Cei care au început să călătorească înaintea apariției GPS-ului, folosind hărți tipărite prin orașe cu străduțe strâmte și întortocheate, pot realiza cel mai ușor cât de mult ne ajută tehnologia și când explorăm.
Există acum sute de aplicații prin care rezervăm zboruri și hoteluri, nimerim fără probleme autostrada spre destinația dorită, știm ce autobuz să luăm într-un oraș în care ajungem pentru prima dată, găsim ușor cele mai interesante obiective și cele mai bune restaurante.
Dintre acestea, am ales 10 pe care le consider esențiale dacă vrei să te ocupi singur de planificarea unei călătorii.
Google Maps
Fără hărțile Google nu mai călătorește nimeni. Sunt extrem de utile atât pentru explorarea orașelor, cât și a unor regiuni mai mari.
Înainte de a pleca, nu uitați să descărcați zona în care mergeți, pentru a o putea accesa și offline. Poate nu veți avea tot timpul acces la internet și sigur e mai ieftin așa.
Singura problemă: în varianta offline nu primiți indicații pentru deplasarea pietonală.
Booking.com
În ceea ce privește cazarea, căutările mele încep tot timpul pe Booking.com. De-a lungul anilor, am încercat diverse alte site-uri de rezervări, dar rar am găsit oferte de cazare mai bune.
Cum portofoliul booking e extrem de mare, ca să simplifici căutarea, e bine să aplici filtre. De exemplu, la filtre setezi intervalul de preț pe care ești dispus să îl plătești și zona unde să fie hotelul, iar apoi soliciți sortarea în funcție de scorul din comentarii. Așa se afișează cele mai apreciate hoteluri care costă cât poți plăti și sunt în zona în care vrei să stai.
Majoritatea opțiunilor au posibilitatea de „Anulare gratuită”, așa că poți evita costuri în cazul în care nu mai poți ajunge.
Pont: Dacă mergi în Asia, e bine să cauți cazare și pe Agoda, care are un portofoliu ceva mai bun pentru această zonă.
Airbnb
Apărut ca un site prin care să închiriezi mai ieftin o cameră în casa cuiva, Airbnb a devenit un gigant al industriei de travel. Majoritatea proprietăților prezentate sunt case și apartamente achiziționate pentru a fi închiriate, existând numeroase companii care administrează o serie de proprietăți.
Pe Airbnb se pot găsi variante mai ieftine pentru familii cu copii sau pentru grupuri de prieteni. În această aplicație, nu doar oaspeții lasă review-uri despre gazde și proprietăți, ci și gazda are posibilitatea să dea calificative celui care i-a închiriat apartamentul.
Pe Airbnb , rezervarea se plătește în avans, de cele mai multe ori chiar în momentul rezervării.
Acum, pe Airbnb se pot face rezervări și pentru tururi și pentru restaurante.
Kiwi.com
Există mai multe aplicații bune unde poți căuta și rezerva bilete de avion, de exemplu Skyscanner și Momondo, dar în prezent folosesc cel mai des kiwi.com. Rezultatele căutării includ și cursele low-cost.
Dacă nu ai date fixe, condiție esențială dacă vrei să faci economii, poți seta intervale atât pentru plecare, cât și pentru întoarcere, pentru a găsi variantele cele mai ieftine de transport. Îți sugerează și legături cu autocarul, în cazul în care, dacă aterizezi la un aeroport aflat, de exemplu, la 200 km față de destinația dorită, te-ar costa mult mai puțin. Desigur, dacă vrei variante simple, fără legături, fără autocare, poți pune aceste filtre.
Pont: Dacă kiwi îți indică o variantă OK de zboruri low-cost, nu rezervi în aplicație, ci de pe site-urile companiilor. Dacă găsește o variantă cu companii de linie, rezervi direct din aplicație.
Sygic Travel
Este una dintre aplicațiile cele mai bune pentru planificarea vacanței. Îți faci un cont și îți construiești pas cu pas călătoria. Îți alegi obiectivele de vizitat, le aloci pe anumite zile și ai totul într-un singur loc, cu harta inclusă, cu distanțe și chiar cu descrierea obiectivelor și alte detalii legate de programul de vizitare și de costul biletelor de acces.
Ca să folosești aplicația, ai nevoie de conexiune la internet, în varianta free. La Premium se rezolvă și această problemă.
Tripadvisor
Tripadvisor, cu toate ierarhiile sale stabilite de călători care au vizitat locurile respective, dar contestate pe motiv de subiectivitate sau lipsă de repere a celor care comentează, rămâne o aplicație foarte utilă pentru a descoperi locuri noi.
Cauți orașul dorit și apoi ai acces la toate detaliile legate de hoteluri, restaurante, experiențe, tururi, acestea putând fi rezervate direct din aplicație. Cel mai des pe Tripadvisor cauți restaurante și tururi.
Moovit
E o aplicație foarte bună, mai ales când vizitezi orașe mari în care ai nevoie de mijloace de transport în comun.
Ai nevoie de conectare la internet ca să o poți folosi, dar e extrem de utilă. Alegi de unde pleci și unde vrei să ajungi și îți generează variantele posibile cu metroul, tramvaiul, autobuzul, inclusiv orele la care vor fi în stație și timpul estimat pentru călătorie.
Rentalcars
Este echivalentul booking.com pentru închiriere de mașini. O folosesc de cele mai multe ori pentru a vedea ce companii au cele mai bune oferte pentru un anumit oraș sau aeroport.
Pentru rezervare efectivă, câteodată rezerv direct pe rentalcars.com, câteodată direct de pe site-ul companiei.
Din experiența mea, cele mai multe probleme neplăcute într-o vacanță sunt legate de mașinile de închiriat. De multe ori, o să vă loviți de încercarea de a vi se mări costul prin introducerea a tot felul de opțiuni suplimentare.
Uber
Am folosit pentru prima dată aplicația la Berlin, nu la București, pentru că era o variantă mult mai ieftină decât taxiul.
Cam peste tot în Europa, tarifele Uber sunt mai mici decât cele ale taxiurilor. În plus, faptul că ești localizat prin GPS face servicul mult mai accesibil, să zicem, în Kuala Lumpur, unde ți-ar fi greu să comanzi direct un taxi dacă ești pe stradă și ar trebui să explici unde te afli.
De asemenea, plata direct de pe card ușurează folosirea internațională a acestui serviciu.
Currency
O aplicație de conversie valutară, cum e Currency, prin care verifici în timp real cursul pentru orice valută din lume ajută când călătorești în afara zonei euro.
E foarte utilă și la planificarea unei călătorii, când pe tot felul de site-uri găsești prețuri în moneda locală și ai nevoie de un reper pentru a face bugetul.
Cum îți organizezi o excursie la Paris
La Paris concertează în 26 octombrie formația ta favorită și vrei să mergi la spectacol.
Cum procedezi (după ce te-ai asigurat că mai sunt bilete la concert!) :
- Intri pe kiwi.com și cauți bilete de avion între orașul tău sau unul aflat în apropiere și la Paris. Setezi plecarea între 23 și 25 octombrie și revenirea între 27 și 29 octombrie. Alegi varianta care îți convine și cumperi biletul.
- Mergi pe booking.com și cauți cazare. Cum sala de concerte e în Montmartre, pui filtru cu cartierul respectiv. Mai pui un filtru de preț și alegi cazarea.
- Google Maps te ajută apoi să decizi cum vei ajunge de la aeroport la hotel.
- Cum pe lângă concert, mai ai ceva timp liber, intri pe Sygic Travel și alegi câteva obiective de vizitat.
- Dacă nu ai de gând să folosești doar metroul pentru explorare, deși în orașele mari e de preferat, setezi Paris pe Moovit pentru a vedea toate mijloacele de transport.
- Pe Tripadvisor cauți apoi locuri unde poți lua masa sau unde să faci shopping.