Perspectiva alegerilor anticipate, cu care amenință premierul conservator, este din ce în ce mai clară, pe fondul unei divizări aproape paroxistice a opiniei publice.
Taberele pro-Brexit și pro-UE au sfâșiat practic țara în două, instabilitatea politică a dat peste cap piețele financiare. Premierul ”vîlvoi” a reușit să-i scoată pe englezi din calmul proverbial și să dea de pământ cu eticheta ”british”. Politicienii englezi urlă și gesticulează de pe băncile din Parlament, iar încrederea cetățenilor în discernământul lor scade galopant.
Avertismentul alegerilor anticipate – resetarea relațiilor de putere dintre laburiști și conservatori, înainte de Brexit
Resursele de persuasiune ale lui Boris Johnson se topesc pe zi ce trece. Stilul său de adresare, brutal, bolovănos, vorbele grele pe care le lansează slobod, i-au adus antipatia propriilor colegi de partid.
După ce, săptămâna trecută, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și-a dat acordul pentru blocarea lucrărilor Parlamentului, până pe 14 octombrie, așa cum a cerut premierul conservator, opoziția parlamentară s-a aliat într-un demers fără precedent, și a votat două legi consecutiv într-o singură zi, miercuri, 4 septembrie.
O alianţă transpartinică a deputaţilor a adoptat moţiunea care urmăreşte amânarea Brexit-ului, prevăzut pentru 31 octombrie. Moțiunea a fost doptată cu 328 de voturi ”pentru”, şi 301 ”împotrivă” de deputaţi din opoziţiei. Lor li s-au alăturat 21 de parlamentari conservatori care nu sunt de acord cu ieşirea Marii Britanii din UE fără acord.
Laburiștii obțin o victorie mare și au preluat agenda Parlamentului, blocată de Boris Johnson
Folosind cuvinte mari, înfrânt de opoziție, Boris Johnson a numit actul normativ care se opune unui Brexit fără acord, drept ”legea capitulării” Marii Britanii, în fața Uniunii Europene. El a cerut opoziției convocarea alegerilor anticipate, pentru data de 15 octombrie.
Acum, laburiștii îl joacă pe degete pe Boris Johnson. Liderul laburist, Jeremy Corbyn, un adversar înverșunat al premierului conservator, știe că alegerile anticipate sunt posibile doar dacă atât opoziția, cât și puterea, sunt de acord cu acestea, și le organizează, procedural, împreună.
El este conștient că anticipatele sunt cel mai puțin prost pas pe care îl poate face clasa politică, confruntată cu un Brexit fără acord, dur, catastrofal pentru economia britanică, cel puțin în primii ani, după posibila ieșire din Uniune.
Partidul Laburist va susține alegerile anticipate, dar când amenințarea unui Brexit fără acord va fi total înlăturată.
Asta înseamnă că va fi nevoie de o comunicare publică încăpățânată, fermă, pentru informarea populației cu privire la urmările imprevizibile, profund negative, ale unui Brexit fără acord.
Abia când sondajele de opinie vor arăta o favorabilitate a variantei pro-UE, sau măcar pentru un Brexit cu acord, cu ”plasă de siguranță”, opoziția va marșa la propunerea lui Boris Johnson. În situația în care rezultatul anticipatelor ar consolida poziția lui Johnson, atunci varianta opoziției este să înainteze o moțiune de cenzură la adresa premierului, și să îl răstoarne de la putere.
Evoluțiile politice din Marea Britanie nu lasă însă loc de dubiu și anunță intrarea în procedura alegerilor anticipate, pe 15 octombrie, cu două săptămâni înainte de Brexit.
Un Brexit fără acord anunță un dezastru pe toată linia, pentru UK
Anunțul iminenței alegerilor anticipate, făcut de Boris Johnson, a cutremurat piețele financiare. Din ce în ce mai mulți specialiști sunt de părere că un Brexit fără acord ar îngenunchea practic nu numai Marea Britanie, ci și Uniunea Europeană.
Găurile la bugetul național vor fi, în primele luni, de miliarde de lire sterline, moneda se va devaloriza la cote de avarie. Regatul Unit al Marii Britanii are 15 acorduri comerciale încheiate cu UE, care îi dau acces privilegiat către alte 70 de țări din afara UE.
Primele domenii care ar avea de suferit sunt poliția de frontieră și amenajările portuare. Controalele la frontieră vor fi mai dificile și vor dura mai mult, liniile de aprovizionare dintre UE și UK vor fi dezorganizate.
Un ”No Deal” Brexit va produce o „gaură“ de 14,6 miliarde euro, la nivelul exporturilor britanice către UE. Pregătirea pentru Brexit este și ea costisitoare. Guvernul va suplimenta cu 2,2 miliarde euro un fond la dispoziția Executivului, pe perioada 2020-2021, în acest sens.
Calculele făcute de analiștii de risc arată că 20% din exporturile actuale Marii Britanii în afara UE pot fi supuse unor supra-taxări vamale, din partea unor ţări precum Turcia, Mexic, Africa de Sud.
La rândul lor, ţările cele mai afectate de scăderea exporturilor lor către Regat sunt: Turcia, Coreea de Sud, Pakistan, Norvegia, Islanda, Elveţia. Această situație va duce la creșterea competitivității marilor ţări exportatoare, China şi Rusia.
Specialiștii financiari recomandă clienților să evite tranzacţiile care implică lira sterlină. Dacă cetățenii britanici sunt trimiși la urne, incertitudinea politică va crește exponențial.
Ruleta britanică se învârte amețitor, cu tot cu românii noștri de acolo
Consecinţele financiare ale situaţiei de criză extremă din Marea Britanie preocupă mapamondul. În câteva zile, vom afla dacă opoziția unită va accepta planul alegerilor anticipate propuse de Boris Johnson.
Brexit-ul ne privește direct, ca europeni, beneficiari ai acordurilor comerciale comunitare, pentru piața muncii și pentru liberă circulație, în care este inclusă acum și Marea Britanie.
În ciuda promisiunilor făcute de Boris Johnson, în discuția telefonică avută cu președintele României, situația celor aproape 400.000 de români din Marea Britanie nu va fi una ușoară. Un Brexit fără acord nu va garanta nimic bun pentru conaționalii noștri, care și-au găsit un rost legal, în Regat.
Ruleta britanică declanșată de Boris Johnson se învârte amețitor, cu tot cu românii noștri plecați în Anglia. Să sperăm că se va opri curând, tot la numărul 28. Câți membri are acum Uniunea Europeană.
Foto: EPA