Margareta Pâslaru, zdruncinată de divorțul părinților și de moartea tatălui ei
Născută pe 9 iulie 1943 la București, Margareta Pâslaru și-a deschis aripile către artă în 1958, când a debutat în muzică la Casa de Cultură Grivița Roșie, acompaniată de Paul Ghentzer. Trei ani mai târziu, regretatul Liviu Ciulei o invita la o audiție la Teatrul Bulandra, înlesnindu-i astfel intrarea în teatru, iar în 1968, juriul internațional al Festivalului Internațional Cerbul de Aur (aflat la prima ediție) îi oferea Mențiunea Cerbul de Aur, confirmându-i astfel statutul de stea a muzicii. Nu s-a oprit însă aici. A devenit și compozitoare, textieră, realizatoare TV și Radio. Iar la îndemnul Mariei Tănase, a abordat și muzica populară. Un CV impresionant, cu care vedetele din ziua de azi nu se pot mândri.
Margareta Pâslaru a fost una dintre cele mai îndrăgite cântărețe din perioada comunismului, “Diamant fermecat” și “Lasă-mi, toamnă, pomii verzi” fiind doar două dintre melodiile sale care au făcut istorie. De aceea, plecarea ei în America, în 1983, a reprezentat o mare pierdere pentru muzica românească. Și-a urmat atunci soțul, pe Gheorghe Sencovici, și și-a luat cu ea fiica, pe Ana Maria. Practic, a reunit familia în SUA.
Peste Ocean, vreme de zece ani, până să intre în televiziune, a lucrat zece ani în galerii de artă, un domeniu deloc străin ei, de vreme ce este nepoata unui sculptor celebru, Ion Dimitriu Bârlad, care ne-a lăsat operele “Femeie cu ulcior” (în Parcul Cișmigiu, din București), bustul lui Titu Maiorescu, monumentul lui Al.I. Cuza la Galați sau “Aruncătorul de grenadă” din Bușteni. Și bunica ei a iubit arta: vedeta a povestit că aceasta picta, în stilul impresionist.
După 1990, Margareta Pâslaru s-a întors în țară, dar jumătate din suflet i-a rămas pe tărâm american, alături de fiica ei. Ana Maria a ales să rămână acolo și să-și întemeieze o familie cu un latino-american, cu care azi are doi copii. Nu i-a călcat pe urme celebrei sale mame alegând să profeseze în domeniul artistic, dar a făcut-o mândră construindu-și o carieră în domeniul financiar-bancar: conduce o companie din New York care oferă consultanță în management și care este evaluată la câteva zeci de milioane de dolari.
Copilărie dulce-amară
Viața Margaretei Pâslaru poate părea fără fisură, privită din afară, însă îndrăgita interpretă a avut parte de drame personale. În copilăria ei, altfel frumoasă, a suferit enorm din pricina divorțului părinților și a faptului că despărțirea lor a rupt familia în două. Avea să spună, la un moment dat, într-una din rarele ocazii când a renunțat la discreția absolută ce-o caracterizează, că acesta a fost unul dintre lucrurile care au zdruncinat-o și au făcut-o să caute refugiu în muzică. Al doilea lucru care a marcat-o – la modul negativ – a fost moartea tatălui ei. Avea doar 18 ani când s-a întâmplat, așadar, abia deschisese ochii asupra lumii și era la începutul vieții de adult. O viață pe care a început-o copleșită de durerea de a-și fi pierdut părintele.
Cântăreața a explicat, cu ani în urmă, că tocmai din pricina faptului că a suferit în copilărie și că a simțit lipsurile acelei perioade vrea acum să ajute copiii, dar și adulți defavorizați. De ceva vreme, este implicată în numeroase acțiuni caritabile. Cu ele își umple timpul de când distanța a despărțit-o de fiica ei, iar soțul, după 38 de ani fericiți împreună, a plecat în lumea celor drepți.
Margareta Pâslaru va împlini duminica viitoare 74 de ani
Era inevitabil! Alexandra Stan a vrut să se afle mai întâi de la ea. Da, este adevărat!
Angela Similea, căsnicie traumatizantă cu un olandez, scandal cu fosta noră și probleme financiare
Născută pe 9 iulie 1946 în comuna 1 Decembrie din județul Ilfov, Angela Similea a fost cel mai mare din cei trei copii ai cuplului Petre și Gherghina Similea. Atracția pentru muzică a manifestat-o încă din copilărie, când, deși era foarte timidă, obișnuia să cânte când călătorea cu tramvaiul, spre neplăcerea mamei sale, care încerca mereu să o facă să se oprească. În adolescență, severitatea mamei i-a creat un complex de inferioritate.
După ce a asistat la un concert al Mariei Tănase, Angela Similea a știut că asta vrea să facă și ea în viață. Totuși, din cauza refuzului categoric al mamei de a o lăsa să urmeze o carieră care nu-i oferea siguranță materială – îi spunea mereu că trebuie sa aibă o “meserie decentă” -, s-a gânditsă urmeze Facultatea de Medicină și să devină medic pediatru.
În timpul liceului, a fost “deturnată” însă de la acest traseu, după ce a fost descoperită de profesorul de muzică Marin Teofil, care a îndrumat-o către compozitorul George Grigoriu. Primul succes l-a obținut la Festivalul Internațional Cerbul de Aur din anul 1970: Cerbul de Argint. Au urmat numeroase premii la festivaluri importante, apariții la emisiuni de televiziune de mare succes, apariții în filme și melodii care au ajuns rapid la inimile publicului și care au încântat generații după generații de români.
Angela Similea și-a croit o carieră fabuloasă, dar n-a avut parte de o viață sentimentală pe măsură. Cea mai lungă dintre căsniciile sale – patru la număr – cu un om de afaceri olandez, Jan David Hilgen, a fost traumatizantă. În volumul cu caracter biografic “Angela – cântec și rugă”, scris de Smaranda Jelescu, artista povestește cu lux de amănunte cum s-a desfășurat relația ei tumultuoasă cu Jan: “Pe Jan l-am cunoscut aici, în țară, într-un grup de prieteni de-ai mei din America. El s-a îndrăgostit fulgerător de mine, la prima vedere. Nu l-am considerat niciodată un bărbat frumos, ci unul plăcut. Îmi făcea plăcere devotamentul lui, repetatele lui cereri în căsătorie. (…) Mi s-a părut un om cinstit… Și cu toate acestea – mă amuză și azi – mariajul nostru a fost discutat în termeni contractuali. Eu eram pentru el o cifră de afaceri înaltă prin tot ceea ce reprezentam (…) “Soțul meu nu deschidea nici o ușă fără să spună «sunt soțul Angelei Similea», pentru că altfel, fiind cetățean străin, i-ar fi fost mult mai greu, în orice minister sau întreprindere de comerț exterior. (…) Ei bine, soțul meu, deci, venea târziu, marcat de această boală – eu consider că e o boală de care n-a putut scăpa -, băutura, și mă apostrofa: «Ce ești tu? Cine ești tu? Tu ești un nimeni, un rahat…». Eu nu mai cântam, nu mă mai chema nimeni, stăteam încremenită, perplexă de ceea ce vedeam la televizor, cu genunchii adunați sub mine pe o canapea… Iar el mă apostrofa cu dispreț. A și plecat până la urmă”.
Acest mariaj a ținut 17 ani și s-a încheiat în 1991.
Patru căsnicii, un singur copil
În afară de Jan Hilgen, cântăreața a mai fost căsătorită cu Andi Constantin (electrician), cu Sorin Movileanu (chitarist) și cu Victor Surdu (om politic). A avut însă un singur copil, Sorin, conceput cu al doilea soț, Sorin Movileanu, dar adoptat de al treilea bărbat al său, Jan Hilgen. Sorin lucrează acum în SUA, la o firmă de calculatoare, și și-a refăcut viața după divorțul de Bianca Cristinoiu, cu care are doi copii. În iunie 2011, Bianca declara că Angela i-a furat copiii, după un simulacru de proces.
Cele mai recente lovituri date de soartă îndrăgitei cântărețe au fost decesul ultimului ei soț, Victor Surdu, în 2011, și problemele financiare ivite după ce a rămas văduvă. Practic, Angela Similea s-a trezit datornică la bănci, nevoită să înapoieze banii împrumutați de fostul deputat pentru afaceri. Ar ajuta-o să se scuture un pic de datorii vânzarea conacului ridicat de ea și de Victor Surdu în satul Mataraua, din comuna Belciugatele, dar de ani buni, nimeni nu se arată interesat de această proprietate.
Angela Similea va împlini duminica viitoare 71 de ani
Mirabela Dauer, copilărie plină de lipsuri și un fiu pierdut în favoarea soțului bătăuș
Mirabela Dauer, născută Mirabela Scorțaru pe 9 iulie 1947, este considerată una dintre cele mai bune voci feminine ale muzicii românești. Alături de Corina Chiriac și de Angela Similea, Mirabela a fost una din cele mai iubite prezențe pe scenele muzicale și de divertisment TV din anii 70-80. Și azi biletele la spectacolele ei se vând ca pâinea caldă, iar cariera ei muzicală este impresionantă – a reușit să lanseze nu mai puțin de 28 de album!
Mirabela a debutat în muzică în anul 1963 alături de formația rock Roșu și Negru, cu care interpreta în special melodii din repertoriul Ritei Pavone. Din 1967 a urmat cursurile Școlii Populare de Artă, în 1970 și-a făcut debutul în televiziune, apoi compozitorii au căpătat curaj să-i de ape mână creațiile lor, iar Mira, cum o alintă prietenii, a devenit preferata lui Marcel Dragomir, a lui Marius Țeicu, a lui Vasile Vasilache, Ionel Tudorache, Anton Șuteu, Temistocle Popa, Ion Cristinoiu, George Grigoriu sau Mircea Drăgan.
Până să devină cunoscută și să câștige suficienți bani pentru a trăi decent, Mirabela n-a avut o viață ușoară. În special în copilărie a dus-o greu. Ea a povestit într-un interviu despre anii de lipsuri și dramele trăite după ce tatăl ei a fost luat de Securitate: “Din păcate, în mare parte din copilăria mea, de la 3 la 14 ani, mi-a lipsit tatăl. A fost luat pe sus de Securitate și închis din motive politice. A fost eliberat după 11 ani, spunându-i-se că a fost arestat dintr-o eroare judiciară. Cea mai mare nenorocire din viața mea a fost lipsa tatălui meu la vârsta la care aveam cea mai mare nevoie de el. Când a venit acasă tata, era iarnă, iar eu nu aveam paltonaș. Când a văzut, mi-a făcut mie hăinuță din uniforma lui kaki de deținut. (…) Au fost niște ani grei pentru mama, pentru mine și pentru sora mea, care este mai mare cu 7 ani decât mine. Ce haine nu-i mai veneau ei, le luam eu, însă pantofii ei nu mi se potriveau, iar ca să-i pot încălța le puneam vată la vârf. Uneori, mâncam doar pâine cu magiun, iar atunci când aveam și unt era o adevărată sărbătoare”.
Dramele au continuat pentru Mirabela în viața de adult, dar într-un alt registru. După o foarte scurtă căsnicie cu Willi Dauer, de la care a păstrat numele, îndrăgita interpretă s-a măritat cu fostul regizor de la TVR Traian Popovici. Fiul lor, Dan Alexandru Popovici, zis Nanu, s-a născut la câteva zile după cutremurul din 1977.
Despre căsnicia cu al doilea soț, artista a susținut că a fost una amară, pentru că soacra nu o accepta, iar bătăile pe care i le administra soțul erau frecvente. La divorț, Traian Popovici a susținut că și-a surprins soția înșelându-l cu un chitarist, în timp ce se afla la mare pentru un concert. El a adus și martori la proces, influențând astfel instanța să decidă ca Nanu, pe atunci în vârstă de doi ani, să rămână în grija tatălui. Lucrul acesta s-a răsfrânt nu doar asupra Mirabelei, care a suferit enorm după pierderea copilului, ci și asupra tatălui ei, care, de durere, a murit. “Tatăl meu a paralizat din cauza asta. El îl adora pe Nanu. Când mi-au luat copilul și a văzut ce tristă eram, atâta tristrețe a adunat în el… S-a întors cu fața la perete și a murit”, a povestit ea.
Cântăreața și-a revăzut copilul abia când acesta avea 12 ani. Până atunci, Alexandru fusese crescut de noua soție a lui Traian Popovici. Apoi, până când Nanu a împlinit 18 ani, Mirabela i-a plătit pensie alimentară, dar întâlnirile lor au fost foarte rare.
În 1997, când avea 20 de ani, Nanu a spus despre mama lui: “Eu nu o consider pe Mirabela mama mea, ci o solistă de muzică ușoară care îmi este datoare cu niște bani”. O lovitură dură pentru Mirabela, care a declarat, la rându-i: “Am făcut tot ce trebuie pentru a-mi recupera fiul. Mai mult de atât nu se putea face. Acum, băiatul meu nu mai există. Consider că am făcut un băiat, care nu este al meu și este doar al tatălui său. Îmi doresc să dea Dumnezeu să nu treacă prin ce am trecut eu, pentru că roata morii se-nvârtește și nu vreau așa ceva pentru el. Acum am înțeles că nu mai merge nici pe la tatăl lui, ceea ce mă bucură, pe o parte. Poate așa își dă seama ce durere am simțit eu ani la rând”.
Nu și-a găsit sufletul-pereche
Pe cât de îndrăgită și de înconjurată de fani a fost și este în continuare Mirabela, pe atât e singură e acasă. Marele ei regret este că nu și-a găsit sufletul-pereche: “Nu l-am găsit niciodată, dar nici nu l-am căutat. Iar acum nu cred că mai am timp pentru așa ceva, nu mă mai interesează. Mă consider o persoană împlinită așa cum sunt”.
Mirabela Dauer va împlini duminica viitoare 70 de ani