V-a scăpat în praful istoriei și nici nu v-ați prins. Pentru domniile voastre nu era ceva ce să vă lipsească, ceva realmente necesar, așa că n-ați observat dispariția.
Dar s-au copt ale… Stai, cum le cheamă? A-le… Da, în celălalt buzunar, din față. A-le-geri. Mérde. Aproape că uitaserăți. Unii dintre dumneavoastră de-abia puteți silabisi cuvinte de bază ale democrației, cum sunt, de exemplu “a-le-geri” sau “vot”. Sunt convins că dacă vreo televiziune ar face un test printre politicieni, rugându-i să despartă în silabe cuvântul “vot”, 99% dintre intervievați chiar ar încerca să o facă.
Doar că votul e unic, personal, indivizibil și inalienabil. De asta vă temeți, toți!
Nu vă mai întoarceți să căutați România în praful drumului. Nici voi și nici noi nu știm când s-a dus. Dar e clar că nu mai este. Poate aveam două Românii, cum spuneam unii. Dar nu vă faceți iluzii: una s-a pierdut și cealaltă s-a stricat.
Întoarceți-vă la vot. La chestia aia care “reprezintă voința poporului”, manifestată din patru în patru sau din cinci în cinci ani.
Dar și de ăsta v-ați bătut joc. În felul vostru, populist și lipsit de respect.
Avem legi? Avem. Trebuie să le respectăm? Trebuie. Ce facem noi (voi)? Ne (vă) batem/bateți joc de ele!
Într-un impuls populist și slugarnic, după alegerile europarlamentare din mai, s-a schimbat legislația electorală. Pe genunchi. Au apărut două categorii de cetățeni români. Unii, mai egali decât ceilalți. Unii au voie, de exemplu, să voteze timp de trei zile. Dar numai unii. Aleșii. Ceilalți? Ăia care chiar duc țara în spate? Nu! O zi, atât merită, că ei nu muncesc, sunt asistații social ai diasporei. Asta, în condițiile în care contribuția diasporei la PIB-ul României este, în zilele noastre, de aproximativ 2%. Dar, parafrazându-i pe Orwell și personajele sale din “Ferma animalelor”: “Unii români sunt mai egali decât ceilalți”.
Schimbarea legilor electorale însă, făcută pe genunchi, după cum ziceam, a dus la complicații nebănuite. Pentru că schimbarea, pe genunchi fiind făcută, repet, nu a ținut cont de toate aspectele, mărunțișurile, detaliile.
Așa se face că astăzi, 8 noiembrie, au început alegerile. A-nceput votul, probabil prin Noua Zeelandă, unde s-a deschis, la ora 12 locală, prima secție de votare. Deci, clar, au început alegerile.
Legea vorbește, iar acest articol nu a fost modificat, despre faptul că nu se mai poate face campanie electorală începând cu sâmbăta de dinaintea zilei alegerilor, ora 7.00. Cum alegerile au început astăzi, 8 noiembrie, cu un vot din Noua Zeelandă (să spunem), campania trebuia să se fi încheiat în sâmbăta de dinainte de 8 noiembrie.
Știți când a fost aia? Sâmbăta trecută! 2 noiembrie. De atunci și până ieri, oricât de bugetari sau de leneși am fi, unii dintre noi, alte sâmbete nu au mai fost.
România ar trebui să fie un stat democratic, guvernat de legi și de principii clare, seci, imparțiale.
Dacă, doamnelor și domnilor politicieni, ați pierdut țara asta pe drum, prin praful istoriei, nu o mai căutați! Mergeți înainte, galopând. Noi, peste 5 ani, ne vom reveni mai mult sau mai puțin. Voi? Niciodată!