Libertatea: Cum arată Sărbătorile de iarnă în casa lui Horia Vîrlan?
Horia Vîrlan: De Sărbători, obişnuim să fim toţi laolaltă, adică soţia mea, eu şi cei doi copii ai noştri, împreună cu prietenii lor. Ne place să împodobim casa cu tot felul de decoraţiuni de Crăciun, iar această plăcere le revine soţiei şi fiicei mele. Ele împodobesc şi bradul, şi exteriorul casei, ca să arate totul ca în poveşti. Ne place mirosul Sărbătorilor, cu arome de scorţişoară, cuişoare şi sarmale. Ne plac colindele româneşti, dar şi cântecele de Crăciun de prin alte părţi.
Cine se ocupă de masa de Crăciun şi de cea de Revelion?
Atât masa de Crăciun, cât şi cea de Revelion, când suntem acasă, le pregătesc eu. Îmi place să fac tot felul de bunătăţi, dar nu mă îndepărtez prea tare de meniul tradiţional, altminteri, nu mai simţim bucuria acestor zile minunate. În fiecare an, de Crăciun pregătesc sarmale, cârnaţi, lebar, friptură la cuptor cu piure de cartofi, sparanghel şi murături, apoi urmează cozonaci de 2-3 feluri şi prăjiturele uscate. De Revelion nu lipsesc salata de boeuf, piftia de porc ori de curcan, peştele şi tortul sau prăjiturile cu cremă.
Care sunt secretele sarmalelor delicioase şi ale cozonacilor pufoşi şi dulci?
La sarmale eu pun doar carne de porc cu o treime grăsime, în care adaug orez cu bob rotund, ceapă călită şi apoi tocată la un loc cu carnea, pun destul de multă apă, sare şi piper. Pun câteva foi de varză pe fundul oalei de lut şi o fâşie-două de slăninuţă, apoi sarmalele şi puţină varză tocată. Fac un sos din apă, vin alb, cimbru, ceapă tocată şi bulion şi pun sarmalele la fiert două ore, apoi le bag în cuptor pentru încă trei ore, la foc domol. Pentru cozonaci folosesc cele mai bune ingrediente: ouă de ţară, nuci alese cu grijă, făină de calitate şi arome curate. Drojdia trebuie să fie foarte proaspătă, maiaua se face cu apă călduţă şi aluatul se frământă destul de mult.
Care sunt mâncărurile tradiţionale preferate, româneşti sau “împrumutate” din străini?
Păi, îmi plac sarmalele de mor, cârnaţii şi afumăturile, piftia, friptura la cuptor, cozonacii, prăjiturile şi plăcintele noastre româneşti, dar îmi plac şi anumite preparate de împrumut, în special greceşti, libaneze ori italieneşti, care sunt mai uşoare şi, vreau, nu vreau, mă ajută să mă înscriu în tendinţa actuală de a mânca “sănătos”.
Medicul i-a dat interzis la toate preparatele de Sărbători
Pe când o carte cu preparate tradiţionale de Crăciun semnată Horia Vîrlan?
Aveam de gând, cândva, dar deja au apărut câteva cărţi cu acest gen de preparate scrise destul de bine şi cu mâncăruri bine descrise, aşa că pot să mă uit de pe margine la ce se petrece în piaţă.
Tocmai ce v-a pus medicul să ţineţi dietă… Ce-o să faceţi de Sărbători?
Dietele sunt o povară grea, dar trebuie urmate, pentru că altfel ajungi la nenea doctorul şi te ceartă. Eu de Sărbători voi mânca mai puţin decât în alţi ani, mai puţin gras decât în alţi ani şi voi bea altceva decât alcool, dar în rest, voi fi acelaşi. Vă spun sincer că se poate să fii mai atent cu ce bagi în gură, doar nu trăim ca să mâncăm, ci mâncăm ca să trăim. Am zis-o frumos, chiar dacă nu cred o iotă! (râde)
Ce anume n-aţi avea voie să mâncaţi, conform indicaţiilor medicale?
Nu trebuie să mănânc nimic din ce-mi place. Dar o voi face cu măsură. Soţia mea ţine şi ea regim, aşa că suntem amândoi în aceeaşi oală.