Frumoasă, sexy și plină de energie, Mihaela Oancea a încântat publicul din România cu decenii în urmă, când melodii precum „O clipă doar nemărginirea”, „Un charleston” și multe altele ajungeau la sufletele românilor.
Mihaela Oancea s-a bucurat de un succes enorm, fiind și câștigătoarea uneia dintre cele mai de succes emisiuni realizate de TVR – „Steaua fără nume”.
Deși avea publicul la picioare și era în plină glorie, Mihaela Oancea a decis să se retragă din lumina reflectoarelor în anul 1987. Renumita artistă este căsătorită cu compozitorul Paul Petrini. Are doi copii, Andu și Vavi.
A ales calea Americii, trăind în Arizona, unde își dedică viața lui Iisus. Nu a renunțat la muzică, dar interpretează melodii exclusiv bisericești.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 8
„Am înțeles din cuvântul Domnului că fericirea, eu personal n-o pot găsi decât în acea dimineață, acei zori ai zilei în care Dumnezeu vine să se întâlnească cu mine. Și dacă eu stau de vorbă cu el, și-i mulțumesc, și mă rog lui și îi cer ajutorul, este exact cum ar veni la mine băiatul meu cel mare sau băiatul meu cel mic sau nepoții mei să mă întrebe ceva. Stau de vorbă cu El. pentru mine, fericirea are un nume și acest nume este Domnul Iisus Hristos, slăvit să-i fie numele”, spunea Mihaela Oancea în urmă cu câteva luni, în cadrul unei întâlniri religioase de la Biserica Penticostală Română din Perth, Australia.
„Am crescut în familie de creștini, de credincioși. Am fost martori, eu și fratele meu, la întoarcerea tatălui nostru la Dumnezeu. mama noastră venea dintr-o familie de opt copii, pocăiți, și așa am ajuns să auzim și să știm despre Domnul Iisus Hristos… La 15 ani eram deja în televiziune, eram deja recunoscută. Cred că 17-18 ani aveam când, la vremea respectivă, când comunismul era la putere, eu deja plecam în străinătate și eram cunoscută… Dacă avem talent, dacă sunte,m medici buni, învățători foarte buni, dacă suntem cântăreți extraordinari de buni, suntem datorită lui Hristos, pentru că el ne-a dat toate aceste daruri.
De la 15 ani, eu practic m-am despărțit de biserică. În primul rând, pentru că, în primul rând, pentru că nu mai aveam timp. În al doilea rând pentru că, în momentul în care virului succesului pătrunde în viața unui om, indiferent sub ce formă, deja, pentru mine așa a lucrat, poate pentru alții nu, am ajuns să mă gândesc și să fiu preocupată foarte mult ca să plac celor din jurul meu, ca să fiu cea mai bună în ceea ce făceam. Nu mai aveam timp să merg la biserică, nu mai aveam timp să mă mai gândesc… Și încetul cu încetul m-am depărtat de biserică. Au trecut anii, dar inima mea nu era deloc liniștită. Sigur, aveam ceea ce foarte multă lume își dorește – bani, faimă și succes, dar sufletul meu nu era liniștit… Știam că drumul pe care sunt nu este drumul care să-i placă lui Dumnezeu”, mai explicăî Mihaela Oancea.
Renumita artistă a participat la întruniri religioase, atât în țară, la Biserica Creștină după Evanghelie din Târgoviște, cât și în străinătate, alături de legendara cântăreață de muzică lăutărească Gabi Luncă.
“Am făcut mulți bani în lume. Aveam tot ce îmi doream. Îmi permiteam să îmi cumpăr orice îmi doream din. Am avut tot ce am vrut pe acest pământ, dar nu am avut fericire în suflet. M-am bucurat de ceea ce aveam, dar nu aveam pace sufletească. Singura pace este aceea pe care o ai de la Dumnezeu. Acea pace care întrece orice pricepere. Pacea pe care ți-o dă numai împăcarea cu Dumezeu prin credința în jertfa și învierea Domnului Isus Hristos. Am citit Biblia de la Genesa la Apocalipsa în timp ce eram în turneu. Eu și fratele meu Dragoș suntem rezultatul rugăciunilor părinților mei. Pentru mine fericirea este Isus Hristos”, a explicat Mihaela Oancea în cadrul unei întruniri de la Portland.
Gabi Luncă și-a dedicat viața religiei
Gabi Luncă este considerată una dintre marile voci ale muzicii lăutărești din țara noastră. A ales să se retragă complet de pe scenă în anul 1993 şi să își dedice viața lui Hristos. De când a ales calea religiei, artista cântă numai muzică de gen.
“Sunt doar o mână de țărână. Nu este ușor să pierzi totul din punct de vedere material. După ce ne-am întors la Hristos împreună cu soțul meu, au fost zile când nu am avut bani nici de pâine. Dumnzeu m-a ajutat, chiar m-a vindecat și de cancer”, a afirmat Gabi Luncă.
Mariana Buruiană şi „Taina Mărturisirii”
Actriţă de prim rang a scenei şi cinematografiei româneşti, Mariana Buruiană s-a retras, la câţiva ani după 1990, din lumina reflectoarelor. Chiar dacă nu s-a călugărit, ea şi-a dedicat viaţa credinţei întru Hristos, fiind şi autoarea unei cărţi, “Taina mărturisirii”.
O apariţie angelică, un chip diafan şi-o sensibilitate aparte. Acestea o definiseră pe Mariana Buruiană, pe vremea în care era una dintre renumitele actriţe ale Teatrului Bulandra, dar şi ale cinematografiei noastre. Zecile de roluri în teatru, dar şi din filme – dintre care rămâne de neuitat cel din “Domnişoara Christina” (1994) – o transformaseră într-una dintre cele mai apreciate artiste ale generaţiei sale. La câţiva ani după Revoluţie însă, Mariana Buruiană a abandonat cariera ce-i oferise un nume în ochii publicului. Ca într-o adevărată revelaţie, s-a apropiat de credinţă şi de Hristos.
Actorul Dragoş Pâslaru s-a retras la Mănăstirea Frăsinei
Cândva era un actor bine-cunoscut. Imaginea lui în rolul lui Horia Sima, conducătorul legionar din filmul “Drumeţ în calea lupilor”, a rămas în memoria tuturor cinefililor. De aproape două decenii însă, Dragoş Pâslaru trăieşte la Mănăstirea Frăsinei, din judeţul Vâlcea, și este cunoscut sub numele de părintele Valerian.
Fiul lui Octavian Cotescu şi al Valeriei Seciu este monah pe Muntele Athos
Mult mai puţin cunoscut publicului larg, Alexandru Cotescu are o ascendenţă nobilă, din punct de vedere artistic, fiind fiul marilor actori Octavian Cotescu şi Valeria Seciu. A avut o apariţie meteorică în filmul “Păcală” (1974), dar a urmat, mai târziu, calea monahală. Trăieşte de ani buni la Mănăstirea Vatopedu de la Muntele Athos, în Grecia, luând numele bisericesc de Daniil. A lucrat la traducerea unei importante antologii de texte liturgice şi vieţi ale sfinţilor.
Brigitte Sfăt şi Bodo au trecut la penticostali
Brigitte Sfăt, partenera de viață a fostului tenismen Ilie Năstase, s-a botezat, în anul 2010, în cultul penticostal.
“Eu am fost catolică, dar am avut foarte multe probleme şi am umblat pe la multe biserici. Voiam să scap de vrăji şi de lucruri murdare. Mergeam foarte des la Mănăstirea Bodrog, din Arad, unde se fac slujbe vineri noaptea pentru cei cu probleme. Acolo am fost botezată în apă ca să scap de toate păcatele şi să încep viaţa ca un om nou”, a spus Brigitte Sfăt.
O altă vedetă care s-a convertit în cultul penticostal este Bodo, solistul trupei Proconsul.
“Înainte să mă pocăiesc trăiam în crepuscul, la limita dintre lumină şi întuneric. Acum sunt înconjurat doar de lumină. Pocăinţa m-a făcut mai bun. M-am lăsat de fumat, nu mai beau alcool şi merg la biserică aproape în fiecare duminică”, a spus fostul ginere al ex-preşedintelui Traian Băsescu.
Numele de “penticostal” vine de la cuvântul “pentecosta” (care înseamnă cinzecime – face referire la a 50-a zi de la vinerea lui Hristos). În timpul ceremoniei religioase, penticostalii obişnuiesc să-şi spele picioarele reciproc. Un alt aspect important este că un credincios nu se poate căsători cu un nepenticostal. În cazul unui mariaj, se poate divorţa doar când unul dintre soţi a căzut în adulter dovedit sau a trecut în nefiinţă.