În urmă cu exact 4 ani eram în clădirea principală a Departamentului de Stat din SUA alături de mai bine de o sută de jurnaliști din întreaga lume, în săptămâna premergătoare alegerilor, când toate sondajele o dădeau pe Hillary Clinton câștigătoare, ascultând o conferință-dialog cu celebrul jurnalist Bob Woodward. La 73 de ani, Woodward avea o luciditate pe care nu o au mulți oameni astăzi. Discuta precaut despre alegerile de pe 8 noiembrie 2016. Deși nu îl susținea, nu vorbea despre Trump cu ură sau ironie, ca majoritatea analiștilor din vremea respectivă.

Patru ani mai târziu, plini de turbulențe și incertitudini, în aceeași zi de 3 noiembrie, precauția lui Woodward n-a fost nici acum îmbrățișată. 

Deși democrații americani se așteptau ca Trump să piardă de departe cursa pentru prezidențiale, președintele în funcție și-a adjudecat două victorii mari, surprinzătoare, în statele Florida și Ohio

Din nou, în ciuda sondajelor, victoria simplă a lui Biden este mai complicată decât o anticipau analiștii, televiziunile și o bună parte din americani.  

La sediul de campanie a lui Trump

Oamenii convinși că de la Trump vine salvarea

La fel ca și azi, și acum 4 ani, în Washington, curentul anti-Trump era unul extrem de puternic, la nivelul oamenilor și în special al instituțiilor. Coborând înspre Sud, lucrurile se schimbau progresiv. Aici l-am cunoscut pe Lance, „redneck” convins, care îmi spunea că abia așteaptă să meargă la vot fiindcă în sfârșit se simte reprezentat. Și nu de Hillary Clinton.

În Glendale, Arizona, l-am cunoscut pe Bob, antreprenor american decupat parcă din filmele încărcate cu clișee cu și despre America. Deținea o afacere în oraș, locuia la o casă cu gard mic alb în Glendale, suburbiile metropolei Phoenix, și avea o cabană în singurii munți care străbat deșertul din Arizona, unde se retrăgea vara. Am vorbit cu el cu câteva zile înainte de alegeri și, republican convins și declarat, refuza să spună deschis dacă votează sau nu cu Trump. „Cum să votez cu Hillary, când toată țara e încremenită și este nevoie de o schimbare. Hillary reprezintă sistemul actual care, să fim serioși, nu funcționează”, explica Bob.

Tommy din Phoenix, Arizona

America să redevină măreață

În ziua alegerilor, la o secție din Phoenix l-am întâlnit pe Tommy, autointitulat „antreprenor independent”, veteran, negru. Tommy nu avea nicio problemă să voteze cu un om care își ataca semenii pe rasă, drepturi și egalitate. Declara în fața tuturor că preferă să îl voteze pe Trump decât pe cineva care e responsabil „de moartea oamenilor nevinovați din Libia, Irak sau Siria”. 

Deși era pentru prima dată când venea la urne, alegerile reprezentau pentru Tommy o chestiune morală, practică, imediată, personală; el nu vota ideologii și viitor, ci un lucru palpabil, pe care să-l resimtă – trupe în Siria împotriva ISIS, industria să se întoarcă în SUA, America să redevină măreață. 

„Avem candidați necalificați, e fără precedent, știrile nu spun adevărul, mint. Trăim într-un sistem corupt.”

Tommy din Arizona

O schimbare palpabilă s-a petrecut totuși acum în statul Arizona,unde l-am întâlnit pe Tommy în urmă cu 4 ani. Sondajele de azi îi atribuie victoria lui Biden, prima a democraților după 24 de ani aici, deși numărătoarea voturilor încă nu s-a încheiat.

Miza mică a sondajelor

Aceștia sunt doar o mică parte dintre oamenii care nu ar fi trebuit, conform tuturor analizelor și estimărilor de atunci, să voteze cu Trump. De altfel, sondajele care anunțau încă din 2015 o victorie „en fanfare” a lui Clinton nu vorbeau de oamenii pe care-i cunoscusem în două săptămâni de umblat prin orașele din SUA. Vorbeau de faptul că Donald Trump va atrage voturile albilor anti-sistem, hăituiți de Obamacare, de muncitorii care-și voiau industria înapoi. 

Posturile TV rulau obsesiv imagini cu derapajele celui care avea să devină președintele SUA, cu atacurile asupra femeilor, asupra afro-americanilor, dar zeci de milioane de oameni și-au asumat votul negreșit. 

Diferențele dintre sondaje și realitatea din societatea americană e posibil să fie reflectate similar și astăzi. Sondajele din 2016 arătau un avantaj solid al lui Clinton în statele cheie, cu cei mai mulți electori, chiar dacă exista un trend vizibil de scădere în ultimele luni de campanie. Unele dintre sondajele respective arătau un avantaj mai mare a lui Clinton în 2016 decât cel pe care îl are Biden astăzi. 

În Pennsylvania, spre exemplu, din 7 sondaje unul arăta egalitate, unul victoria lui Trump și 5 victoria lui Clinton, cea mai mare diferență fiind de 6 procente. În final a câștigat Trump cu 0,7.

La ora actuală, numărătoarea voturilor din state cheie precum Pennsylvania, Wisconsin și Michigan nu s-a încheiat, motiv pentru care Joe Biden a fost mai rezervat în discursul său: „Trebuie să avem răbdare”. De cealaltă parte, Donald Trump și-a anunțat deja victoria

Buletin de vot la alegerile din SUA, 2016

„Trump și-a ținut promisiunile”

În 2016, Donald Trump apărea ca o nebuloasă cu propuneri populiste – anchetarea lui Clinton după alegeri, „build the wall!”, construirea zidului din Sud, la granița cu Mexic, pentru a stopa o parte din valul imens de imigranți, și promisiuni că va crește economia americană. Și, chiar dacă în ultimii patru ani, presa a ajuns demonizată de administrația Casei Albe, Trump e privit astăzi ca fiind o confirmare de o bună parte din populație. 

„În patru ani Trump a făcut mai mult pentru clasa muncitoare și pentru populația de culoare decât oricare alt președinte în istoria Americii, poate cu excepția lui Abraham Lincoln”, a spus și Florina Scarlat, o româncă stabilită în Indiana, într-un interviu pentru Libertatea

Ca ea mai sunt însă mulți români și americani susținători ai lui Trump. 

Păcăliți de sondaje și de campaniile media

Cu o societate aflată într-un clivaj poate mai mare decât în 2016, măcinată de o adevărată revoluție a mișcării „Black Lives Matter” și cu cele mai multe victime ale pandemiei COVID-19 din lume, singura constantă a ultimilor patru ani rămâne încrederea scăzută a oamenilor în presă și ura constantă a președintelui Trump față de mass-media numită și „dușmani ai poporului”. 

În 2016, cele trei milioane de voturi pe care Hillary Clinton le avea în fața lui Trump au fost anulate de votul electorilor. Acum un număr record de americani, o sută de milioane, au votat anticipat. Încă un motiv pentru care rezultatul final nu poate fi încă estimat.

Cu toate astea, războiul deschis între trusturile de presă și președinte au făcut ca acoperirea mediatică să sugereze o victorie clară a lui Biden. De altfel, așa a fost și în 2016, când a doua zi după alegeri străzile s-au umplut de milioane de oameni care strigau „Not my president!”. Păcăliți într-o întreagă campanie de o victorie sigură. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News