Moartea fulgerătoare a fostului membru al echipei de la “Cronica Cârcotaşilor” i-a distrus pe apropiaţii acestora. În ciuda durerii de nedescris, Ioan şi Paul, tatăl şi fratele lui Toni Tecuceanu, s-au zbătut ani la rând să dovedească în instanţă ceea ce ştiau clar şi anume că nu virusul AH1N1a fost cauza decesului artistulului, ci un bacil extrem de periculos cu care s-a infectat în timp ce era internat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş.
Expertiză făcută în America
Când într-un final au reuşit să pună mâna pe dosarul medical al lui Toni, despre care spitalul a tot susţinut că e secret, Ioan şi Paul au cerut ajutorul unui renumit doctor de origine română din America, Ion Alexie, pentru a le analiza obiectiv documentele. După câteva luni, specialistul a finalizat expertiza, mai exact în luna mai a anului acesta, iar rezultatele ei sunt devastatoare şi răstoarnă total susţinerile doctorului Adrian Streinu-Cercel, managerul de la “Matei Balş”, care a susţinut că Tecuceanu a fost răpus de gripă porcină. Conform documentaţiei aflate acum în posesia jurnaliştilor de la ziarul Libertatea, moartea artistului n-a fost cauzată în nici un caz de virusul AH1N1. “Virusul fusese tratat şi supratratat corect şi nu avea cum să producă şocul brusc în care a intrat Toni Tecuceanu pe data de 5 ianuarie 2010, la ora 3.00”, este concluzia pe care o trage doctorul Ion Alexie. Specialistul întocmeşte şi posibile cauze care au dus la prăpădirea acestuia. “În ordinea importanţei, cauzele morţii actorului sunt embolism pulmonar acut, pneumonie bacteriană nosocomială cauzată de acinetobacter baumanni, sindromul SIRS/SEPSIS produs de infecţii nosocomiale, folosirea antibioticului Tigacyl, prelungirea nejustificată a corticosteroizilor şi posibil infarct subendocardic, pentru care nu există evidenţă credibilă”, scrie doctorul român stabilit în Statele Unite ale Americii.
Suspiciuni de malpraxis
Demontarea susţinerilor lui Streinu- Cercel continuă în expertiza semnată de Ion Alexie şi depusă în instanţă de familia “cârcotaşului”. Documentaţia arată că doctorii care s-au ocupat de actor nu şi-au făcut treaba aşa cum trebuie, iar neglijenţa lor ar putea duce chiar la un malpraxis medical şi chiar la fals în declaraţii sau în acte oficiale. “În prima zi după internare (n.r. - 26.12.2009) a fost nevoie de efectuarea unei electrocardiograme - EKG, dar în Secţia de terapie intensivă nu exista hârtie pe care să se imprime EKG-ul. Faptul că într-o unitate de terapie intensivă a unui spital renumit din capitala României nu s-a putut face o electrocardiogramă este inacceptabil. Întregul dosar medical nu conţine nici o electrocardiogramă efectuată la Spitalul Matei Balş. Pe ultima pagină a dosarului şi în procesul-verbal, se menţionează efectuarea de EKG-uri seriate pe data de 5.01.2010, între orele 3.00 - 7.00. Toate aceste electrocardiograme lipsesc din dosar. Acest lucru poate fi calificat ca fals în acte medicale şi reprezintă atât malpraxis medical, cât şi fraudă”, mai spune dr. Alexie.
Infectat în spital
Conform informaţiilor găsite în dosarul medical, Toni Tecuceanu a fost infectat în spital cu două bacterii: acinetobacter baumanni şi pseudomonas aeruginosa (n.r. - bacilul piocianic). “Şansele lui Toni de a supravieţui după ce a fost infectat erau din acel moment minime. Acinetobacter baumanni era rezistentă la toate antibioticele existente în întreaga lume. Infecţiile nosocomiale reprezintă cazuri de neglijenţă şi malpraxis atât în SUA, cât şi în România”, notează Alexie, care adaugă: “Ignorându- se posibilitatea trombozelor de vene adânci şi a embolismului pulmonar, constituie un act de malpraxis”, concluzionează doctorul, care- şi urechează colegii români pentru că nu s-au gândit nici o clipă să-l supună pe Toni şi unui consult cardiologic. “Lipsa consultării cu un cardiolog constituie, din punctul meu de vedere, malpraxis. Tahicardia era semnul premergător al unei catastrofe”, adaugă Ion Alexie, care continuă: “În acele zile trebuia făcută de urgenţă o reevaluare completă a pacientului cu un consult cardiologic, electrocardiogramă şi tomografie la plămâni, pentru a se elimina un posibil embolism pulmonar”. Lipsa unui cardiolog de lângă patul actorului este constatată şi în ziua morţii acestuia. “La ora 6.00 dimineaţa, Toni a făcut stop cardiac. Medicii au avut la dispoziţie trei ore ca să-i salveze viaţa lui Toni, de la ora 3.00 - când tensiunea a scăzut brusc - şi până la ora 6.00, când a făcut stop cardiac. Din notele de pe foaia de observaţie nu reiese că a fost chemat un cardiolog, nici măcar la telefon, să îndrume medicul de gardă cum să trateze pacientul. Modul total dezastruos în care a fost tratat acest infarct reprezintă un caz de malpraxis clar în orice ţară din lume”, se arată în expertiza efectuată peste Ocean. Acelaşi document critică inclusiv autopsia făcută pe trupul neînsufleţit al lui Toni, care ar fi total neclară. “Părţi anatomice esenţiale, care puteau să explice căderea bruscă de tensiune şi mai apoi stopul cardiac, nu au fost examinate”, încheie dr. Alexie.