Parcă se respectă un program bine stabilit: ieri a apărut premierul, azi ies cei de Transporturi și Agricultură, mâine se vor duce Sănătatea, Finanțele și Educația, răspoimâine, Mediul și Familia, poate Internele și Muncii dacă mai au loc, până la sfârșitul săptămânii, aproape toți miniștrii își bifează normele. Nu există pauze, sincope, toți concurează într-o cursă de imagine fără sfârșit, să apară, să spună ceva poporului, cu orice preț. Florin Roman a demisionat de la Digitalizare, astfel încât acest minister a pierdut timpi de antenă, vizibilitate, iar cel care va prelua portofoliul va avea mult de muncă la televiziuni, trebuie să recupereze pierderile de imagine.
Pe zi ce trece, se strâng din ce în ce mai multe declarații, intenții, planuri, constatări, vorbe, multe vorbe! Poate sunt nerăbdător, dar cred că e vremea ca acești demnitari să treacă de la vorbe la fapte. Pentru că, îmi amintesc, la învestirea guvernului, președintele Klaus Iohannis a spus:
„Oamenii vor să vadă fapte, oamenii vor să vadă rezultate. Vă invit să le livrați!”
Oare președintele i-a îndemnat sincer pe miniștri „să livreze” sau a dat o replică la mișto, pentru public, pentru a culege „aplauzele” din finalul crizei politice (un spectacol dezolant), ca să pozeze ca un actor care și-a făcut rolul corect până la ultima replică?
Totuși, dincolo de invitația președintelui, acești miniștri sunt capabili să treacă la fapte? Sunt ei pregătiți să rezolve tehnic problemele din viața românilor? La monologuri și declarații sunt pregătiți și mereu proaspeți.
Mă uit, de exemplu, la consternarea ministrului Sorin Grindeanu, pe care a făcut-o publică, referitoare la creșterea de trei ori a facturii la electricitate previzionată pentru CFR în acest an față de anul trecut. Una este ca ministrul să-și exprime uluirea pentru această triplare și alta este să prezinte măsurile (faptele!) pe care le-a luat deja pentru a reduce impactul scumpirii curentului electric asupra companiilor din subordinea ministerului pe care-l conduce. Nu mă interesează „semnalul de alarmă” tras de ministrul transporturilor, ci soluțiile pe care le-a găsit și le-a aplicat pentru rezolvarea crizei.
Altfel, dacă ministrul rămâne doar la nivelul de a constata (contemplativ), aveam de-a face cu un simplu cetățean revoltat care le strigă vecinilor din bloc: văleu, va fi rău în iarna asta! N-avem nevoie de miniștri care constată și să se plângă. Înclin să cred că și această ieșire în presă a ministrului Grindeanu face parte din programul de PR, care dă bine la imagine: iată că ministrul este la curent cu situația, bravo lui!
Un alt exemplu: după ce Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea care permite împușcarea urșilor în cazuri de forță majoră, Tanczos Barna, ministrul mediului, a ieșit la TV și a declarat: „Este un punct de vedere pe care îl respect”. Apoi, a spus: „Nu cred că este o retrimitere bazată pe o critică pe fond. Deci, domnul președinte sunt convins că știe că este nevoie de intervenție umană în cazurile de forță majoră (…) Dacă reformulăm anumite articole, cu siguranță abuzurile vor fi eliminate 99,9%”.
Care este rostul acestei declarații? Să-i dea o replică președintelui? Să-i asigure pe români că legea va fi îmbunătățită? Sau să-l asigure public pe Iohannis: șefu, stai liniștit, se rezolvă! Să arate că este atent și responsabil? Să-și exprime un punct de vedere? România este plină de „puncte de vedere”, de replici, de declarații, ne-am acrit de atâta clămpăneală!
Am sumbra presimțire că Guvernul Ciucă se află într-o stare de amorțire, chiar într-o blegire fatală. Parcă așteaptă ca toate crizele să se stingă de la sine: să treacă pandemia, să fie realizate ca prin minune țintele și jaloanele din PNRR, astfel încât banii de la Comisia Europeană să curgă pe conducte, tarifele la energie electrică și gaze să se reducă sub atingerea unei baghete magice, Duhul Sfânt să îmbunătățească deficitul bugetar, Harry Potter să ne facă rost de împrumuturi internaționale cu dobânzi mici și tot așa, până vom avea o viață tihnită, de pace și bunăstare.
Până atunci, până vom ajunge la acele zile minunate promise, programul de lucru al miniștrilor este… să-i țină de vorbă pe români, la televizor sau pe Facebook, să le povestească ce cred ei despre inflație, certificatul verde, criza energetică, centralele de apartament…
Poate că premierul Nicolae Ciucă ar trebuie să dea un „ordin pe unitate”, astfel încât să suspende pentru șase luni (e mult?, e puțin?) apariția miniștrilor la televiziuni, în prime-time, cu orice risc. Miniștrii și secretarii de stat să muncească în aceste ore de maximă audiență TV. Pentru că trăim multe crize. Iar în crize, firesc, un ministru gestionează crizele, adică muncește, nu pierde timpul în studiourile TV.
Am o presimțire extrem de rea: acești miniștri sunt doar niște gargaragii. Nu știu să muncească și cred că nici nu vor să muncească. Ei știu doar să dea din gură. E prea puțin pentru o funcție de ministru.
foto: Hepta