18 decembrie 1989. Timișoara este un oraș îndurerat și izolat. Oamenii protestează împotriva singurul regim european de după cel de-al Doilea Război Mondial care trăsese împotriva propriului popor.

La Europa Liberă, în Actualitatea Românească din acea seară, probabil una dintre cele mai dramatice emisiuni ascultate vreodată la un post de radio, Neculai Constantin Munteanu începe cu fraza care s-a transformat în istorie. „E un început în tot sfârşitul. Timişoara e acum numele oraşului românesc scris şi pronunţat în toate limbile pământului”.

18 decembrie 2020. Filmul documentar Colectiv, despre o altă mișcare civică, acea de după tragedia din clubul Colectiv, este nominalizat de către președintele Barack Obama, fostul conducător al Statelor Unite, printre filmele sale preferate din anul 2020

Lista de filme și seriale preferate ale fostului președinte american. În stânga jos, „Collective”, adică „Colectiv”, documentarul regizat de Nanau

Documentarul românesc Colectiv, regizat de Alexander Nanau, este elogiat în multe dintre limbile pământului. Din Nepal și până în sufrageria fostului lider de la Casa Albă. Dar el nu ar fi fost posibil, cred, fără valul tinerilor regizori care de aproape două decenii spun lumii povestea dură și democratică a României. Tot timpul un efort persistent ne ajută pe noi, cei din prezent.

Și, mergând la originile libertății noastre de azi, civismul românesc care l-a impresionat pe Barack Obama era de neconceput fără curajul întemeietor de exact acum 31 de ani.   

Așa cum a spus chiar președintele Obama într-unul dintre discursurile sale, cel din 2015, de la Selma: „We honor those who walked so we could run. We must run so our children soar”.

Pe 18 decembrie, când e un început în tot sfârșitul de an, îi onorăm pe cei care au mărșăluit la Timișoara, pentru ca noi să putem alerga azi. Și alergăm pentru ca următoarele generații, copiii noștri, să se poată înălța.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News