Radu Beligan a murit. Maestrul Radu Beligan este de părere că iubirea nu mai este la modă. ”Nu mai ştim să trăim, nu mai ştim să iubim. Singurul lucru care ne mai poate salva este iubirea, iar eu sunt optimist. Sunt sigur că Dumnezeu are planurile lui şi pentru noi. Fericirea se strecoară uneori pe o uşă care e lăsată deschisă fără să-ţi dai seama”, spunea actorul. Cât despre familia sa, Beligan povestea: ”M-am născut într-o famile modestă, cu patru copii. Tatăl meu a avut mai puţin noroc ca actor decât mine. Am avut o şansă extraordinară şi am înţeles că numai prin muncă pot schimba ceva în viaţa mea”.
El mai spunea că secretul longevității sale stă tot în iubire și că asta îl făcea să aibă zâmbetul pe buze și să urce pe scenă chiar și la o vârstă înaintată. ”Secretul meu şi al longevităţii mele este iubirea. Eu iubesc. Iubesc pe toată lumea. Eu sunt un om încărcat de iubire”, mărturisea marele actor. Chiar şi pe cei care l-au supărat de-a lungul timpului? ”Da… Nu contează. Nu ţin la supărare. Ignor supărările”, mai spunea maestrul cu voce domoală.
Radu Beligan a murit la spital, în uma unui stop cardio-respirator
Radu Beligan a murit astăzi, la vârsta de 97 de ani. El s-a stins din viață la spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator. Anul trecut, în luna noiembrie, artistul a fost internat din cauza unor infecții urinare, iar pe 25 aprilie a decis să își anuleze toate spectacolele din cauza unor probleme pe care le avea cu vocea.
Extrem de pasionat de meseria sa, maestrul a petrecut pe scena teatrului din România mai bine de 75 de ani, sărbătorind tot prin muncă și împlinirea vârstei de 97 de ani, pe 14 decembrie 2015. De altfel, la vârsta de 95 de ani artistul a primit titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena de teatru din partea Cărții Recordurilor Guinness.
[libgallery id=”1546570″]
Beligan a fost unul dintre cele mai importante nume ale teatrului românesc. A jucat alături de actori importanți, cu reprezentații atât în țară cât și în străinătate. Celebrul actor a interpretat, de-a lungul carierei sale roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române şi universale, printre care: Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Mușatescu, Mircea Ștefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.
Printre rolurile interpretare se numără: Leon Saint Pe („Egoistul” de Jean Anouilh, regie proprie, 2004), Actorul („Azilul de noapte” de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, 1998), Richard al III-lea („Richard al III-lea” de William Shakespeare, regia Horea Popescu, 1976), George („Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee, regia Michel Făgădău, 1970), Agamemnon Dandanache („O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, 1956), Catindatul („Dale carnavalului” de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, 1951), Rică Venturiano („O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, 1949), Studentul („Confruntarea” de Tur și Lev Seinin, regia Moni Ghelerter, 1948).