„Pot să vă spun că în Norvegia, zilnic, în centrele rezidenţiale se înregistrează, din nefericire, circa 400 de decese la această categorie de persoane extrem de fragile, persoane cu vârstă de peste 80 de ani, persoane cu boli terminale”.

Colonelul medic Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, aruncă această informație cutremurătoare (video aici, min. 47) în cadrul unei conferințe de presă, ca să ne liniștească. Vaccinul produs de Pfizer este sigur, nu din cauza lui au murit în jur de 30 de persoane vârstnice în Norvegia. Asta vrea să ne comunice colonelul Gheorghiță.

Iar informația lui este una care te pune pe gânduri. Ce rău, totuși, o duc bătrânii din centrele rezidențiale din Norvegia, dacă mor peste 400 pe zi. Nici măcar în România nu mor atâți bătrâni zilnic în centrele rezidențiale. Ce Dumnezeu se întâmplă cu norvegienii ăstia? E populația lor mai bolnavă decât a noastră? Sunt bătrânii lor mai fragili? Cum să moară atâția, în fiecare zi? Ce-s centrele alea rezidențiale ale lor? Ce-i hecatomba asta?

Dacă mor peste 400 de persoane de peste 80 de ani în centrele rezidențiale norvegiene, în fiecare zi, înseamnă că anual mor în jur de 150.000. Sau, ca să păstrăm rigoarea militară a domnului colonel, „peste 146.000”. Enorm.

2,7% din populația Norvegiei moare anual doar în centrele rezidențiale. Ce trebuie să fie acolo, ce jale. Și ce îmbătrânită este populația Norvegiei, dacă anual mor 150.000 de oameni peste 80 de ani doar în centre rezidențiale. Chiar, oare câți norvegieni au peste 80 de ani?

Conform datelor oficiale (iar norvegienii pun la dispoziția publicului o mulțime de date) la sfârșitul lui 2019 în Norvegia trăiau 228.354 de persoane în vârstă de peste 80 de ani. Tot atunci, la sfârșitul lui 2019, dintre cele 228.354 de persoane în vârstă de peste 80 de ani, 43.928 trăiau în centre rezidențiale sau în alte forme instituționalizate de adăpost și îngrijire  pentru persoane în vârstă și eventual bolnave. Chiar dacă datele pentru 2020 nu sunt încă disponibile, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult.

Și, atunci, cum Dumnezeu mor în jur de 150.000 de persoane de peste 80 de ani anual, în Norvegia, doar în centrele rezidențiale, când în aceste centre nu trăiesc nici măcar 50.000 de persoane în vârstă de peste 80 de ani? Și cum mor peste 400 de persoane de peste 80 de ani pe zi în centrele rezidențiale, adică aproape 150.000 pe an, când numărul total al morților de toate vârstele și din toate cauzele a fost în Norvegia, în 2019, de 40.684?

E îmbucurător când vezi tineri puși în funcții importante, pline de responsabilități. Fiecare astfel de numire dă speranță. Iată, nu e totul pierdut, nu mai suntem nevoiți să stăm la mâna acelorași dinozauri permanenți, iar tinerii sunt bine pregătiți, au cunoștințele și experiența necesare pentru a face față provocărilor unor funcții atât de importante.

Mai puțin îmbucurător e să vezi că poate doar tinerețea a fost criteriul alegerii unor astfel de tineri. Ce dovadă de responsabilitate dă tânărul colonel Valeriu Gheorghiță, omul care are sarcina copleșitoare de a gestiona cea mai importantă campanie de vaccinare a acestui început de secol, debitând în fața presei și a publicului o minciună gogonată? Cum poate furniza colonelul Gheorghiță încredere publicului, când el, fără să clipească, pune în circulație informații atât de false? De unde și-a luat Valeriu Gheorghiță informația despre cele peste 400 de persoane de peste 80 de ani care mor zilnic în centrele rezidențiale din Norvegia?

Camilla Stoltenberg, directoarea autorității norvegiene de sănătate publică, spusese cu o zi-două înainte de conferința de presă a lui Valeriu Gheorghiță: „Cel mai important este să ne amintim că 45 de persoane mor în fiecare zi în casele de bătrâni din Norvegia”. În alte materiale informative, surse norvegiene din domeniul sănătății comunică faptul că numărul deceselor din centrele rezidențiale și din centrele de îngrijire pe termen lung este de aproximativ 400 în fiecare săptămână, fiind vorba despre persoane de peste 67 de ani. 

Colonelului Gheorghiță nu i s-a părut un număr convingător, așa că, până să ne comunice și nouă informația, a înmulțit cu nouă numărul deceselor zilnice sau a transformat „săptămânal” în „zilnic” și i-a dat „peste 400”. Sună altfel, mai amplu, mai convingător, mai cumva.

Și nu este decât o minciună. Ca medic și ca militar, în același timp, Valeriu Gheorghiță ar trebui să fie de două ori mai atent la informațiile pe care le pune în circulație, de două ori mai aplecat spre exactitate. Și așa publicului îi este greu să navigheze printre fake-news-uri, teorii ale conspirațiilor, exagerări și propagandă. Ce rost are ca președintele Comitetului național pentru coordonarea vaccinării anticovid să arunce în piață informații false, absolut gratuit?

Cum să tratăm celelalte numere pronunțate în aceeași conferință de presă, dacă cel puțin unele s-au dovedit a fi false? De ce cheltuie guvernul milioane de euro pe campanii de informare, dacă orice brumă de credibilitate poate fi atât de ușor spulberată printr-o informație falsă vehiculată de unul dintre principalii vectori de imagine ai campaniei de vaccinare?

Că domnul colonel Valeriu Gheorghiță nu cunoaște limba latină și poate crede sincer că „ad labam” înseamnă „de mână”, nu este, în definitiv, foarte grav. Grav este când ajunge să vehiculeze, cu sau fără știință, informații culese „ad urecheam”, complet false. Dar poate nu este urmă de greșeală aici. Poate asta este strategia campaniei de vaccinare. Înmulțind cu nouă toate cifrele, până prin aprilie nu doar că vom fi imunizat toată populația României, dar vom începe deja să vaccinăm, cu generozitate, și prin vecini.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News