Anul acesta, însă, marcat de moartea Regelui Mihai, artistul i-a dedicat acestuia un cântec, celebrul „Rugă pentru părinți”, pe versurile lui Adrian Păunescu. Imediat după concertul de la Sala Mare a Teatrului Național din București, artistul s-a destăinuit într-un interviu exclusiv reporterilor Libertatea, povestind și de ce a făcut acest gest de reverență:
„Mi se pare că începem să fim mai buni și ăsta-i mare lucru. Și dacă mai câștigăm și modestia și verticalitatea pe care a avut-o Regele Mihai, o să înceapă să se miște niște lucruri în țara asta. A fost regele românilor, nu al României, al românilor de peste tot. Mi se părea normal să îi dedic un cântec de suflet, care mi-a acordat șansa de a mă așeza în scena asta în care de zeci și zeci de ani dăruiesc și primesc de la spectatori atâta bunătate și bucurie! Mi se pare că tot românul, în zilele când a fost doliu, a simțit lucruri care nu au fost simțite altădată. În primul rând o liniște, pe care cred că demnitatea pe care a avut-o acest om ne-a transmis-o, simplitatea lui… Cum spunea și Eminescu în Scrisoarea a III-a, despre Mircea „un bătrân atât de simplu, după vorbă, după port”. Îl vedeam deja pe Mihai I al României exact cum îl descria Mihai Eminescu pe Mircea cel Bătrân”, a declarat Ștefan Hrușcă pentru Libertatea.
Artistul îndrăgostit de sărbătorile românești și de tradițiile maramureșene mărturisește că a avut parte de un Crăciun perfect, dar că acest lucru nu mai este posibil. „Crăciunul ar fi perfect acum cu mama și cu tata. Deocamdată, acum, îl am numai pe tata. Era perfect când eram mic. M-aș întoarce în timp dacă aș putea, dar e prea târziu”, declară cu regret artistul.
Și pentru că seara magică de Crăciun se apropie, Hrușcă și-a pus o dorință, în care s-ar „bucura să colinde lumea la ferestrele caselor, așa cum făceam când eram mic”. În rest, „dacă am sănătate, am totul”, mai spune interpretul.
El și-a crescut în Canada cei doi copii în spiritul sărbătorilor tradiționale românești, dar nu întru totul. „Ei fac parte din tânăra generație, care-s mai grăbiți decât noi. Am încercat să le dau cât am putut din căldura pe care am adus-o de acasă, de la mama și de la tata, dar e prea puțin. Dacă s-au schimbat lucrurile este pentru că așa merge lumea. M-aș fi bucurat să trăiască măcar un Crăciun cum l-am trăit în copilărie. N-am avut unde să le dau asta. Știu colindele, le-au ascultat, se bucură de cadouri. Dar așa cum era în Maramureș nu am cum să le dau pentru că nici Maramureșul parcă nu mai e cum era odată. S-a schimbat, s-a schimbat”, adaugă Hrușcă.
Și pentru că melancolia a pus stăpânire pe artistul de 60 de ani împliniți pe 8 decembrie se bucură să-și amintească, la întrebarea reporterilor Libertatea, cel mai reușit banc pe seama sa, cunoscut fiind faptul că pe internet circulă numeroase asemenea bancuri care-l au ca erou principal. „Sunt o grămadă de bancuri și chiar m-am amuzat și-mi plac. Acesta-i cel mai fain și mai știut: „Când își acordează Hrușcă strunele începe să ningă”. Cel mai frumos!”.