Barcelona

E considerat de mulți cel mai frumos oraș al Spaniei. Dacă acest lucru se mai dezbate, un lucru e cert: e cel mai vizitat oraș iberic. Din acest motiv și trebuie să evitați să-l vedeți vara, în plin sezon – va fi foarte aglomerat și scump. Vremea în septembrie e cât se poate de plăcută și metropola catalană poate fi explorată în voie.

La Barcelona nu trebuie să ratați Sagrada Familia, Parcul Guell, Casa Batlo, toate opere ale lui Gaudi, priveliștea de pe Tibidabo, Piața La Boqueria, La Rambla, Poble Espanyol și, mai ales dacă sunteți însoțiți de copii, acvariul. Plus stadionul Camp Nou, cu sau fără meci inclus. Orașul  are o plajă de 5 kilometri.

PONT: Dacă stați mai multe zile și vreți să vedeți mai mult decât capodoperele urbane ale lui Gaudi, faceți o vizită la Mănăstirea Monserrat (60 de km).

Cum ajungeți? Spre Barcelona sunt foarte multe zboruri directe. Wizz Air are curse din București, Cluj-Napoca, Craiova și Timișoara. Blue Air zboară direct din București și Iași. Prețuri bune găsiți și la compania spaniolă Vueling, care are zboruri directe spre București.

Tel Aviv

Este cea mai călduroasă destinație propusă și singurul
oraș dintre cele prezentate care are drept punct principal de atracție plaja de
peste 5 km, plină de restaurante, cafenele și… aparate pentru sport în aer
liber, care chiar sunt folosite.

Partea sudică a Tel Avivului, Old Jaffa, e zona antică și
cea mai interesantă a unuia dintre cele mai vechi orașe-port din lume.  Merită să treceți prin Piața Carmel pentru
atmosfera plină de viață, iar dacă simțiți nevoia unui loc mai liniștit,
vizitați Parcul HaYarkon, care include a grădină tropicală. Puteți închiria
biciclete pentru a-l explora.

Pont: La o oră distanță cu mașina se află Ierusalimul, Orașul Sfânt atât pentru creștini, cât și pentru musulmani și evrei, un loc încărcat cu o energie aparte, care respiră istorie.

Cum ajungeți? Wizz Air are zboruri directe spre Tel Aviv din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara. Ryanair și Blueair zboară pe ruta București – Tel Aviv.

Aveți nevoie de pașaport pentru a vizita Israelul, dar nu e nevoie de viză pentru o ședere de maximum 90 de zile. Dacă aveți ștampile ale unor țări musulmane în pașaport, fiți pregătiți pentru un interviu serios la graniță.

Palermo

Palermo e un oraș pe care anii de sărăcie și-au pus vizibil amprenta. Centrul vechi e plin de clădiri în paragină și doar câteva locuri amintesc de gloria lui de altădată.

În primul rând, e zona Palatului Regal, principalul obiectiv al orașului . De la palat, se trece printr-un parc plin de palmieri pentru a ajunge la catedrala cu un exterior mult mai spectaculos decât interiorul. Apoi se poate continua explorarea pe Corso Vittorio Emanuele până la Piazza Pretoria.

O altă oază este Giardino Inglese, o grădină plină de plante exotice și de statui, aflată pe Via Liberta, mărginită de vile superbe și magazine de lux. Plaja orașului Palermo, Mondello, se află la 10 km de centru. E o plajă cu nisip fin și apă turcoaz încadrată se stânci.

Pont: De la Palermo mergeți 10 km până la Monreale. Catedrala din Monreale, construită acum aproape 900 de ani, e decorată în stil bizantin și vă va duce cu gândul la bisericile ortodoxe. Aveți ca bonus o panoramă a întregului oraș Palermo.

Cum ajungeți? Ryanair are zbor direct din București spre Palermo. Din septembrie e însă o singură cursă săptămânală, sâmbăta.

Valencia

E un oraș bijuterie, cu trei zone bine definite care merită explorate.

Prima: Centrul istoric unde vă puteți plimba o zi întreagă pornind din Placa de lAjun-tament, adică de la Primărie, incluzând în traseu catedrala, Plaza de la Reina, Plaza del Patriarca, clădirea fostei Burse a Mătăsii, pentru a explora seara cartierul boem Barrio del Carmen, plin de restaurante și cafenele.

A doua: Orașul Artelor și Științei, un complex de clădiri futuriste spectaculoase, proiectate de arhitectul Santiago Calatrava. Una dintre ele e dedicată celui mai mare acvariu din Europa. Orașul Artelor e situat pe fostul curs al râului Turia, care a fost deviat după inundațiile din 1957 și acum este transformat într-un parc care șerpuiește prin tot orașul.

A treia: Plaja. Autobuzele 9, 31, 32 vă duc direct din Piața Primăriei până la plaja Malvarossa, lungă de 4 km.

Pont: La 250 km de Valencia e Parcul Port Aventura World, unul dintre cele mai tari parcuri de distracție din Europa!

Cum ajungi? Wizz Air zboară direct la Valencia din București, Cluj-Napoca și Timișoara. Blue Air, din București.

Nisa

Coasta de Azur continuă să fascineze, iar Nisa are un farmec aparte.

Promenade des Anglais, bulevardul plin de palmieri având pe o parte 5 km de plajă și pe cealaltă un șir colorat de clădiri elegante, e locul favorit de plimbare și pentru turiști, și pentru localnici. La capătul plajei, o ascensiune ușoară pe colina castelului vine cu o panoramă fixată pe mii de vederi expediate din Nisa spre toate colțurile lumii.

Dacă reușiți să vă desprindeți de mare, vă puteți pierde pe străduțele întortocheate ale orașului vechi, înainte de a vă îndrepta spre Piața Massena, mărginită de palate neoclasice, palmieri, pini, restaurante, cafenele și magazine.

Pont: Din Nisa puteți ajunge ușor cu trenul la Cannes sau la Monte Carlo. Dacă închiriați o mașină, includeți în traseu satele Eze și Saint Paul de Vence.

Cum ajungeți? Au zboruri directe spre Nisa și Blue Air, și Wizz Air.

Bari

Este probabil varianta cea mai accesibilă din punct de vedere financiar.

Fără să fie în topul orașelor italiene, Bari are o promenadă  de peste 2 km pe malul mării, care începe din sud, de la plaja ”Pane și Pomodoro”, continuă până în portul pentru vase mici și apoi, mai departe, în paralel cu zidul ce mărginește orașul vechi.

Mai merită vizitat centrul vechi, dominat de Catedrală și de Biserica Sfântul Nicolae, între care șerpuiesc străzi înguste cu rufe atârnate la uscat și cu uși deschise prin care vezi femeile pregătind orecchiette, pastele tradiționale ale zonei,  pe care le și vând când sunt gata.

Și mai sunt apoi străzile perfect aliniate cu clădiri de
la 1.800, pline de magazine și de italieni ieșiți la cumpărături. Toate au pe
marginea trotuarelor copaci și verdeață, totul culminând cu palmierii eleganți
de pe Corso Cavour.

Pont: Închiriați o mașină și faceți un tur de o zi pe traseul Bari – Polignano a Mare – Ostuni – Alberobello.

Cum ajungeți? Wizz Air are zboruri directe spre Bari din București, Cluj-Napoca și Timișoara.

 
 

Urmărește-ne pe Google News