În ianuarie 2023, FGA plătea păgubiții City Insurance care au depus cererile în martie 2022, potrivit informațiilor Fondului, publicate într-o investigație Libertatea.
După 6 luni, în iunie 2023, FGA a comunicat că, pentru asigurații City, ”în prezent sunt în analiză Cererile de plată aferente daunelor materiale – Anexa 10: înregistrate de FGA până la 08 Aprilie 2022”.
Practic, pentru asigurații City s-a ajuns, de la 10 luni de așteptare, la 15 luni de așteptare, dacă informațiile FGA au acuratețe.
Peste sumele cuvenite asiguraților City se vor suprapune, în curând, sumele cuvenite asiguraților Euroins, a cărei insolvență a fost declarată astăzi, vineri 9 iunie 2023, de către Tribunalul București.
Până în septembrie 2023, polițele Euroins vor fi valabile. Dar asta nu le face și ușor de acceptat de către service-uri. De ani de zile, sub ochii ASF, Euroins a dus o politică de neplată. După ridicarea licenței, peste 80.000 de cereri de la oameni și firme au fost depuse deja la Fond. ”Vor veni cu mult mai multe, credem că la Euroins se va depăși necesarul de despăgubiri de la City”, conform estimărilor specialiștilor din FGA, într-o conversație cu ziarul. În cazul City sunt 250.000 de cereri de plată depuse.
Sumele plătite de stat pentru țepele Astra și Carpatica au fost de câte 100 de milioane de euro fiecare companie. Dar noile falimente costă de cel puțin trei ori mai mult.
În șapte ani, pe fondul creșterii valorii primelor plătite de către oameni, schemele
City și Euroins au ajuns la găuri de sute de milioane de euro. Mai exact, 500 de milioane, după cum a relevat auditul reglementatorului UE în cazul Euroins.
Riscul efectului economic asupra societății în cazul unui faliment RCA a devenit de trei-patru ori mai mare față de cu șapte ani în urmă, o arată plățile făcute până acum în cazul City.
În acest timp, politicienii și-au numit protejații la ASF, iar aceștia au sugrumat inițiativa și observațiile specialiștilor din instituție – sunt și oameni buni acolo, atrași de salariile importante oferite în ASF, la nivelul pieței financiare din România.
Intrarea în faliment a Euroins de astăzi nu e, până la urmă, decât o constatare juridică, pe fundamente economice, a unei realități. Gaura creștea de la lună la lună.
Eșecul controlului statului pe piața RCA, patru falimente dovedite de instanțe în doar câțiva ani de zile, este fără precedent.
Pagubele plătite din buzunar de FGA, de oamenii și firmele din România, în ultimă instanță, au ajuns la 400 de milioane de euro și, cum mai e de plătit mai mult de jumătate din City și tot Euroins, estimările de 1 miliard de euro, cum a arătat un specialist pentru ziarul Adevărul, se împlinesc pe zi ce trece.
1 miliard de euro înseamnă necesarul pe un an cerut de profesori, conform estimării Edupedu. Mai bine le dădeam noi banii direct oamenilor din școli, decât să ni-i fure statul, ca să plătească patru țepe, unde cei care au furat și-au dat bonusuri când păcăleau statul.
foto: Euroins/Inquam Photos/Octav Ganea
SG68 • 11.06.2023, 10:38
…… Omorâți firmele românești și romanii pentru ca alții sa plece cu buzunarele pline din țara noastra. In final, va urez “Succes la Vot”
SG68 • 11.06.2023, 10:36
Încă una și ma duc….. Ce s-au mai gândit politicienii după aceste falimente care ne-au găurit buzunarele tot noua asiguraților, nu lor. Ei au buzunarele pline. Instituțiile statului roman, grijulii cu asiguratorii, nu cu prostii de romani, ce s-au gândit. In frunte cu USR s-au gândit sa plafoneze ora de manopera la daune ca sunt câteva service-uri care încarcă devizul. Adică, pentru câteva uscături, vrei sa plafonezi ora de manopera tot celor care muncesc și îți plătesc taxe și impozite, dar asiguratorii rămân in continuare sa plătească reparatii in regie proprie, fără TVA și in unități care nu dețin autorizații specifice legale. Totul spre profiturile asiguratorilor care cresc la cer și spre îngroparea firmelor românești cu tot cu angajații care au mai rămas. Curat mișelește! Acum câțiva ani, cca. 10, ma aflam intr-un loc cu deschidere la mare. Lângă mine un grup de angajați la asiguratori, printre care un director de dauna. Acesta se lauda și arata prietenilor de la masa, cadoul pe care îl făcuse băiatului la de 10 ani. Un cadou ieftin pentru majoritatea romanilor, chiar și pentru profesori. Cadoul era un skyjet Bombardier - la acea data costa cca. 16.000 - 18.000 euro. Ieftin halatul! Deci, stimați politicieni, plafonați ora de manopera la service-urile care va plătesc taxe și impozite, țineți profesorii cu minim pe economie, țineți o țara întreaga cu minim pe economie, ca alții sa poata face cadouri substanțiale familiilor lor.
SG68 • 11.06.2023, 10:24
…….. Și când ieși la pensie, in loc sa ai o pensie decenta pentru cât ai muncit și ai cotizat, sa vina statul și sa-ți spună ca nu poate sa-ți dea înapoi cât ai cotizat pentru ca are multe categorii sociale devaforizate cărora trebuie sa le dea ajutoare din banii munciți de tine. Categoriile defavorizate sunt și aceia care astăzi muncesc la negru și aceia încadrați cu minim pe economie și care primesc restul in mâna, la negru.