Imediat după declarația lui Viktor Orban, a apărut cea a lui Dmitri Medvedev. Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev a afirmat: „Bravo unui politician european pentru îndrăzneală și exactitate! Nu putem decât să adăugăm că, de îndată ce finanțarea occidentală se va încheia, Ucraina însăși se va termina”. Nu e vorba, așadar, de economie, e vorba despre tot. Despre existență.
Te salvez dacă ești de acord să nu mai exiști
Vladimir Putin a spus, în mod repetat: unele țări nu sunt sustenabile, economic, militar și social, așa că trebuie să accepte ajutorul statelor mari. Dar ca să te pot ajuta, e nevoie, înainte, să dispari.
După gustul lui Viktor Orban, care plimbă la Radio Kossuth teoriile președintelui Vladimir Putin, Ucraina, ca țară atacată, din toate puterile, de către una dintre cele mai mari armate din istoria lumii, nu se descurcă prea bine.
E adevărat că unele drumuri, bombardate încontinuu, se asfaltează iar și iar. Că podurile se refac. Că orașele ucrainene continuă să funcționeze, să-și ridice gunoiul și să primească în școli copiii, baricadându-și ferestrele, dar nimic nu se ridică la nivelul exigenței lui Orban. Iar economia Ucrainei e departe de cea a unei țări cu 40 de milioane de locuitori.
Nu contează că Ungaria însăși are o inflație de aproape 25% și înregistrează cea mai mare rată de migrație din ultimul deceniu. Contează doar că bursa de la Kiev a scăzut cu 2,34% de la începutul lui 2023 și e sub controlul economiei de război.
Altfel ar fi stat lucrurile, altă libertate economică și prosperitate pentru toată lumea ar fi fost dacă Armata Roșie, cu Șoigu și Kadîrov, ar fi deschis zilnic sesiunea bursieră din Kiev.
Sigur, pentru asta ar fi trebuit ca ucrainenii să accepte ceea ce le spune Radio Kossuth: că nu există ca țară. Dar, la urma urmei, câte state pot pretinde aici, în Estul Europei, că sunt sustenabile, că îndeplinesc calitățile de a exista, după criteriile Moscovei, transmise lumii de premierul ungar Viktor Orban? Nici o țară, ne spune istoria.
Locul unde existența țărilor nu este o evidență
În această parte a lumii țările nu sunt ”un dat”. Ceva le amenință permanent. E adevărat că nu Rusia, ci comunismul ”privează națiunile central europene de existența lor și face țările să-și apere identitatea amenințată”, spunea scriitorul ceh Milan Kundera, într-un text profetic, de exact acum 40 de ani. Articolul se numește ”Un Occident răpit sau tragedia Europei Centrale”. A fost recent publicat, în România, la Humanitas.
Kundera arată cum țările mici, din această parte a Europei, au o sumedenie de probleme. Paradoxal, cea mai dramatică dintre fragilități se poate transforma într-un avantaj: cehii, ungurii, polonezii sau românii știu că pot dispărea oricând. Uneori, în istorie, li s-a întâmplat.
Și tocmai conștiința că țările lor nu există ”de la sine” determină aceste comunități să lupte cu mai multă îndârjire pentru a-și apăra tradiția culturală ”persecutată, neglijată sau umilită” de regimurile țariste sau comuniste.
”Să luptăm pentru Europa” se poate auzi la Praga sau București, dar e de neînțeles la Moscova
Oricum i-am spune și în orice formă s-a manifestat în ultimele secole, pericolul a fost unul imperialist, care, pentru popoarele noastre, a venit predominant dinspre Rusia. Iar contraponderea a fost, întotdeauna, speranța Europei. De aceea, observă Kundera în 1983, să spui ”luptăm pentru noi și pentru Europa” este ceva firesc la Varșovia, Praga sau Budapesta și de neimaginat la Moscova.
În septembrie 1956, când Rusia a invadat Ungaria, directorul agenției de presă maghiare, cu câteva minute înainte ca biroul să-i fie făcut scrum și pulbere de un obuz sovietic, a trimis o ultimă depeșă. Telegrama lui, amintește Milan Kundera, se încheia astfel: ”Vom muri pentru Ungaria și pentru Europa”.
Astăzi, Radio Kossuth este obligat să emită exact apelul invers, prin vocea unui important ascultător al său; iar mesajul este nu doar pentru ucraineni sau maghiari, ci și pentru polonezi, baltici, români sau cehi. Căci ceea ce spune Viktor Orban înseamnă exact acest lucru: Voi trăiți sau muriți pentru țara voastră și pentru Europa, eu am ales să trăiesc ca un sclav, pentru mine, protejații mei și pentru Putin.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
RareshTobogan • 19.04.2023, 08:59
Ce vârtej de comentarii pro-orbaniste și pro-putleriste. E full aici de diverști suveranisti, daci mândri de gaura din izmene, rusortodocși care mai de care deranjați de "progresiști", adoratori în taină a RuZZiei si Ungariei. Am cunoscut câteva exemplare din felul ăsta de români dornici *** a lui putler și a slugoiului său maghiar orban. Acești români sunt specia aia ciudată de om care vrea mașină occidentală, vacanțe de fițe, salar de șef de multinațională, stau toată ziua de facebook si insta, platesc netflix și hbo, le curg ochii pt țoalele de firma dar...ei sunt tradiționaliști, suveraniști, înjură toata ziua la americani și europeni. Sunt atât de plini de ură încât și-ar scuipa propria țară în numele propagandei putleriste și orbaniste. Ăia 8 la suta care au votat Vadim, Dan Diaconescu, AUR, cei 8 la sută dintre frații noștri dragi care preferă să trăiasca în aburii toxici ai nationalismului și rusortodoxiei pentru ca să îsi inveșmânteze ura și invidia și frustrările în minciuni mistice debitate de propaganda fascistă a ruzziei și ungariei.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Mircea_1958 • 16.04.2023, 11:16
..dacă dl.Orban ar citi datele oferite de Eurostat, ar ști că România a depășit economia Portugaliei, Ungariei și Greciei, încă din 2019.. Cu rele cu bune, suntem pe 13, undeva pe la mijlocul clasamentului.
seaman651 • 16.04.2023, 08:13
Eu unul as pune foarte mare accent pe ce spune Orban, pentru ca omul asta este mai mult decat o curva politica, este un Putler in devenire, pentru ca i s-au permis mult prea multe, exact asa cum lui Putler i s-a permis sa ajunga criminalul care este azi. Daca i se da sansa lui Orban sa faca rau, va face mult rau si datorita lui, locul Ungariei nu mai este acum in UE, ci in RF. ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: incitare la violență.