Compania Unifarm ar fi cumpărat încă 10.000 de teste moleculare de diagnostic, dar Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului nu a informat cu exactitate când vor ajunge aceste teste în țară și pe ce perioadă vor fi ele suficiente.
Ce știm cu certitudine este că autoritățile fac încă prea puține teste pe cap de locuitor. De exemplu, România a făcut de 40 de ori mai puține teste pe cap de locuitor decât Coreea de Sud, potrivit unei analize publicate pe Libertatea zilele trecute.
Ceea ce nu știm, pentru că Ministerul Sănătății a evitat să răspundă întrebărilor trimise de Libertatea de aproape o săptămână, pe cale oficială, sunt următoarele:
- Cum a calculat Ministerul Sănătății necesarul de teste moleculare pentru o lună?Câți pacienți vor fi testați cu ajutorul acestor teste? Dat fiind că în cazul unui pacient testat pozitiv, va mai fi ulterior nevoie de cel puțin încă 2 teste pentru a-l declara vindecat.Câte teste moleculare din cele 10.000 vor ajunge în fiecare din centrele de boli infecțioase?
Săptămâna trecută, singurul răspuns primit de Libertatea a fost, pe un grup de Whatsapp cu jurnaliști: ”fiecare (centru) își comandă” – fără să ni se spună din ce buget sau în baza cărei estimări. La solicitarea pe mail, autoritățile nu au trimis încă niciun răspuns.
Chiar dacă Ministerul Sănătății ne asigură, în repetate rânduri, că monitorizează stocurile, același minister dă cifre contradictorii în decurs de 5 zile și omite să dea răspunsuri esențiale pentru ca publicul larg să înțeleagă exact întregul proces de diagnosticare.
În centre, pe lângă testele moleculare lipsește și capacitatea de procesare rapidă. Într-o
singură zi se pot face maximum câteva zeci de teste la cel mai mare laborator de care dispunem în prezent: Institutul Național ”Matei Balș”.
În toată țara se pot face zilnic cel mult câteva sute de testări, ”mult sub o mie”, după cum a spus pentru Libertatea un specialist din sistemul medical!
În același comunicat de presă, Grupul de Comunicare Strategică anunță că Unifarm va asigura tot necesarul de echipamente de protecție, măști, dezinfectanți pentru spitale. Realitatea din teren este însă una complet diferită, cu mulți medici din spitale mari plângându-se că nu au echipamente de protecție sau măști cu care să se protejeze pe ei sau pe ceilalți pacienți.
Suntem în 2020 și încă, oficial, ”avem de toate”. Neoficial, ne lipsesc bună parte din cele necesare ca această pandemie să facă în România cât mai puține victime.
Iar acest lucru se întâmplă în ziua în care decretul prezidențial deschide și calea încălcării libertății presei, prin eliminarea materialelor pe care Grupul de Comunicare Strategică le va considera știri false.
Cu alte cuvinte, legal o autoritate a statului va avea dreptul să elimine un material de presă, atunci când el nu se va potrivi narațiunii oficiale.