Parlamentarii ştiau, când apăsau butonul de vot, că pensiile speciale nu vor dispărea. Cel puţin nu în forma votată în Parlament.
Chiar dacă ar fi declarată constituţională, legea nu rezolvă problema deficitului, nu face mari economii la buget, nu poate debloca plata alocaţiilor dublate, însă poate fi bifată, în strategiile de campanie, ca pe o victorie şi o întoarcere la popor.
Inechităţile din sistemul de pensii vor rămâne şi vor exista în continuare pensionari la 40 şi ceva de ani.
PSD şi PNL s-au ameninţat, încă din decembrie, că vor merge până la capăt şi vor elimina pensiile speciale. Toate, cu excepţia celor ale militarilor, care, numeric, sunt cele mai multe.
Au argumentat că, astfel, se face dreptate socială, iar românii vor vedea că politicienii au învăţat să asculte vocea poporului.
Aceeaşi politicieni, unii dintre ei chiar jurişti, ştiau că legea este viciată din start. Nu doar pentru că elimină pensiile magistraţilor, deşi există decizii ale CCR care spun că acest lucru este neconstituţional, dar şi pentru că eliminarea pensiilor parlamentarilor s-a făcut printr-o procedură eronată.
Pensiile parlamentarilor au fost votate în plenul comun al celor două Camere, fiind vrba despre o modificare a statutului deputaţilor şi senatorilor. Votul de marţi a fost doar în Camera Deputaţilor. Din start, o greşeală evidentă şi, spun unii, chiar intenţionată a celor din Parlament.
Jurnaliştii din Parlament s-au întrebat de ce nu doresc partidele să corecteze legea. Răspunsul a venit tot de la politicieni, de data aceasta pe surse. „De ce să o facem? Oricum pică la CCR”.
Chiar şi în dezbaterea din plen, deputaţii s-au întrecut în idei de a anula aceste pensii, doar doar vor fi crezuţi de români.
„Să semnăm toţi declaraţii, la notar, prin care să declarăm că nu vom încasa pensia specială. E singura soluţie pentru a renunţa la această pensie”, a sărit deputatul Pro România Cătălin Nechifor, mărturisind că, deşi va fi votată această lege, „nu se va întâmpla nimic”.
„O astfel de hârtie la notar nu are nicio valoare, nu e valabilă, pensia este un drept pentru viitor”, i-a replicat o colegă din Parlament. „Există o singură soluţie, daţi-vă demisia în ultima zi de mandat, şi nu veţi lua pensie”, a intervenit şi Marcel Ciolacu cu o nouă soluţie.
Dincolo de inutilitatea acestui vot, partidele pot profita de moment pentru a-şi face campanie, în speranţa că românii nu vor cerceta ce se află în spatele votului şi dacă are vreun efect.
Liberalii spun că au promis în campanie că vor elimina aceste pensii, iar românii aşteaptă de la ei să se ţină de cuvânt.
PSD şi-a dat seama că poate profita de majoritatea din Parlament pentru a lua faţa liberalilor, şi s-a repezit să pună pe ordinea de zi proiectul de lege. Nu sunt la guvernare, astfel că nu îi costă nimic, ba pot să puncteze, electoral, acest vot.
Concluzia, dinspre ambele partide a pornit acelaşi mesaj, prin discursuri şi postări pe internet: „Noi am eliminat pensiile speciale!”
Niciun partid nu a spus, însă, că pentru ca pensiile speciale să fie eliminate, este nevoie ca legea să fie promulgată de preşedinte. Iar pentru a fi promulgată, trebuie să treacă de controlul CCR.
Cine a câştigat din ceea ce s-a întâmplat, marţi, în Parlament? În niciun caz românii, ci doar orgoliul politicienilor care încă trăiesc cu iluzia că votul se câştigă cu sloganuri mincinoase şi populism ieftin.