făceam naveta zilnic aproape 100 de kilometri. Eram tânăr, nu resimţeam ca acum oboseala”, povesteşte Gyuri.
“Toţi îmi spuneau pe vremea aceea, mai ales când veneam la festivaluri muzicale – îmi amintesc de “Flori de Mai”-, nebunul cu coadă şi barbă de la Ulmu. Cât am locuit în Călăraşi, mâncam lângă blocul turn din zona Orizont, la o cantină. O dată pe lună era sărbătoare, se servea ciorbă de curcan, ceva deosebit”, îşi aminteşte Gyuri.
Toate i-au revenit în minte de cum a pus piciorul în Călăraşi, în calitate de invitat special al festivalului folk Chitara Dunării. A fost strungar şi dascăl Puţină lume ştie, dar Ioan Gyuri Pascu a fost calificat ca strungar.
Mai mult, Gyuri a şi practicat această meserie timp de două luni, însă, cum dăduse greş la examenul pentru admiterea la facultate, a fost luat imediat în armată.
Au urmat vremuri grele pentru Gyuri, de care îşi aminteşte cu melancolie: “După armată am fost învăţător suplinitor într-un sat din Sibiu, apoi am făcut facultatea la româno- spaniolă şi am fost repartizat la Ulmu, Călăraşi, până înainte de Revoluţie”.
Un puşti a «furat» premiul şi inimile spectatorilor
Surpriză mare la festivalul de la Călăraşi. Deşi participanţi au fost mulţi şi adulţi, unul dintre câştigătorii ediţiei din acest an a Festivalului Chitara Dunării a fost Gojkovic David… un puşti de doar 8 ani.
Cel mai tânăr participant în concurs a fost pe drept răsplătit de pleiada de artişti folk aflaţi în juriu, constănţeanul primind “Premiul de Popularitate” din partea emeritului solist Dinu Olăraşu.